Через блокаду кордону бюджет недоотримав 9,3 млрд гривень від митниці, - Гетьманцев

Переглядів: 387

5 грудня 2023 16:00

Через блокаду кордону бюджет недоотримав 9,3 млрд гривень від митниці, - Гетьманцев фото

Державний бюджет України за листопад 2023 року втратив 9,3 млрд гривень надходжень митних платежів через блокаду трьох пропускних пунктів на кордоні з Польщею.

Про це повідомив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев в ефірі телемарафону.

"Якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада ми можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд гривень від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія, яка воює, які конче нам сьогодні потрібні", - сказав він.

Гетьманцев також повідомив про зменшення експорту на 40% через відповідні сухопутні пункти пропуску.

"На сьогодні ми маємо недовиконання плану митниці на 19%. Це при тому, що жовтень митниця перевиконала. Тому вкрай негативні наслідки від зазначеної провокації", - додав він.

Голова комітету Ради також нагадав про заяви від перевізників "про втрати 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї безглуздої блокаді".

Офіційні дані Мінфіну

За даними Мінфіну, за листопад 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 121,7 млрд гривень. Серед них 30,8 млрд гривень - податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів та 2,2 млрд гривень - ввізного та вивізного мита.

При цьому виконання місячного розпису доходів Державною митною службою склало 78,0% (-9,3 млрд гривень).

Блокада кордону

Польські перевізники почали блокаду трьох пунктів пропуску на початку листопада. Блокада вже вплинула на обсяги імпорту продуктів з Європи.

За попередніми підрахунками, проведеними Національним банком України за даними Держмитниці, у 2023 році частка автомобільного транспорту у вартісних обсягах експорту становила близько 35%, імпорту - 70%.

"Допускаючи затримки транспорту на поточному рівні, максимальне щомісячне скорочення оцінюється в 160 млн доларів для експорту і 240 млн доларів для імпорту", - зазначили в НБУ.

Джерело: РБК-Україна

 




Схожі новини: