Огляд | Вкласти в себе, а не в корупцію. Як отримати водійські права без хабарів

Переглядів: 366

4 грудня 2023 20:30

Огляд | Вкласти в себе, а не в корупцію. Як отримати водійські права без хабарів  фото

Розповідаємо, які корупційні ризики у сфері водійської підготовки та іспитів вже вдалося подолати, а де хабарництво все ще існує

Щороку в Україні водійське посвідчення отримують понад 400 тисяч осіб. Бодай раз кожен із них чув історію про хабарництво в автошколах і сервісних центрах або про неможливість скласти теоретичний і практичний іспит без того, щоб "занести". Популярні автоінструктори у своїх відео про подолання тривожності перед екзаменом закликають майбутніх водіїв хоча б перші два рази спробувати скласти самостійно, й лише потім думати про "альтернативні рішення".

Все це наводить людину, яка хоче сісти за кермо, на дві думки: чи можливо отримати водійське посвідчення без хабарів та чи варто взагалі боротися із такою масштабною корупційною системою. Спойлер: можна і треба. Як саме — розповімо далі. 

Як змінилася система підготовки та складання іспитів для водіїв, де все ще існує корупція, а які механізми вже вдалося подолати? Про все це LIGA.Life розпитала у виконавчого директора ГО "Разом проти корупції" Михайла Серебрякова, директора автошколи "Карат" Дмитра Рябінкіна та заступника директора автошколи "Навігатор" Андрія Вовненка. 

"Вирішити питання" чи отримати знання

Тамара записалася до автошколи ще до повномасштабної війни. На той момент теоретичну та практичну підготовку не розділяли, тож жінка оплатила повний курс. Пройшла теорію, але після 24 лютого 2022 року навчання призупинилося — відновити його вдалося лише у травні цього року. 

"Після внутрішнього теоретичного іспиту в автошколі до мене підійшов інструктор і запитав, як я планую складати іспит у сервісному центрі: сама чи хочу "вирішити питання". Я запитала про ціну — він назвав суму в 10 000 гривень за права "під ключ"", — пригадує Тамара.

Знайомим у Київській області та Вінниці, розповідає жінка, також пропонували "вирішити питання" за вісім тисяч гривень. Однак вона вирішила не йти таким шляхом. Насамперед — через принциповість та небажання викидати гроші на вітер, каже Тамара: 

"Мені стало шкода грошей. Так, якби я заплатила 10 000 гривень, то мала б менше стресу й отримала би права швидше. Але потім витратила б вдвічі більшу суму на інструктора, щоб навчитись їздити. Тож я вирішила одразу вкласти ці гроші у знання та навички".

Після тривалої перерви у навчанні жінці довелося брати додаткові практичні заняття в автошколі. Вона витратила ще 2 500 гривень, але так і не склала внутрішній іспит із водіння. На цьому етапі, зізнається Тамара, їй все ж довелося заплатити хабар, аби випуститися з автошколи. 

"Я заплатила тисячу гривень, аби мене нарешті автошкола випустила. На той момент я вже взяла додаткові заняття і розуміла, що з другого або третього разу можу також не скласти. Це додаткові витрати, а безкінечне коло внутрішнього іспиту могло тривати бозна скільки. До того ж я хотіла змінити інструктора, але це було неможливо — в тій автошколі був лише один навчальний автомобіль на "автоматі"", — пояснює вона. 

Отримавши сертифікат про завершення навчання в автошколі, жінка з першої спроби склала теоретичний іспит у сервісному центрі й почала підготовку до практичного. Для цього записалася на додаткові заняття з водіння, але вже з іншим інструктором. Наразі вона готується до складання практичного іспиту й каже, що скасування обмеженої кількості спроб дозволяє почуватися впевненіше: 

"Я прекрасно розумію, що буду хвилюватися, тому навіть не маю думок, що складу з першої спроби. Але після третьої мені не потрібно буде заново проходити практичну підготовку в автошколі — і це дає якесь заспокоєння".

Корупційний трикутник

Корупційний трикутник під час підготовки та складання водійських іспитів неможливий без трьох ключових гравців: 

  • самих учнів, які створюють попит на "купівлю" прав;
  • автошкіл, частина з яких готова бути корупційними посередниками між учнем та екзаменатором і вчити абияк (знищуючи більш чесних колег);
  • сервісних центрів, які мають владу і можливості "продавати" водійські посвідчення (результати іспитів).

На думку Дмитра Рябінкіна, директора автошколи "Карат", боротьбу з корупцією потрібно починати з виховання нульової толерантності до хабарництва: спершу в родині, у школі, в університеті, а потім і в автошколі. 

"Коли людина обирає автошколу, то починає шукати щось якомога ближче, дешевше і швидше. Так це не працює. На жаль, у багатьох немає запиту на якісне навчання, вони хочуть спершу отримати посвідчення водія, а вже потім вчитися керувати автомобілем. Були випадки, коли до нас записувалися люди, оплачували навчання, а коли від них вимагали якихось знань і реального навчання, то забирали документи, гроші й казали, що ми — неправильна автошкола. Мовляв, вони заплатили, а ми від них ще чогось вимагаємо. Таких людей ми одразу відсіюємо на початковому етапі", — розповідає він. 

Про високий рівень сприйняття корупції серед тих, хто хоче отримати водійське посвідчення, каже і Андрій Вовненко, заступник директора автошколи "Навігатор". Він розповідає про випадки, коли учні не складають практичний іспит із першої та другої спроб, а потім зникають. Коли їм телефонують з автошколи з пропозицією взяти ще один-два уроки, ті відповідають, що вже отримали права. 

Однак у таких ситуаціях, додає Андрій, майбутні водії не лише стають частиною корупційної схеми, але й наражаються на ризик бути ошуканими: 

"Кілька місяців тому до нас звернулася жінка, яку ошукали на 30 тисяч гривень. Їй запропонували за гроші зробити водійське посвідчення. Одна категорія — 20 тисяч гривень, інша — 10 тисяч і так далі. Вона заплатила ці гроші, їй надіслали реальні фото й відео посвідчення. Але коли цей документ пробили у базі, виявилося, що за серією та номером він належить якомусь чоловікові з окупованого населеного пункту в Херсонській області". 

Водночас Андрій Вовненко зазначає: автошколи не можуть самостійно видавати посвідчення водія, бо просто не мають цих повноважень. Натомість корупційні схеми реалізуються у співпраці з сервісними центрами — або за посередництва автошкіл, або безпосередньо між учнем та працівником СЦ. 

Як борються з хабарництвом 

Корупційних схем під час підготовки та складання водійських іспитів чимало. Вони присутні на багатьох етапах, починаючи від проходження медичної комісії, акредитації автошколи і як наслідок — якості підготовки водіїв, до теоретичного та практичного екзаменів у сервісних центрах. 

Сфальсифіковані або "проплачені" медичні довідки. Деякі автошколи можуть пропонувати учням за гроші зробити медичну довідку, необхідну для складання теоретичного іспиту в сервісному центрі та підготовки з водіння. Раніше таку довідку вимагали на більш ранньому етапі — запису на теоретичний курс. Віднедавна цю вимогу скасували.

"Коли до нас приходить людина, ми не маємо права запитувати у неї про стан здоров’я. Якщо вона надає довідку медичної комісії встановленого зразка і ця довідка внесена в базу МВС, то не допустити до навчання такого учня ми не можемо. Побачити, чи підроблена довідка, можуть лише адміністратори автошколи, коли вносять дані про учня до бази МВС — система одразу вказує, що такого медичного закладу не існує або що довідка недійсна", — пояснює Дмитро Рябінкін.

Тиск на автошколу через позбавлення акредитації. Раніше, якщо автошкола хотіла розширитися, змінити майданчик, екзаменаційний клас, збільшити кількість учнів чи відкрити нову категорію, то мусила заново проходити переакредитацію в сервісному центрі й ризикувати всім. Цьогоріч, розповідає Михайло Серебряков із ГО "Разом проти корупції", МВС було ухвалено кілька реально прогресивних документів, які мають суттєво декорумпувати цей процес. 

Зокрема, низка ініціатив "Разом проти корупції" та нефіктивної частини автошкіл стала частиною законодавства: 

  • якщо в автошколи з’явився новий клас чи майданчик, то обстежують лише його, а не всі активи, які вже пройшли перевірку;
  • якщо змінюється викладацький склад чи автопарк, то більше не потрібно чекати на розгляд змін акредитаційною комісією, яка збирається раз на місяць у кращому разі — зміни в базу даних МВС в межах чіткого строку вноситиме сам сервісний центр, без комісії. 

"Доки зміни не набрали чинності, ця бюрократія навіть без корупції перетворюється на пекло для автошколи — як для великої (нові майданчики, класи), так і для маленької (зміна автопарку, викладачів). Нові інструктори, нові машини, нові нерухомі активи тижнями не можуть використовуватися для занять. Тішить те, що найближчим часом цієї частини безладу не стане", — пояснює Михайло. 

Оновлена інструкція щодо акредитації автошкіл, зазначає він, ще не набрала чинності та не була апробована. За словами виконавчого директора ГО "Разом проти корупції", нову партію позитивних змін очікують до кінця року. 

"З хорошого, що вже відбулося, де нашим з ринком напрацюванням дали зелене світло і де команді розробників законодавчих змін в Головному сервісному центрі слід віддати належне, — це перегляд підстав для позбавлення автошкіл акредитації. Раніше акредитаційна комісія могла закрити автошколу за "порушення законодавства у сфері підготовки водіїв", тобто буквально за що завгодно, навіть за найменше порушення. Автошкола зареєструвала відомості про проведені заняття на день пізніше (наприклад, через обстріли або блекаут) — все, можуть заблокувати роботу. Або не заблокувати за "подяку". Я вже не кажу про вибірковість, тому що одну автошколу регіональний сервісний центр може закрити з будь-якого приводу, а тотально фіктивна автошкола, яка нічому не вчить чи обмежується десятьма заняттями, але її підопічні якимось "чудом" складають іспит, — може творити що хоче, користуючись своєю невразливістю", — додає він. 

Щоб звести до мінімуму такі ризики, "Разом проти корупції" спільно з Головним сервісним центром підготували вичерпний перелік підстав для позбавлення автошкіл акредитації. До цього списку увійшли тільки грубі порушення або порушення, які прямо вказані в законі і які можна легко виміряти, відслідкувати і перевірити. Цей список, зазначає Михайло, вже діє і тепер закрити автошколу за якусь дрібницю не вийде. 

"Йдеться про чіткий перелік порушень, за які можна закрити автошколу. Наприклад, якщо навчання відбувається на транспортному засобі, що не пройшов обов’язковий техогляд. Або практичний іспит проводять на машині автошколи, яка в цей час нібито використовується для практичного заняття. Або якщо учень нібито проходив практичну підготовку, хоча де-факто перебував за кордоном. Тобто це справді серйозні "косяки", які можна перевірити", — пояснює Михайло Серебряков. 

Теоретичний іспит у сервісному центрі. На думку Андрія Вовненка з автошколи "Навігатор", нинішній теоретичний іспит у сервісному центрі — найлегший етап. Іспит складається із 20 питань, відповіді на які потрібно дати впродовж 20 хвилин. Максимально допустима кількість помилок — дві. 

Раніше найбільшою проблемою теоретичного іспиту в сервісному центрі була практика, коли працівники СЦ або інші сторонні особи складали екзамен замість учнів. Для цього на іспит приходила підставна особа або ж використовували віддалений доступ до комп'ютера.

Минулого року МВС запровадило програму, що блокує віддалений доступ. За словами Михайла Серебрякова, після цього скарг на зловживання під час теоретичного іспиту в рази поменшало. А відгуки, що "вирішити" з теорією стало нереально або дуже складно, свідчать про ефективність рішення.

"Після впровадження програми, яка блокує віддалений доступ, на перший план вийшла проблема банальних підказок. Відеокамери, принаймні частина з них, не фіксували звук і мали сліпі зони. Екзаменатор міг непомітно жестами, голосом, постукуваннями чи іншими способами підказувати правильну відповідь", — розповідає він.

Для того, аби закрити цю лазівку, в інструкції про порядок прийняття іспитів і використання технічних засобів внесли зміни, що стосуються необхідної кількості камер, кутів нахилу та огляду, фіксації руху рук та ніг під час іспитів — це б дозволило забезпечили повну відсутність сліпих зон. Такі камери фахівців МВС почали використовувати як на теоретичних іспитах, так і на практичних, аби інструктор чи екзаменатор не могли "підрулювати" та "страхувати" учня педалями. 

"Зріз інформації з усієї України, крім окупованої території, показав на рівні декорумпування теоретичного іспиту дуже суттєвий прогрес. Але на практичних іспитах проблема корупції залишається. Одна із причин — те, що камери з технологією "360 градусів" є не скрізь. Друга — до відеозаписів іспитів доступ мають тільки сервісні центри та кандидати у водії (щодо своїх іспитів). Це дуже погано, бо підриває довіру до системи і нівелює антикорупційний потенціал технології відеофіксації", — зазначає Михайло Серебряков. 

Практичний іспит у сервісному центрі. На цьому етапі ключовою зміною стало впровадження екзаменаційної відеофіксації, розповідає заступник директора автошколи "Навігатор" Андрій Вовненко. На його думку, камери мінімізують упереджене ставлення інспектора до учня, який складає практичний іспит: 

"Коли нас не знімають на відео, то усі хоробрі. А щойно запис пішов, людина розуміє, що вона — посадова особа і повинна поводитись адекватно. Але тут також важливо, що із впровадженням необмеженої кількості спроб оскарження втратило сенс. Адже навіть якщо ви оскаржите рішення і виграєте, вас відправлять на перескладання".

Наразі сервісні центри тестують нові камери відеофіксації, розповідає Андрій. Так, цього літа у Києві в сервісному центрі на проспекті Перемоги, 20 випробовували камери з оглядовістю 360 градусів. Вони фіксують рухи рук, ніг, передачі. Але це був лише пілотний проєкт, його поки не масштабували на всю країну, зазначає чоловік. 

Іншими позитивними кроками у боротьбі з хабарництвом на практичному іспиті, зазначає Михайло Серебряков, стала обов'язкова аудіофіксація, яку раніше могли просто вимкнути під час іспиту. Далі — скасування обмеженої кількості спроб скласти екзамен із водіння. Раніше після третьої невдалої спроби людину відправляли на повторну практичну підготовку в автошколу. Наразі це правило прибрали, що, за словами Михайла, зменшує ризик корупції: 

"Раніше на рубежі третьої спроби, коли учні розуміли, що четвертої вже не буде, багато хто вирішував платити хабар. Адже в разі провалу їм потрібно було б заново повністю пройти 40 годин водіння".

Механізм оскарження рішення також дозволяє майбутньому водієві захистити свої права. Однак що, як учень, автошкола та екзаменатор сервісного центру перебувають у змові? У такому разі нікому оскаржувати результат. 

"Де гарантії, що той, хто має перевіряти ці відеозаписи, цього просто не зробить: за гроші, через зайнятість, покриваючи одну автошколу та особливо ретельно перевіряючи іншу? А якщо і подивиться запис, буде об’єктивним? Єдина гарантія — це запровадити незалежний моніторинг відеозаписів за принципом "мільйону очей". Навіть не мільйону, десяти тисяч буде достатньо: аби атестовані викладачі автошкіл могли перевіряти записи іспитів учнів один одного (без розкриття ПІБ учнів). Не треба викладати записи в YouTube – атестовані спеціалісти, які розуміють, як має проходити іспит, знають чекліст, відрізняють помилку від непомилки, можуть професійно перевірити відеозаписи учнів інших шкіл. Це дозволить галузі самоочиститися", — пояснює Михайло Серебряков. 

Він додає, що команда "Разом проти корупції" повністю підтримує відомчий моніторинг відеозаписів, але навіть найчесніша команда посадовців-моніторів може змінитися і перетворити процес на чергову корупційну схему. Тому громадська організація пропонує доповнити такий моніторинг зовнішнім незалежним: з боку ринку, профільних фахівців, громадськості. 

"Головне, щоб у монітора був атестат і він розумів, що бачить і чого шукати. Кілька епізодів анулювання водійських посвідчень тим, хто провалив іспит — і продаж прав як масова практика зійде нанівець", — пояснює Михайло. 

Чоловік зазначає: на сьогодні не відома остаточна позиція МВС щодо надання атестованим спеціалістам доступу до відеозаписів практичних іспитів. Одним із найпоширеніших контраргументів для цього є захист персональних даних, потенційні конфлікти й скандали в інтернеті. Однак він сподівається, що і цей політичний крок буде зроблено, інакше всі результати будуть марними:

"Ми добиваємось зупинки продажу водійських посвідчень дуже давно і зараз ми на ключовому рубежі: вдасться де-факто декорумпувати практичний іспит чи ні. Без незалежного моніторингу відеозаписів цього добитися буде неможливо. Всі попередні позитивні законодавчі зміни та досягнення не матимуть жодного сенсу, якщо залишатимуться лазівки для купівлі практичного іспиту. А якщо учень, автоінструктор, автошкола та екзаменатор знатимуть, що відео може переглянути хтось ще, не з системи, а куплене водійське посвідчення можуть реально анулювати та ще й кримінальну справу відкрити навздогін — про "купити права" ми забудемо в найближчі місяці, як про релікт минулого".

За відкриття доступу до відеозаписів практичних іспитів виступають і представники автошкіл. На думку Дмитра Рябінкіна з автошколи "Карат", таке рішення посилить боротьбу з корупцією.

"Інші зможуть зайти й подивитися: наприклад, людина не їде, а їй видали посвідчення водія. Така початкова прозорість дозволить анульовувати посвідчення тим, хто отримав їх за гроші, й перевіряти людей, які були залучені до корупційної схеми", — зазначає він.

Як отримати водійське посвідчення без хабарів: поради

Вибір автошколи. Аби отримати якісну підготовку, порівняйте ціни з ринковими, дізнайтеся про тривалість теоретичного та практичного навчання, зверніть увагу на автопарк та можливість обирати інструктора, прочитайте відгуки. 

Теоретична підготовка. Ви можете обрати самостійну підготовку або вивчення теорії в автошколі. У першому випадку в жодному разі не "зазубрюйте" білети. Намагайтеся зрозуміти правила та вчіться їх застосовувати.

Теоретичний іспит. З 2022 року внутрішній теоретичний іспит в автошколі перестав бути обов'язковим. Однак, за словами директора автошколи "Карат" Дмитра Рябікіна, учні, які складають такі внутрішні екзамени, здебільшого проходять іспити з теорії в сервісному центрі з першої-другої спроби.  

"Раніше внутрішній теоретичний іспит формувався на розсуд автошколи. У нас були білети, які на 100% відповідали білетам сервісного центру. Учні повинні були успішно скласти три такі білети — і лише потім їх допускали до іспиту в сервісному центрі. Так от, відсоток здачі після таких внутрішніх іспитів був мінімум на рівні 95% з першої спроби", — розповідає Андрій Вовненко із автошколи "Навігатор". 

Практична підготовка. Стандарт навчальної програми передбачає щонайменше 40 годин практичних занять. З них близько п'яти хвилин можна витратити на налаштування авто, ознайомлення з планом поїздки тощо. Решту часу ви маєте провести в навчальному режимі. За словами Дмитра Рябінкіна, для 70% учнів цієї програми достатньо, аби самостійно скласти практичний іспит з першої або другої спроби.  

Практичний іспит. Віднедавна в Україні скасували обмежену кількість спроб, щоб скласти практичний іспит у сервісному центрі. На думку представників автошкіл та антикорупційних організацій, це дозволяє уникнути спокус купити іспит на рубежі третьої спроби. У разі, якщо ви не склали іспит, але впевнені у своїх силах, можна переглянути свій відеозапис та оскаржити рішення екзаменатора.




Схожі новини: