Миколайчики. Як приготувати смачне печиво на День святого Миколая

Переглядів: 361

2 грудня 2023 12:26

Миколайчики. Як приготувати смачне печиво на День святого Миколая  фото

День Святого Миколая — час подарунків і солодощів. Цьогоріч він прийде раніше ніж торік, через перехід на новий церковний календар: вже 6 грудня діти вранці заглядають під подушку, очікуючи знайти там заповітний сюрприз.

То ж вихідні 2−3 грудня є ідеальним часом, щоб підготувати подарунки на день Святого Миколая та спекти та прикрасити смачне українське печиво — миколайчики.

Вважається, що Микола Чудотворець приносить подарунок слухняним дітям. Найпопулярніші дари в цей день — іграшки, книги, цукерки, тістечка і фрукти. Найчастіше батьки печуть своїм дітям «миколайчики» — смачне і ароматне печиво.

Класичний рецепт миколайчиків

Для вирізання фігурок можна скористатися ножем або застосувати спеціальні формочки.

Інгредієнти

  • Борошно — 600 г,
  • сода — 1 ч.л.,
  • вершкове масло — 150 г (попередньо заморозьте в холодильнику),
  • цукор — 200 г,
  • яйце — 2 шт.,
  • яєчний жовток — 2 шт.,
  • рідкий мед — 150 г.

Спосіб приготування

У просіяне борошно додайте соду. На терці натріть холодне масло. Змішайте, додайте цукор, яйця, жовтки і мед. Замісіть тісто. Залиште його на ніч у холодильнику. Зранку розкачайте корж товщиною 0,5 см. Виріжте фігурки з тіста. Змастіть деко олією, викладіть печиво і запікайте при температурі 200 градусів до рум’яного вигляду. Розмалюйте готове печиво білим і чорним шоколадом — додайте фігуркам бороду й одяг Святого Миколая.

Миколайчики для дітей

Це солодке печиво з яскравою глазур’ю сподобається дітям завдяки привабливому зовнішньому вигляду.

Інгредієнти

  • борошно — 2 склянки,
  • рідкий мед — 1 ст.л.,
  • яйце — 1 шт.,
  • цукор — 1 склянка,
  • вершкове масло — 50 г,
  • сметана — 2 ст.л.,
  • рослинна олія — 1 ст.л.,
  • сода — 1 ч.л.,
  • 3 білки,
  • 2 склянки цукрової пудри

Для прикраси: харчові барвники (можна використовувати натуральні інгредієнти — какао, вишневий сироп, сік чорниці, шпинату).

Спосіб приготування

Змішайте борошно, яйце, цукор, сметану і вершкове масло. Додайте соду, погашену оцтом. Замісіть тісто. Викладіть його в миску і поставте в холодильник на годину. Розкачайте тісто завтовшки 0,5−1 см і виріжте печиво.

Викладіть печиво на змащений олією лист і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Щоб прикрасити готове печиво, зробіть різнокольорову глазур. Для цього збийте білки з цукровою пудрою до консистенції густої сметани. Розлийте глазур у різні склянки, додаючи барвники. Зробіть святкове печиво — фігуркам можна додати візерунки у вигляді ялинкових гілок або одягу святого Миколая.

Миколайчики з шоколаду

Інгредієнти

  • маргарин — 150 г,
  • борошно — 600 г,
  • сода — 1 ч.л.,
  • цукор — 200 г,
  • яйце — 2 шт.,
  • яєчний жовток — 1 шт.,
  • рідкий мед — 150 г,
  • какао-порошок — 3 ст.л.,
  • рослинна олія.

Просіяне борошно змішайте з розм’якшеним маргарином. Додайте цукор, яйця, соду, мед і какао. Замісіть тісто і поставте його в холодильник на 3 години. Потім дістаньте тісто та розкачайте товщиною 5 мм. Після цього виріжте формочки з тіста і викладіть на змащений олією пергаментний папір. Зверху змастіть печиво жовтком і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 10−15 хвилин. Прикрасьте різнобарвною глазур’ю або розтопленим на водяній бані шоколадом.




Схожі новини: