“Хотілось, аби це все просто не загубилось”: запорізькі тележурналісти створили фільм до 10-річчя Євромайдану

Переглядів: 485

1 грудня 2023 23:50

“Хотілось, аби це все просто не загубилось”: запорізькі тележурналісти створили фільм до 10-річчя Євромайдану фото

У Незламному хабі відбулася премʼєра документальної стрічки «Запоріжжя. Майдан. Революція Гідності», яку створили відомі запорізькі тележурналісти Олена Геращенко та Сергій Іванченко.

У фільмі також використані кадри, відзняті оператором Артемом Деженковим.

Стрічка має перш за все історичне значення, адже вона повертає нас у буремні кілька місяців, коли українці по всій країні виходили на Майдани після звірячого побиття студентів у Києві. Вони вимагали відставки президента та його поплічників, відстоювали власну гідність та честь.

На прем’єрі було багато медійників, які робили репортажі для своїх ЗМІ під час масових акцій у грудні 2013 - січні 2014, на які виходили сотні і тисячі запоріжців. Це були мітинги на площі під адміністративною будівлею обласної влади, куди запоріжці приходили з національними прапорами та плакатами відповідного змісту.

Учасники акцій скандували “Банду геть”, “Януковича геть”, “Україна понад усе”.

Глядачі, зокрема побачили кадри, коли до народу у супроводі міліціонерів виходив голова Запорізької ОДА Олександр Пеклушенко.

Окрім акцій біля “білого дому”, у Запоріжжі також регулярно відбувалися пішохідні ходи з прапорами і плакатами, учасників яких “охороняла” міліція.

Найдраматичніші у фільмі, звісно, кадри з жорстокого розгону Майдану 26 січня 2014 року. Вдень ми з фотокором “Индустриалки” Олександром Прилепою були присутні на багатолюдній акції біля приміщення обласної влади.

Я до сих пір пам’ятаю, як навпроти входу до обласної ради був величезний натовп, попереду якого стояв ряд жіночок у віночках, з національним прапором. А навпроти входу в облдержадміністрацію було шикування козаків на чолі з Олександром Панченком.

Люди збиралися штурмувати вхід до облради. Вони дійшли до дверей, вже дзенькнуло розбите скло. Ми з колегою відійшли подалі і раптом недалеко від того місця, де ми стояли, пролунав вибух світлошумової гранати. Поранення отримали три людини, які опинилися біля епіцентра вибуху. ЦІ кадри також є у фільмі колег.

Побувши ще трохи, ми поїхали в редакцію робити матеріал на сайт. Від присутності на Майдані під час жорстокого розгону людей мене врятував, напевне Господь. Ввечері, коли збиралися додому, головний редактор Володимир Дупак запитав, чи будемо заїжджати на Фестивальну і дивитися, що там. Я намерзлася вдень, мала купу вражень від вибуху під час мітингу, тому сказала, що я б хотіла їхати додому. А вже ввечері на міських сайтах до пізньої ночі дивилася жахливі кадри з розгону людей міліціонерами, побитими людьми в лікарнях...

10 років пройшло, а в пам’яті наче це вчора було. Тому, звичайно, величезна вдячність Олені і Сергію за цей фільм.

“Коли все це відбувалося, ні про який фільм, звичайно, і мови не йшло, - розповідає Олена Геращенко. - Ми усі стояли на Майдані, як то кажуть, “от и до”. Нам це було важливо і як громадянам, і як журналістам.

Сергій Іванченко зберігав ці кадри в архіві, адже ми вважали, що це потрібно для нашої історії. І що колись до них ми повернемося. І цей час настав.

Я вважаю, це був дуже важливий історичний етап для нашого міста, для нашої країни. Знаєте, було дуже неприємно чути, коли казали, що Запоріжжя голосує тільки за Партію регіонів. І серце переповнювалося гордістю, коли ми бачили, скільки запоріжців виходили на вулиці проти режиму Януковича.

Місто тоді було розділене. На пітьму і світло, як це було в усіх містах, де проходили Майдани. У стрічці є кадри про антимайданівців, працівників “Мотор Січі”, яких відправляв у Київ міський голова Сін.

Цим фільмом ми хотіли показати, що ми любимо Україну, що 10 років тому запоріжці виборювали правду, виборювали волю.

За словами Олени, 99% матеріалу — це архівні кадри, зовсім невеличку кількість  Сергій взяв з Ютубу.

«Тоді було зрозуміло, що такі людські емоції, такі події не можна “вичистити”, з ними треба було щось робити, - поділився Сергій Іванченко, який зафільмував кожен день запорізького Майдану. - Ми заархівували кадри і до 10-річчя Революції Гідності зробили цей фільм.

Це був наш громадянський обов’язок перед запоріжцями. Оскільки на тих подіях були тисячі містян, які не хотіли в Радянський Союз-2. Вони не побоялися вийти на вулиці захищати свої права. Було видно, що вони не відступляться.

Хотілось, аби це все просто не загубилось. Я і зараз дивлюся деякі кадри з цього фільму і навертаються сльози: від тих сміливих вчинків, від тієї маси людей, від того духу. Це дуже чутливі кадри,

Сергій Іванченко подякував за можливість провести повноцінну прем’єру Незламному хабу та Запорізькій територіальній організації партії «Європейська Солідарність».

Багато партійців, які були безпосередніми учасниками подій Революції Гідності, сьогодні знову вже зі зброєю в руках виборюють Незалежність на фронті.

Серед них - капітан ЗСУ, голова фракції «Європейська Солідарність» в Запорізькій міській раді Валерій Прозапас. Валерій був призваний 25 лютого 2022 року, нинішня його посада - начальник штабу артдивізіону, воює на Херсонському напрямку. У рідному місті зараз у відпустці.

Валерій запропонував вшанувати пам’ять однопартійця В’ячеслава Зайцева (на його честь названа вулиця, де знаходиться Незламний хаб), а також усіх полеглих захисників країни хвилиною мовчання.

«Я не був учасником запорізького Майдану, бо 2 грудня 2013 року, після побиття студентів, був на Майдані у Києві, - згадує Валерій. - Безпосередньо бачив загибель Небесної Сотні. Мене це вразило. Тоді ми вперше за багато століть відстояли гідність. Ті люди не дають нам опустити руки або розчаруватися. Зараз на полі бою відбувається те саме, бо перше, що хоче знищити путінська росія - це гідність», - зазначив військовий.

Відповідальна секретарка ЗОО НСЖУ, співкоординаторка Центру журналістської солідарності Валентина Манжура подякувала Олені Геращенко та Сергію Іванченку за зроблену велику роботу. Валентина Миколаївна також подякувала усім медійниками, які ризикували своїм здоров’ям і навіть життям (під міліцейські дубинки потрапив, зокрема, фотокор Дмитро Смольєнко), працюючи на акціях протесту.

“Майдан не закінчився, він продовжується, - підкреслила Валентина Манжура. - Ми повинні не лише пам’ятати, а й утверджувати те, за що боролися учасники Революції Гідності. За що боролися тоді, українці сьогодні захищають власним життям. Низький уклін усім, хто боронить рідну Україну".

А голова Запорізької обласної організації НСЖУ, співкоординаторка ЦЖС Наталія Кузьменко запропонувала подати документальну стрічку «Запоріжжя. Майдан. Революція Гідності» на Спеціальну відзнаку НСЖУ. Учасники презентації підтримали цю пропозицію бурхливими оплесками.

Вже незабаром фільм можна буде подивитись на ютуб-каналі «Європейське Запоріжжя».

 




Схожі новини: