The Economist: Путін може перемогти в Україні, Європі потрібен план оборони

Переглядів: 315

1 грудня 2023 12:00

The Economist: Путін може перемогти в Україні, Європі потрібен план оборони фото

Видання "The Economist" написало матеріал про шанси Путіна на перемогу у війні та про те, що Захід, через відсутність стратегічного бачення, робить недостатньо, щоб його зупинити.

Видання пише, що причина того, що перемога Путіна у війні можлива, полягає у тому, що зараз жодна зі сторін не в змозі вигнати іншу із контрольованих територій. Контрнаступ України застопорився. В боях за Авдіївку Росія втрачає понад 900 людей щодня і така "війна оборони" може тривати багато років.

Дослівно: "Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати Путіна. Якби він ухвалив рішення, то міг би розгорнути промислові та фінансові ресурси, які затьмарюють російські. Однак фаталізм, самовдоволення та шокуюча відсутність стратегічного бачення стають на заваді, особливо в Європі. Як заради себе, так і заради України, Захід має терміново позбутися летаргії".

Перевагу Росії пояснює її іноземна підтримка, адже вона отримує безпілотники з Ірану та снаряди з Північної Кореї; Туреччина і Казахстан стали каналами для товарів, які живлять російську військову машину. Також зазнала невдачі західна схема обмеження російських нафтових доходів.

Усередині Росії, як пише The Economist, люди звикли до війни, так звана еліта посилила контроль над економікою, а Путін може дозволити собі виплачувати довічну зарплату сім’ям тих, хто воює і гине.

"З огляду на все це, не дивно, що настрій у Києві стає похмурішим. Політика повернулася, люди боряться за вплив. Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач Валерій Залужний – посварилися. Внутрішні опитування показують, що корупційні скандали та занепокоєння щодо майбутнього України підірвали авторитет пана Зеленського серед виборців".

Також видання зазначає: "Якщо президентом оберуть Дональда Трампа, який пообіцяв найближчим часом мир, США можуть узагалі припинити постачання зброї". Втім, хто б не був у Білому Домі, Європі варто готуватися до сповільнення американської допомоги.

Також видання пише, що просто сподіватися, що режим Путіна впаде через примусову мобілізацію, інфляцію та витрати на армію, – не варто, адже "він може залишатися при владі роками".

Тому, "Європа має розглядати Путіна як головну довгострокову загрозу своїй безпеці. Росія переозброїться. Вона матиме бойовий досвід. Планування оборони Європи треба розробити так, щоб Путін не відчув слабкість на її флангах. Особливо якщо будуть сумніви в готовності президента Трампа воювати в разі нападу на країну НАТО".

І найкращим способом стримати Путіна є демонстрація Європою своєї рішучості та надання протиповітряної оборони Україні та ракет великої дальності для ударів по російських шляхів постачання.

У іншому випадку, за баченням журналістів, Путін вперше від 24 лютого 2022 року виглядає спроможним перемогти, а його найбільшою перевагою є відсутність у Європи стратегічного бачення.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: