Побічний ефект опалення. Як сухе повітря впливає на організм людини

Переглядів: 353

30 листопада 2023 12:00

Побічний ефект опалення. Як сухе повітря впливає на організм людини фото

Пояснюємо, як занадто сухе чи, навпаки, надміру вологе повітря може впливати на наше здоров’я і продуктивність

Під час опалювального сезону мікроклімат у приміщеннях змінюється. Разом зі зростанням температури повітря знижується його вологість — це може призвести до дискомфорту, загострення хронічних захворювань і, як наслідок, погіршення стану здоров’я. 

Однак яку вологість повітря можна вважати нормою, а яку — ні? Як занадто сухе або, навпаки, занадто вологе повітря може вплинути на здоров’я людини? Про це розповіла Діана Савка, керівниця Центру розвитку громадського здоров’я Українського католицького університету. 

Чим шкодить занадто сухе чи вологе повітря?

Для дорослих людей нормою вважається вологість повітря в межах 45-60%, для дітей рекомендується підтримувати її на рівні хоча б 60%. У цьому діапазоні, пояснює Діана Савка, людина не відчуває дискомфорту.

Найбільш точно визначити вологість повітря допомагає гігрометр. Однак і без нього можна відчути зміни. Так, при низькій вологості повітря з’являються такі симптоми:

  • важкість дихання;
  • пересушені слизові оболонки;
  • постійне чхання.

"Є такий термін, як "алергія на сухе повітря". Це набір симптомів, які часто можна спостерігати на початку опалювального періоду. У людини пересушені слизові, вона часто хоче потерти очі, чхає по кілька разів — і це не минає саме собою", — пояснює керівниця Центру розвитку громадського здоров’я УКУ. 

До того ж що більша сухість повітря, то більше вологи віддає наша шкіра назовні. У результаті з’являються дискомфорт, висипання або тріщини — новоутворені рани стають "воротами" для небезпечних збудників. 

"З іншого боку, знижується імунітет, і людині значно важче справлятися з різними вірусами. Тому найчастіше ми бачимо сезонні захворювання на грип, гострі респіраторні вірусні захворювання тощо. Часто це може бути пов’язано з тим, що повітря, яким ми дихаємо більшість часу, є занадто сухим", — додає Діана Савка. 

Найбільший дискомфорт через сухе повітря відчувають люди із захворюваннями дихальної системи (астмою, хронічним бронхітом тощо). У разі недостатньої вологості вони можуть відчувати загострення тих чи інших симптомів хвороби. 

Однією з ознак занадто вологого повітря у приміщенні є велика кількість конденсату на вікнах. Це несе з собою ризик розмноження різних бактерій та плісняви. Їхня циркуляція в повітрі наражає людей на додаткову небезпеку: від подразнень на шкірі до вологого кашлю. 

"Занадто вологе повітря некомфортне для будь-кого. Крім того, що ним важко дихати, надмірна вологість посилює відчуття постійного холоду", — додає експертка.

Як вологість повітря впливає на продуктивність?

Стрес. Існує чимало досліджень про вплив мікроклімату в приміщенні не лише на здоров’я, а й на продуктивність та працездатність людини. Одне з таких — дослідницький проєкт Адміністрації служб загального призначення США Wellbuilt for Wellbeing, який проводили у 2015-2016 роках серед працівників адміністрації.  

Дослідники Університету Аризони понад рік вивчали реакції 134 осіб різного віку, статі та професій на стрес в умовах нормальної, низької та високої вологості повітря. Результати показали, що за сухого (до 30%) або занадто вологого повітря (понад 60%) учасники відчували на 25% і 19% більше стресу відповідно. Як наслідок, це призводило до нижчої якості сну, а в довгостроковій перспективі — до частіших та важчих вірусних інфекцій. 

Втома. Синдром сухого ока вважається однією із найбільш поширених патологій серед офісних працівників. У своєму аналізі Національний дослідницький центр робочого середовища Данії дійшов висновку, що появі цього синдрому сприяють кілька факторів: кліматичні умови (зокрема, вологість повітря), професійні вимоги (робота, пов’язана з зоровою функцією) та особисті особливості (захворювання, стать, вік). 

Що стосується кліматичних чинників, то вчені дійшли висновку: низька вологість повітря у приміщенні може спричинити сухість очей. У підсумку працівники із синдромом сухого ока швидше відчувають втому і показують нижчу продуктивність порівняно з іншими. 

Як контролювати вологість повітря?

Під час сезонних змін температурного режиму люди намагаються споживати більше води, аби таким чином нівелювати вплив сухого повітря. Але, зазначає Діана Савка, це не може дати стовідсотковий результат. Тому краще відкоригувати вологість повітря. 

"Звісно, можна скористатися народними методами, наприклад, розставити у приміщенні ємності з водою чи розвісити мокрий одяг — випаровування вологи з нього насичуватиме повітря. Але я не можу сказати, що ці способи є дуже дієвими або перевіреними. Найкраще використовувати якийсь девайс на зразок зволожувача повітря. З його допомогою можна регулювати відсоток вологості", — пояснює Діана Савка. 

Як обрати зволожувач повітря? Серед найбільш популярних типів зволожувачів повітря виділяють три: 

  • зволожувачі холодного типу, в яких вода заливається у спеціальний бак і проганяється через фільтр вбудованим вентилятором;
  • парові зволожувачі, в яких вода доводиться до кипіння і виходить назовні у вигляді пари;
  • ультразвукові зволожувачі, в яких спеціальна мембрана з високою частотою коливань перетворює воду на холодну пару. 

Під час вибору зволожувача варто звертати увагу на площу покриття, потужність девайса, об’єм  і спосіб наповнення резервуара, витрати води, енергоспоживання, рівень шуму та максимальний рівень вологості, якого можна досягнути. Залежно від типу пристрою слід врахувати додаткові витрати на фільтри та картриджі. 

Додатково зволожувач може мати функцію очищення, відсік для аромакапсули, дистанційне керування, гігрометр, гігростат (завдяки якому підтримує необхідний рівень вологості повітря) або підсвітку.

Джерело: Ліга

 




Схожі новини: