Немовлята сприймають ритм музики від народження – дослідження

Переглядів: 318

29 листопада 2023 16:10

Немовлята сприймають ритм музики від народження – дослідження фото

Вчені встановили, що новонароджені можуть сприймати ритм музики. Це є окремим когнітивним механізмом, який активний вже при народженні.

Про це повідомляє Medical Xpress із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Cognition.

Група нідерландсько-угорських вчених виявила, що відчуття ритму не є набутою навичкою людини. 

"Ми ще багато чого не знаємо про те, як новонароджені діти сприймають, запам'ятовують і обробляють музику. Але у 2009 році ми виявили чіткі ознаки того, що немовлята, яким лише кілька днів від народження, мають здатність чути регулярний пульс у музиці – біт – характеристику, яка вважається важливою для створення та сприйняття музики", – розповів співавтор дослідження Хенк’ян Хонінг.

Щоб детальніше вивчити процес сприйняття музики новонародженими, науковці провели експеримент із 27 немовлятами. Дослідники керували тривалістю барабанних ритмів, щоб побачити, чи є різниця між вивченням порядку звуків у ритмі та здатністю розпізнавати ритм.

За допомогою навушників немовлятам включали дві версії барабанного ритму. В першому варіанті проміжки між звуками були однакові, тобто був конкретний ритм. У другому – випадкові, тому сприйняти ритм було неможливо, але можна вивчити послідовність звуків. 

Дослідження проводили за допомогою вимірювання мозкових хвиль (ЕЕГ). Вони показали, що немовлята чули ритм, коли інтервали між ударами були однаковими. Однак коли дослідники відтворювали той самий патерн з нерегулярними інтервалами, немовлята не могли розпізнати ритм. 

"Наші результати свідчать про те, що це специфічна навичка новонароджених, і дають зрозуміти, наскільки важливими є дитячі віршики для слухового розвитку дітей раннього віку. Глибше розуміння раннього сприйняття має велике значення для вивчення пізнання немовлят і ролі, яку музичні навички можуть відігравати в ранньому розвитку", – пояснив співавтор дослідження Іштван Вінклер.

"Насправді сприйняття ритму можна вважати фундаментальною людською рисою, яка, мабуть, відіграла вирішальну роль в еволюції нашої здатності до музики", – додав Хенк’ян Хонінг.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: