Вчені виявили, яка стадія сну важлива, щоб знизити ризик деменції

Переглядів: 377

24 листопада 2023 12:10

Вчені виявили, яка стадія сну важлива, щоб знизити ризик деменції фото

Нове дослідження, опубліковане в журналі JAMA Neurology,  свідчить, що люди, яким понад 60 років, мають на 27% більше шансів розвитку деменції, якщо вони втрачають лише 1% глибокого сну.

"Ми виявили, що старіння пов’язане зі зменшенням кількості найглибших стадій сну, відомих як повільний сон", — сказав Метью Пасе, старший автор дослідження, доцент психології та неврології в університеті Монаша в Австралії.

За його словами, він з колегами виявив, що люди з більшим зниженням повільного сну з часом мали більший ризик розвитку деменції протягом наступних 17 років спостереження

Повільний сон – третя фаза сну 90-хвилинного циклу сну людини, який триває приблизно 20-40 хвилин. Це найбільш спокійний етап, коли мозкові хвилі та частота серцевих скорочень сповільнюються, а артеріальний тиск падає.

Під час цієї фази організм видаляє небажані або потенційно шкідливі матеріали з мозку, включно з бета-амілоїдним білком — характерною ознакою хвороби Альцгеймера.

Пасе та його колеги з Австралії, Канади та США вивчали дані 346 учасників Фремінгемського дослідження серця — довгострокового американського дослідницького проєкту, які пройшли два дослідження нічного сну.

За 17 років спостереження серед учасників було зафіксовано 52 випадки деменції. Кожен відсоток зниження повільного сну на рік був пов’язаний зі збільшенням ризику розвитку деменції на 27% і хвороби Альцгеймера — на 32%. Швидкість втрати повільного сну прискорилася з 60 років, а досягла піку з 75 до 80 років і сповільнилася пізніше.

Ті, у кого спостерігалося погіршення глибокої фази сну, частіше страждали серцево-судинними захворюваннями, вживали снодійні препарати, і були носіями гена, який підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера (алель APOE ε4).

Джерело: Ліга




Схожі новини: