Хочу песика. Як підготуватися, знайти розплідник та скільки все це коштує

Переглядів: 348

23 листопада 2023 15:05

Хочу песика. Як підготуватися, знайти розплідник та скільки все це коштує фото

Пояснюємо, до чого готуватися, якщо хочеш завести песика

Мати собаку – невимовна радість, буря емоцій та любов. Але це лише з одного боку. З іншого, це велика відповідальність, додаткова стаття витрат та абсолютно інший менеджмент власного часу. 

Зважте фінанси, час та інші можливості

Поява песика вдома має стати свідомим кроком. Є декілька факторів, на які Оксана та власники собак радять звернути увагу, перш ніж заводити улюбленця:

Фінансова спроможність

"Собака – це дуже дорого. І чим старшою вона стає, тим більше грошей потрібно. Тож слід зважати, що на песика віддаєте не останні гроші. А у разі травми, нещасного випадку чи хвороби, зможете дозволити лікування", – наголошує Оксана.

Наприклад, базові витрати Дениса Сігая на його коргі Герцога – приблизно 2000 грн на місяць. Це корм, смаколики, пакетики для прибирання фекалій та пігулки від паразитів. 

Олександра Орлова витрачає значно більше на свого королівського пуделя Вольке. Нині її щомісячна стаття витрат сягає до 10 000 грн на смаколики, іграшки, корм та інші потреби. Натомість інколи суми можуть доходити до 20 000-30 000 грн. Наприклад, коли Вольке лікували глисти та гастрит, тільки на ветеринарні послуги пішло 10 000-15 000 грн.

"Раджу готуватися до значних витрат та мати заощадження на випадок хвороб", – додає Олександра.

У родині Анастасії Шепелевої живе акіта-іну Норі. Щомісяця на базові витрати (їжу, ласощі, пакети, обробку від паразитів тощо) йде 3000 грн. Але у 7 місяців Норі діагностували дисплазію кульшових суглобів. Єдиний варіант допомоги – складна операція, яку роблять песику до 10-11 місяців. Після операції була регулярна реабілітація. Це були окремі великі витрати, зазначає Анастасія. 

Час

"Із собакою слід гуляти та приділяти їй час. Добре вам чи погано, 2-3 рази на день маєте вийти на прогулянку зі своїм улюбленцем", – стверджує Денис. 

Однак, коли собака маленька, то такі прогулянки можуть досягати і 6 год на день, додає Олександра. 

"У мене змінився графік. Довелося підлаштовувати його під собаку. Наприклад, спочатку Вольке прокидалась о 06:00, потім о 07:00, а я сова – до 9:00-10:00 мені складно прокинутися. Плюс на вихідних зранку ходимо в "собачу школу". Тому деколи доводиться спати менше", – додає власниця королівського пуделя.

Однак Анастасія заспокоює: у міру успіхів у привчанні песика до туалету, кількість прогулянок зменшується. Але вони стають тривалішими та цікавішими. 

Стан вашого здоровʼя

Якщо ви не впевнені, чи є у вас алергія на шерсть, то краще здати алергопроби. Так ви мінімізуєте неприємні симптоми чи дискомфорт у разі появи улюбленця в домі. 

Наприклад, до того, як Вольке зʼявилась у житті Олександри, вона здала необхідні аналізи. Однак слід зважати, що цей скринінг також не з дешевих. Дівчина заплатила 4000 грн.

Хлопець Анастасії Ігор має алергію на котів. Відтак перед зустріччю з Норі також здав аналізи та консультувався з алергологом, щодо можливих ризиків. На щастя пари, ніяких симптомів не виявили. 

Умови життя

Орендуєте квартиру – поговоріть із господарями заздалегідь, щоб не виникло непорозумінь, і ви разом із собакою раптом не опинились на вулиці. Окрім того, у вашій оселі має бути окремий куточок для улюбленця, де він зможе відпочити чи усамітнитись. 

Якщо ви не впевнені щодо будь-якого з попередніх питань – зверніться до кінолога або фахівця з поведінки, радить Оксана. 

"Спеціаліст допоможе обміркувати породу, умови життя, обрати заводчика чи навіть цуценя. Нині в столиці консультація коштуватиме приблизно 800-1000 грн, у регіонах, можливо, дешевше – 500-700 грн", – додає експертка.

Порода

Консультація експерта особливо знадобиться тим, хто хоче собаку, але не певен із породою. Адже інформації про кожну з них багато, однак важливо критично до неї ставитись.

"Наприклад, на Вікіпедії написано, що мопси живуть до 16 років. Однак це не зовсім правда. Особисто я зустрічала максимум 4 мопсів такого віку", – стверджує Оксана та додає: "Не знаєте, яку породу обрати, подумайте: чого хочете від неї (незалежного чи навпаки ніжного та лагідного друга) і чого категорично не бажаєте (наприклад, багато шерсті, хропіння, слини тощо). Це допоможе вам звузити коло вибору породи".

Де взяти собаку: притулок чи розплідник

Олександра, Денис та Анастасія купували собак у розплідниках. 

"Заводчик – дуже важливий елемент на шляху до улюбленця. Ми жили в Харкові і десь із листопада 2021 року почали шукати його всюди: в інтернеті, через знайомих. Приблизно 5-10 заводчиків знайшли на вулиці, підходячи до власників коргі", – ділиться досвідом Денис. 

Свого заводчика знайшли під час повернення додому пізно ввечері. Чоловік із коргі чекав на свою жінку. Денис та його дівчина Інна підійшли до нього, спитавши про розплідник та "плюси і мінуси" породи.

У відповідь отримали номер заводчика та фразу: "Мінуси? Це клубочок щастя!"

В Олександри ситуація інша: в Україні єдиний офіційний розплідник королівських пуделів, який працює в Одесі. Дізналась про них від родичів, які мають таку ж породу улюбленця. Анастасія та Ігор також шукали розплідники за рекомендаціями та наявністю вакцинацій і необхідних документів.

На питання, чи задумувались вони про собаку з притулку, усі відповідають: "так, але…". Наприклад, Денис та Анастасія хотіли улюбленців конкретної породи. Відтак варіант із притулком не підходив. 

Натомість Олександра зазначає, що побоялась брати собаку з притулку через відсутність досвіду виховання улюбленця: "Коли моя Вольке "побіжить на хмаринку" і доведеться шукати собі іншого друга, то розглядатиму варіант собаки з притулку. Я матиму досвід і буду розуміти більшість процесів для її комфорту".

А як обрати добросовісного заводчика? Оксана радить:

Завітайте в розплідник та зверніть увагу, у яких умовах утримують собак. Також відмітьте, чи є літні собаки. Якщо немає, то це може свідчити про те, що вони хворіють або ж для розплідника собаки – лише спосіб заробітку.

Подивіться, що роблять розплідники для навчання та виховання своїх собак та цуценят.

Заводчик має відповідати на всі ваші запитання та ставити їх вам. Це добре, якщо там цікавляться, які у вас умови проживання, хто буде жити з цуциком тощо.

Добросовісний розплідник має надати всі необхідні документи. Перше – свідоцтво про народження, яке потім треба буде обміняти на документ у Кінологічній спілці України (КСУ). Друге – ветеринарний паспорт із зазначенням всієї інформації про щеплення. В ідеалі – заводчик має надати результати генетичного тесту мами та тата або ж самого цуценяти. За словами експертки, це збільшує вартість самого песика, але зменшує ризики несподіваних проблем зі здоровʼям.

Наприклад, дисплазія кульшових суглобів у Норі – генетичне захворювання. Анастасія каже, що вони робили все, щоб запобігти хворобі: замовили та простелили мʼяку підлогу, давали хондропротектори (препарати, які запобігають розвитку хвороб суглобів та хрящів), але генетику не перепишеш. 

"Для мене це великий урок на майбутнє – вакцинації та документи КСУ – це ні про що. От що дійсно важливо – генетичний тест та медичні обстеження на підтвердження, що собака здорова", – зазначає Анастасія.

Також Оксана радить звертати увагу на стандарти певної породи. Адже нині багато схрещених порід із привабливою зовнішністю, але непоправними наслідками для здоровʼя собак. Усі ці стандарти можна знайти на сайтах Міжнародної кінологічної федерації (FCI) та КСУ.

Як підготуватися до переїзду цуценяти

Слід зважати, що кожна порода собак має свої індивідуальні потреби. Про це можете запитати у заводчика, кінолога або експерта з формування поведінки. Однак є стандартний набір того, що вам точно слід підготувати до переїзду нового члена родини:

Приберіть небезпечні (сміття, дроти) та дорогі (емоційно чи фінансово) речі з поля зору та доступності песика. Оксана навіть радить сісти на підлогу і ретельно оглянути кожну кімнату.

Облаштуйте місце для відпочинку собаки з лежанкою та різноманітними іграшками. Так ви зможете зрозуміти, які забавки подобаються вашому цуцику найбільше.

Корм та смаколики відповідно до потреб конкретно вашої собаки.

Годівниця та поїлка. Олександра радить звертати увагу на висоту годівниці для комфортного харчування песика.

Легка, зручна та мʼяка амуніція (ошийник, повідець, шлея).

Пелюшки.

Шампунь та гребінець.

Пакетики для прибирання.

Загалом перші витрати на цуцика у всіх вийшли різними. Наприклад, Денис та Інна витратили трошки більше 2000 грн, Анастасія та Ігор – 7000-8000 грн, а Олександра – 15 000 грн. Відтак підготовка та її вартість – також питання індивідуальне.

Перші дні життя разом. Що слід знати?

"Собаки вчаться до того моменту, поки середовище змінюється і чомусь їх вчить. Тому, коли у вас зʼявиться песик, то одразу потрібно формувати правила, за якими будете жити разом. Головне – намагайтесь бути передбачуваним. Тобто якщо ви дозволяєте лежати на ліжку, то це вже назавжди. А не сьогодні можна, а коли у вас поганий настрій – заборонено", – радить Оксана.

У непередбачуваному середовищі у песика можуть розвинутись страхи та фобії. Також йому буде складно вчитися та звикати до режиму. Тож окрім правил, слід одразу привчати улюбленця до певного графіка. Так собака вас не буде будити о 5:30, якщо ви прокидаєтесь зазвичай о 10:00.

"Загалом ваша задача – задовольнити потреби тварини: харчування, сон, хороше ставлення, спілкування, мінімізація стресу та страхів. Це підвищує всі шанси, що у вас буде і фізично, і психічно здорова тварина", – додає Оксана.

Розгубились і не знаєте, з чого почати – зверніться до спеціаліста. Наприклад, Анастасія та Ігор проконсультувались із кінологом.

"У перший же вечір, коли забрали Норі, мали консультацію: як краще нам себе поводити, щоб собака адаптувалась до нас і дому якомога легше, як привчити до туалету та налагодити її побут", – ділиться досвідом дівчина.

Усі три господарі собак запевняють: життя з появою улюбленця змінюється, але якщо бути готовим до цього, то щастя також примножиться.

"Загалом життя змінилось тільки на краще. Це просто космічні емоції – бачити, як вона звикає до тебе, розвивається, досліджує світ. Але окрім нового виміру любові і щастя, собака – велика відповідальність, що потребує дисципліни", – підсумовує Анастасія.

Джерело: Ліга

 




Схожі новини: