Військові зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках: Рада ухвалила закон

Переглядів: 384

22 листопада 2023 19:20

Військові зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках: Рада ухвалила закон фото

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який передбачає, що держава забезпечуватиме українським військовослужбовцям безоплатний забір та збереження репродуктивних клітин.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, парламент підтримав у цілому законопроєкт № 8011 "Про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство".

Свої голоси за цю законодавчу ініціативу віддав 271 народний депутат. 

Документ передбачає, що військові ЗСУ отримають можливість безкоштовно вилучати та зберігати свої репродуктивні клітини, щоб у разі поранення на фронті, яке впливає на статеві функції, чоловіки та жінки пізніше змогли мати дітей.

Зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації – заморожуючи їх шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою. Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що, згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить близько 450 гривень для чоловіків і близько 1425 гривень для жінок. Необхідні медичні обстеження перед забором клітин у здорових громадян можуть бути проведені під час проходження військово-лікарської комісії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як народити дитину від партнера, який травмувався або загинув на війні.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: