Вчені створили капсулу, яка відстежує життєві показники людини та оцінює якість сну

Переглядів: 450

21 листопада 2023 12:25

Вчені створили капсулу, яка відстежує життєві показники людини та оцінює якість сну фото

Вчені з Массачусетського технологічного інституту університету Західної Вірджинії розробили капсулу, яка під час перебування у шлунково-кишковому тракті здатна відстежувати життєві показники людини.

Як повідомляє Массачусетський технологічний інститут, капсула, яку пацієнт має проковтнути, розміром зі звичайну таблетку. Капсула містить дві маленькі батареї та бездротову антену, яка передає дані на зовнішній пристрій, наприклад ноутбук.

Капсула використовує акселерометр для вимірювання частоти дихання та серцевих скорочень пацієнта. За словами дослідників, застосування такого пристрою під час сну може бути корисним для діагностики апное (розлад, при якому під час сну відбувається багаторазова зупинка дихальної функції) та відстеження інших ризиків, пов'язаних з диханням: астми чи хронічного обструктивного захворювання легень.

Також за допомогою капсули можна буде виявляти передозування опіоїдами у людей з високим ризиком.

"Шлунок, як правило, подає одні з найточніших сигналів, адже він розташований поблизу серця та легенів", – каже Джованні Траверсо, старший автор дослідження, професор Массачусетського технологічного інституту.

За словами вчених, у 10 учасників тестування капсули не спостерігалося жодних побічних ефектів: вона безпечно проходила через травний тракт.

Досі для діагностики розладів сну, зокрема апное, пацієнтам доводилося проводити ніч у лабораторії сну, де їх підключали до різних датчиків і моніторів. Тепер цей процес буде значно простішим, кажуть науковці.

За останнє десятиліття вчені розробили низку датчиків ковтання, які можна використовувати для моніторингу життєво важливих показників і діагностики розладів або уповільнення шлунково-кишкового тракту, захворювання кишечника тощо.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: