Порада | Розмір, наповнювач і ціна. Як вибрати матрац та подушку

Переглядів: 335

19 листопада 2023 14:59

Порада | Розмір, наповнювач і ціна. Як вибрати матрац та подушку фото

Пояснюємо, як правильно вибрати розмір, висоту та пружність матраца і подушки

Щоб добре спати, слід забезпечити всі необхідні умови для цього: тишу, комфортну температуру та відсутність зайвого освітлення. Однак те, на чому ми спимо, також має значення. Матрац необхідної твердості/мʼякості та подушка комфортної висоти – великий плюс до комфорту сну. 

Але у видах матраців та подушок можна легко загубитися. Як зробити правильний вибір, LIGA.Life пояснили експерти мереж JYSK та Епіцентр.

Як вибрати розмір матраца

Стандартна довжина матраца на двоспальне ліжко – 2 м, максимальна – 2 м 20 см. Якщо людині потрібен довший матрац, то у деяких компаніях доступна послуга індивідуального пошиття, запевняє Ігор Задніпровський, керуючий магазину JYSK.

На що дійсно слід звернути увагу, так це на ширину та висоту. 

"Для дорослої людини оптимальна ширина спального місця – 80-90 см. Якщо плануєте спати на ліжку вдвох, то ширина матраца має бути – мінімум 1 м 60 см", – запевняє Ольга Осійчук, категорійна менеджерка мережі торговельних центрів Епіцентр.

Щоб вибрати зручну висоту матраца, поміряйте відстань від ламельної основи ліжка до її верхньої точки. Підбір висоти – дуже важливий. Адже забезпечує комфорт під час сидіння на ліжку або вставання з нього. 

"В ідеалі висота матраца має бути такою, щоб таз був трошки вищим, ніж колінні суглоби", – радить Ігор. 

Наприклад, якщо людина вибирає матрац з ортопедичними властивостями, то його висота має бути щонайменше 15-20 см. За словами Ольги, це достатній рівень для підтримки хребта. 

"Мінімум 15 см – це вміст амортизаційного компонента (пружина або піна). Так людині буде зручно лежати, а у хребта буде достатній рівень підтримки", – додає експертка.

Довідка

Ортопедичність у матрацах – підтримка хребта у фізіологічному положенні. Тобто пружини підстроюються під тіло: де потрібно — провалюють більше, де не потрібно — менше.

  • Анатомічність – повторення контурів тіла людини. Зазвичай у матрацах це досягається через наявність піни.
  • Пружинний чи безпружинний матрац
  • Наступний критерій вибору матраців – його тип.
  • Безпружинні матраци

Умовно поділяються на мʼякші та жорсткіші, стверджує Ігор. До перших належать матраци з HR-піною (просаджується не більше ніж на 15%) та memory foam, яка забезпечує мʼякість. 

"Чим більше memory foam, тим мʼякший матрац. Наприклад, якщо цей шар висотою у 10 см, то можна "потонути" в матраці. Однак це не дуже зручно для людей з великою вагою", – пояснює експерт. 

Жорсткі матраци містять кокосову койру замість memory foam. Вони підійдуть тим, хто любить або кому рекомендовано спати на твердих поверхнях. Також це хороший вибір для людей з великою вагою. Адже вони не відчуватимуть наповнювач. 

"Однак найкращий вибір – матраци з комбінацією різних наповнювачів. Наприклад, латекс, memory foam та HR-піна – зверху матрацу, а кокосова койра або повсть – посередині", – радить Ігор.

Переваги безпружинних матраців:

  • більш гіпоалергенні, ніж пружинні. Всередині них не збирається пил, оскільки повністю заповнені компонентом, наприклад піною;
  • безшумні, тому що не містять пружин. А відтак з часом ризик їхнього скрипу нівелюється;
  • легші у транспортуванні. Зазвичай їх перевозять у вакуумній скрутці, що допомагає без проблем перевезти з магазину додому та підняти на необхідний поверх.

Головний недолік таких матраців – схильність до деформації.

Наприклад, якщо в родині є діти, то стрибати на матраці не варто. Адже після стрибків залишатимуться впадини. 

"Також людині вагою понад 120 кг такий матрац не підійде. Адже завелике навантаження на одне спальне місце призведе до деформації піни матраца. Відтак, термін його експлуатації зменшиться", – пояснює Ольга. 

Пружинні матраци

Поділяють на: 

  • з залежним пружинним блоком (боннель) – пружини, скручені між собою. Їхня перевага – дешева ціна та стійкість. Недолік – не має ортопедичного ефекту. Відтак якщо на такому матраці спатимуть дві людини кардинально різної ваги, то легша буде скочуватись в сторону важчої, пояснює Ольга;
  • з незалежним пружинним блоком, або Pocket Spring. У такому матраці кожна пружина загорнута у тканинний чохол, тому діє окремо. Відтак вони мають найкращий анатомічний ефект. Такі матраци можуть бути зонованими – мають різні зони, залежно від рівня підтримки певного відділу хребта. Наприклад, моделі Multi Pocket мають багато пружин – не менше ніж 435. Це забезпечує матрацу довговічність та більшу анатомічність. Коштом пружин різної жорсткості формується 3-9 зон, які анатомічно повторюють контури тіла, залежно від навантаження.

Недоліки пружинних матраців:

  • накопичення пилу та сміття між пружинами. Відтак час від часу його слід чистити зсередини;
  • з часом пружини можуть видавати звук;
  • також є ризик того, що пружина прорветься крізь чохол і колотиме тіло.

Надувний матрац 

Вибираючи матрац, можете наштовхнутися і на надувні варіації. За словами Ігоря, є ті, що всередині містять спеціальні перетинки, що забезпечують розподілення на зони. Цим вони відрізняються від матраців для плавання. Проте цього недостатньо для повноцінної підтримки хребта. 

"Це непоганий варіант для людей, які постійно переїжджають. Однак для регулярної ночівлі та здоровʼя спини краще придбати повноцінний матрац", – додає спеціаліст.

Топпер

Це мініматрац, який зазвичай кладуть на диван або занадто жорсткий/деформований матрац. Його головна мета – вирівняти поверхню та зробити її максимально зручною.

Хочете мʼякий топпер – вибирайте з латексом або memory foam, більш жорсткий – з кокосовою койрою.

"Спробуйте полежати на матраці в магазині. Але не лягайте на спину, підклавши руки під голову, а ляжте у позу, в якій зазвичай звикли спати: на бік, на животі, на спині тощо. Далі консультанти мають підказати зі сторони, чи правильне положення займає хребет", – радить Ігор. 

Ольга додає: "Згідно з дослідженнями, до 60% людей зазвичай сплять на боці. У такій позі найбільше навантаження йде на шийний відділ хребта. Тому рекомендуємо підібрати мʼякий матрац, який підтримував би цю зону. Якщо людина спить на животі, то найбільше навантаження припадає на таз. Таким людям радять жорсткіші моделі. Тим, хто спить на спині, слід вибирати матраци середньої жорсткості, адже навантажується шийний та поперековий відділи".

Скільки коштує якісний матрац?

Ціна залежить від розміру та наповнювача. Якісний пружинний матрац розміром 160 на 200 см коштуватиме в районі 10 000 грн, безпружинний – 8000 грн, стверджує Ігор.

Яку подушку вибрати 

Вибираючи матрац, придивіться до подушки. Тому що стара подушка може бути зависокою, лежачи на новому матраці. Відтак шийний відділ буде в постійному напруженні та дискомфорті. 

Але на що слід звернути увагу, вибираючи подушку?

Перший крок – подумайте, у якій позі зазвичай засинаєте. Це допоможе визначити висоту подушки та рівень її мʼякості-твердості, пояснює Олександра Шевченко, категорійна менеджерка мережі торговельних центрів Епіцентр.

"Голова має лежати на подушці так, щоб шийний відділ не перегинався і не навантажувався. Наприклад, якщо ви спите на спині, то підборіддя має бути прямо вгору. Якщо спите на боці – голова має бути на одному рівні з хребтом. Якщо голова занадто піднята чи опущена – подушка вибрана неправильно", – описує Ігор.

Наступний крок – виберіть наповнювач. Загалом подушки поділяються на декілька підгруп. Розберімо кожну з них.

Ортопедичні подушки. Зазвичай мають наповнення memory foam, поліуретанове або латексне. Хочете мʼякшу подушку – вибирайте memory foam. Вона вдало повторює контури тіла, але коли встаєте з ліжка, не деформується. Латексні – більш пружні та містять гель з ефектом охолодження. Особливо підходять людям з інтенсивним потовиділенням.

"Нині тренд — на ортопедичні подушки, які складаються з декількох зон. Вони легко приймають форму шиї та голови за умови зміни пози під час сну", – додає Олександра.

Силіконізовані подушки. Особливо підходять для людей з алергією, які не можуть спати на подушках з натуральним наповненням. Додаткова перевага – придатні до прання в пральній машинці. Наприклад, наповнювач тенцель має гарну повітропроникність; штучний лебединий пух дуже мʼякий, а силіконізовані кульки забезпечують пружність. Олександра радить звертати уваги, чи є на подушці блискавка. Адже спочатку вона може бути зависокою, відтак наповнювач можна прибрати. А коли той осяде – додати.

Подушки з натуральним наповнювачем – пух-перо. Чим більше в подушці пера, тим вона важча та твердіша. Така подушка навряд чи підійде тим, хто звик спати на животі або спині. Натомість пухові подушки – мʼякші, легші та добре вбирають вологу. 

"Недолік натурального наповнювача – зазвичай такі подушки складно прати в машинці. Тож кожні пів року доведеться відвозити у хімчистку. Виняток – пухові подушки преміумкласу, розроблені за новими технологіями. У них пух не збивається під час прання, відтак можна прати в машинці", – пояснює Олександра.

Вовняні зазвичай вибирають для холодного сезону – осені та зими. Однак для людей з алергією така подушка також не підходить. Переваги: гарно пропускає повітря та вбирає вологу, а також не збивається під час прання.

  • Шовкові – мʼякі, приємні на дотик та гіпоалергенні. Найбільше підійдуть людям, які люблять спати на спині та животі.
  • Віскозні (тенцель або бамбук). По-перше, це повністю екологічно чистий продукт. Оскільки здатний розкладатися. По-друге, такі подушки гарно перуться та мають хороші ергономічні властивості – підтримують форму і не збиваються.

З натуральних рослин. Наприклад, з конопляними/лляними наповнювачем і чохлом. Також є подушки з гречаним лушпинням, які мають масажні властивості та легке шарудіння. 

Скільки коштує якісна подушка?

Ціни варіюються залежно від наповнювача. Силіконізовані подушки коштують дешевше, натомість пух-перо та шовкові – дорожчі. За словами Ігоря, подушка з якісних матеріалів коштуватиме майже 900-1000 грн. 

Альона Низовець, журналістка LIGA.Life




Схожі новини: