Скільки українців у російському полоні. Україна назвала цифри

Переглядів: 414

18 листопада 2023 12:54

Скільки українців у російському полоні. Україна назвала цифри фото

У російському полоні перебувають щонайменше 4337 українців. Такий результат підрахунків спеціальної комісії про міністерстві реінтеграції, яку створили у листопаді минулого року.

За даними комісії, із українських полонених 3574 осіб – це військові, і ще 763 - цивільні.

Саме за результатами розгляду окремих справ комісією дані про полонених вносяться до Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Вже за інформацією з цього реєстру звільненим полоненим, а також родичам тих, хто і надалі перебувають в російському полоні, виплачують грошову допомогу.

  • Від початку поточного року за цією статтею з бюджету виплатили 422 млн грн.
  • Без права переписки. У російському полоні зник український правозахисник Максим Буткевич
  • Тортури, голод і приниження. Звільнені українці розповіли про російський полон
  • "Їдьте, чоловік вас наздожене". Тисячі цивільних українців перебувають у російському полоні без зв'язку
  • Понад 15 тисяч людей зникли безвісти під час війни в Україні - ICMP

Наприкінці минулого року українських військовополонених, за даними уповноваженої президента з питань захисників України Альони Вербицької, було близько 3,4 тис. За її словами, ще 15 тисяч зникли безвісти.

За даними МВС, зниклих безвісти військових 15 тисяч, а цивільних - 11 тисяч.

Звільнені з російського полону військові розповідають про систематичні і жорстокі тортури.

Щодо цивільних, то на початку цього року їхню приблизну кількість оцінювали у близько дві тисячі. При цьому багато з них, як вважають, можуть бути позбавлені засобів зв’язку, а тому підтвердити їхнє ув’язнення в Росії складно.

Доля затриманих росіянами цивільних українців залежить від того, на якій території вони потрапили до полону. Затримані на території самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", швидше за все, залишаються ув'язненими у самопроголошених республіках. А із територій, окупованих після 24 лютого 2022 року, людей найчастіше вивозять до СІЗО та колоній на території Росії.

За час російської агресії проти України відбулося майже пів сотні обмінів, під час яких вдалося повернути майже 2 600 українців.




Схожі новини: