СБУ відкрила кримінальну справу щодо Фаріон

Переглядів: 313

16 листопада 2023 15:00

СБУ відкрила кримінальну справу щодо Фаріон фото

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

За матеріалами слідства, в одному зі своїх інтерв'ю народна депутатка 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців Збройних сил України і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Крім того, у своїх соцмережах фігурантка опублікувала допис зі скріншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, в якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника.

Це стало підставою для його переслідування російськими спецслужбами, підкреслили в СБУ.

Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю), ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер), ст.182 (порушення недоторканності приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон.

Досудове розслідування триває.

Зазначимо, мовознавиця, докторка філологічних наук, викладачка Львівської політехніки Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців "Азову" у тому, що вони спілкуються російською мовою. Її висловлювання викликали обурення в суспільстві.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв заявив, що висловлювання Фаріон становлять загрозу національній безпеці, і закликав СБУ перевірити їх.

Джерело: Укрінформ




Схожі новини: