Румунія заявила, що готова постачати азербайджанський газ у Молдову за потреби

Переглядів: 361

16 листопада 2023 13:30

Румунія заявила, що готова постачати азербайджанський газ у Молдову за потреби фото

В уряді Румунії заявили про готовність постачати газ із Азербайджану до Молдови та інших країн регіону в холодну пору року.

"Якщо у нас будуть особливі запити від Молдови або інших держав регіону, ми готові активувати опцію з Азербайджаном, яку Румунія забезпечила навесні минулого року, і завдяки якій ми маємо доступ до 1 мільярда кубометрів газу", - заявив міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдуя.

Якщо цього обсягу буде недостатньо, є можливість імпортувати скраплений газ за маршрутами Греція – Болгарія – Румунія або Туреччина – Болгарія – Румунія.

До 2021 року Молдова купувала газ лише у російського "Газпрому". Тепер постачання забезпечує державна компанія Energocom, яка закуповує його на ринку - на Румунській товарній біржі та через прямі контракти з компаніями з Польщі, Румунії та Болгарії.

Уряд Молдови доручив Energocom закупити і зберігати щонайменше 450 мільйонів кубометрів газу в Румунії та Україні для проходження опалювального сезону. Ще на початку жовтня компанія придбала загалом понад 500 млн кубометрів і продовжила закупки, щоб повністю покрити споживання Молдови в холодну пору року.

Загалом за рік Молдова споживає близько 1,3 мільярда кубометрів газу.

Джерело: Укрінформ




Схожі новини: