Чи має надаватися допомога українцям, які виїхали з ТОТ, у період оформлення документів

Переглядів: 429

15 листопада 2023 09:00

Чи має надаватися допомога українцям, які виїхали з ТОТ, у період оформлення документів фото

У редакцію звернулися з питанням, щодо надання допомоги людям, які виїжджають з тимчасово окупованих територій без документів і хочуть їх оформити.

Наш сайт “Місцеві вісті” запустив “гарячу лінію” для вимушених переселенців з тимчасово окупованого Мелітополя. Наразі туди вже почали надходити перші запитання.

Ось одне з них від Анни:

“Скажуть, будь ласка, чи є інформація щодо тих людей, які зараз виїжджають з тимчасово окупованої частини області без українського паспорта, бо він був втрачений або дитина його ще не отримала? Чи є якась підтримка для таких людей?”

Роз'яснення щодо цього питання надає міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Нещодавно на засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованих територій одним з питань було - допомога українцям, які виїхали з ТОТ і звертаються за оформленням паспорта.

Було визначено, що поки особа проходить процедури ідентифікації, їй має надаватися вся необхідна допомога. Зокрема, розміщення у місцях тимчасового проживання, юридичне консультування, гуманітарна допомога, а також покриття витрат на виготовлення паспортного документа.

«Держава та волонтери мають чітко інформувати людей щодо того, куди звертатись і що робити для відновлення документів. Оскільки без документів люди не можуть отримувати соціальну допомогу і вести нормально життя», – зазначила віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Сьогодні є скарги, коли евакуйовані українці не можуть поселитись у тимчасове житло, адже у багатьох випадках їх не беруть без документів. Посадовиця наголосила на необхідності створення удосконаленого механізму, за яким таке поселення буде можливе.

Окрему увагу Ірина Верещук акцентувала на такій проблемі у людей, які евакуюються через пункт пропуску «Колотилівка – Покровка». Вона доручила скласти списки українців, у яких втрачені документи та які потребують допомоги у вирішенні бюрократичних питань.

Нагадуємо, втрачені чи протерміновані документи не завадять повернутися додому. Відповідно до законодавства, громадянин України за жодних підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.

Отримати сприяння з тимчасовим поселенням (на період оформлення документів) і консультаційну підтримку можна звернувшись до Мінреінтеграції за номерами телефонів:

• +380 96 078 8433
• гаряча лінія Мінреінтеграції: 15-48.

Ознайомитись із процедурою отримання допомоги (протягом періоду оформлення документів) можна в інфографіці за посиланням.

Зі своїми питаннями, ви зможете звертатися на нашу “гарячу лінію” у Telegram - https://t.me/MVzaput

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Відбудуємо Мелітопольську громаду разом», який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу.




Схожі новини: