Життя в окупації: у Мелітополі медики більше не отримуватимуть українських зарплат

Переглядів: 491

11 листопада 2023 17:50

Життя в окупації: у Мелітополі медики більше не отримуватимуть українських зарплат фото

Уряд заднім числом «обнулив» фінансування медиків на окупованих територіях півдня і сходу за чинною програмою НСЗУ.

 Національна служба здоров’я України припинила виплату коштів медичним закладам, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, на підставі постанови Кабінету міністрів України №1139 від 20 жовтня 2023 року. При цьому припинення фінансування здійснено заднім числом – з 1 вересня 2023 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про те, що НСЗУ з 1 вересня 2023 року не фінансуватиме медичні заклади на тимчасово окупованих територіях, керівники дізналися 2 листопада.

«Саме в цей день оприлюднили прийняту ще 20 жовтня постанову уряду, за якою з 1 вересня фактична вартість медичних послуг для тимчасово окупованих територій визначається “шляхом множення на коефіцієнт 0 (нуль)”. Тобто, заднім числом нас поставили перед фактом: грошей на зарплати медикам не буде. Яким чином наші працівники виживатимуть в окупації і будуть зимувати – ніхто не пояснює. Виходить, живіть як хочете», – сказав ЦЖР законний директор однієї з лікарень на окупованій частині Херсонщини.

Інформацію підтвердила заступниця голови НСЗУ Ірина Надашкевич у своєму листі, розісланому надавачам медичних послуг 8 листопада. 

«Постановою уряду №1139 від 20 жовтня 2023 року внесені зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році щодо пакету медичних послуг «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території». Відповідно, з вересня 2023 року оплати за договорами, укладеними за цим пакетом, припинено», – повідомила Ірина Надашкевич.

Микола Гараненко, заслужений лікар України, лікар Олешківського центру первинної медико-санітарної допомоги обурений таким рішенням уряду.

«Не всі лікарі в окупації пішли на співпрацю з орками, багато хто з них надає допомогу людям дистанційно, а також приймає хворих вдома. Я сам переніс жахіття окупації, особливо, коли мене «просили» очолити лікувальний заклад. Просили в присутності ФСБ та великої кількості озброєних військових. Нервову систему треба мати дуже міцну, щоб все це витримати. Я витримав, але змушений був покинути рідне місто. А тепер НСЗУ разом з МОЗ витирають ноги об медиків з окупації. Соромно, що я дожив до такого часу», – написав Микола Гараненко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Микола Різак, начальник Таврійської міської військової адміністрації Каховського району Херсонщини  повідомив ЦЖР про намір знайти кошти я для медиків із свого бюджету, якщо НСЗУ  не відновить фінансування.  

«Зараз ми займаємося цим питанням. У будь-якому разі ми своїх медиків не кинемо і без зарплати їх не залишимо. Якщо не буде коштів з НСЗУ, ми виділимо їх з нашого бюджету», – прокоментував Микола Різак.

Кореспондент Центру журналістських розслідувань звернувся до НСЗУ за коментарями та з інформаційним запитом. Наразі відповідь не надійшла,  на прохання про коментар пресслужба ніяк не відреагувала.

Тим часом на відсутність фінансування з боку НСЗУ вже відреагувала Всеукраїнська асоціація об’єднаних територіальних громад. 6 листопада вона направила звернення прем’єр-міністру України, МОЗ, Міністерству фінансів, МінТОТ, Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури і НСЗУ. В цьому зверненні йдеться про те, що держава, фактично, кинула заклади охорони здоров’я на окупованих територіях і в порушення Господарського кодексу України та трудового законодавства «заднім числом» скасувала фінансування за вже виконану роботу у вересні і жовтні 2023 року. 

За попередніми оцінками асоціації ОТГ, скасування виплат зачепить 78 медичних закладів, понад 5 тисяч працівників, у тому числі біля 900 лікарів. 

«Частина з медичних працівників і навіть керівників, відчуваючи свій обов’язок, свідомо та з патріотичних переконань не пішли на співпрацю з окупаційною владою, залишились на ТОТ за різних обставин та продовжували надавати послуги мешканцям громад, як у вересні, так і в жовті 2023 року, і продовжують це робити дотепер, розраховуючи на скоріше повернення окупованих територій», – йдеться у зверненні асоціації.

Рік тому голова НСЗУ Наталія Гусак казала, що український уряд продовжує перераховувати кошти за надання послуг практично всім медичним закладам України, в тому числі на тимчасово окупованих територіях. 

«Тому що розуміємо, що і на цих територіях знаходяться українці, які потребують медичної допомоги, та лікарі, які героїчно її надають. Розуміємо, в яких надскладних умовах», — запевняла тоді Наталія Гусак.




Схожі новини: