Адреналінова залежність від вибухів – нова психологічна проблема українців. Як розпізнати?

Переглядів: 551

10 листопада 2023 13:05

Адреналінова залежність від вибухів – нова психологічна проблема українців. Як розпізнати? фото

Симптоми такої залежності доволі незвичні та неоднозначні

Це відчуття одночасно тривоги та задоволення, дискомфорту та бажання відчути страх від різких звуків. Людина лякається і намагається знову пережити жах від обстрілів. 

Коли людина перебуває у стресовій або небезпечній ситуації, запускається цілий ланцюг реакцій в організмі, й адреналін виділяється у кров. Цей гормон вже через 2-3 хвилини з кровотоком потрапляє до різних органів. Це призводить до низки фізіологічних змін, які готують організм до дії.  Нам вже добре відомі ці реакції на стрес, вони достатньо популяризовані, їх умовно називають: "бий", "біжи" та "замри". Що ж саме відбувається з нашим організмом під впливом гормону адреналіну:

  • пришвидшується серцебиття;
  • підвищується пульс;
  • підвищується рівень глюкози в крові;
  • пришвидшується дихання;
  • звужуються судини внутрішніх органів;
  • концентрується увага;
  • посилюються нюх, слух, зір;
  • збільшується витримка;
  • підвищується больовий поріг;
  • напружуються мʼязи.

Нескладно зрозуміти, чому людина може стати залежною саме від адреналіну – вплив цього гормону надзвичайно потужний та наділяє надможливостями. Наприклад, тікаючи від ворога, можна досягти такої швидкості, з якою ніколи у житті ще не бігав, або ви були свідком чи пережили подію під час обстрілів, коли, отримавши поранення, не відчуваєш болю та самостійно дістаєшся укриття, або з’являється неймовірна витримка, коли необхідно довго ховатися.

У частини людей, не у всіх, звичайно, виникає потяг до такого ефекту. Але є одне "але", як і з будь-якою залежністю, людина починає шукати можливості знову це відчути, незважаючи на ціну, яку доведеться заплатити. Так адреналінова залежність стає небезпечною. 

Людей, які постійно шукають подібний стан, називають "адреналіновими наркоманами". Це поведінкова залежність. Будь-яка залежність деструктивна, вона впливає на психіку людини. Залежність від адреналіну може призвести до імпульсивної поведінки – участі в дуже небезпечних ситуаціях. У момент ризику у таких людей вимикається раціональне мислення та інстинкт самозбереження — людина може не усвідомлювати наслідків та втрачає контроль.  

Як саме залежність від отримання адреналіну під час військових дій, може вплинути на ментальне здоров’я українців? Люди, які пройшли через обстріли та страх бути вбитими або пораненими, свідчили, що в ті хвилини не відчували ані втоми, ані голоду, ані часу. Після загрози, радіючи, що залишились неушкодженими, переживали ще одне сильне відчуття – стан ейфорії, подібний до реакції на психотропні речовини. Ейфорія швидко проходила, а от бажання відчути її знову залишалось. 

Треба зрозуміти, що будь-яка залежність є ознакою нездорового психічного прояву.  Людина, залежна від бажання відчути сильні емоції під час вибухів, відчуває стійку потребу повернутися в місце обстрілів, у небезпечне місце, а інколи взагалі відмовляється евакуюватися, залишити прикордонні міста, які потерпають від ураження. Для неї тиша відносно мирного і безпечного життя стає незвичною, нецікавою, дратівною і навіть нестерпною. У пошуках ризику людина виснажує свою психіку, яка не здатна впоратись зі стресом протягом занадто довгого часу. 

Є перелік характерних загрозливих симптомів, які бувають у людей з надлишком адреналіну в організмі: 

  • пошкодження кровоносних судин;
  • підвищений ризик серцевого нападу або інсульту;
  • цукровий діабет;
  • тривожність;
  • безсоння;
  • головний біль;
  • панічні атаки.

Якщо говорити про дієву допомогу — це курс поведінкової психотерапії. Необхідно розвивати емоційний інтелект та критичне мислення. Пігулок від адреналінової залежності не існує. Якщо є показання, то працювати з проявами надмірної кількості адреналіну в крові – з панічними атаками, наприклад. В такому випадку дієвими будуть техніки заземлення, які допомагають зменшити напад тут і зараз, а також різні види дихальних вправ, емоційні перемикання, тілесно орієнтовані вправи.  

Якщо все ж таки відчуваєте потяг, то краще задовольнити себе "легально". Є багато можливостей отримати адреналін у безпечному та контрольованому середовищі — наприклад, рафтинг, дайвінг, квеструми під наглядом тренера. Власне, секрет одужання від адреналінової залежності в тому, щоб спрямувати свій потяг до сильних емоцій у конструктивне річище. 

Джерело: Ліга




Схожі новини: