Ситуація спокійна: у Запорізькій області на гепатит А захворіло лише кілька людей

Переглядів: 377

8 листопада 2023 09:30

Ситуація спокійна: у Запорізькій області на гепатит А захворіло лише кілька людей фото

За 10 місяців на підконтрольній Україні території Запорізької області зафіксовано 7 поодиноких випадків захворювання на гепатит А, епідемії не спостерігається, ситуація спокійна.

Про це під час брифінгу в офіційному медіацентрі при ЗОВА повідомив головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко. Керівник ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ зазначив, що гепатит А - це хвороба, зараження якою відбувається через побутовий контакт або при вживанні води та їжі, забрудненої вірусами.

Обласний центр контролю та профілактики хвороб систематично проводить відбір проб води - під час перевірок збудників хвороби не виявлено. Фахівці перевірили понад 60 проб питної води і запевняють, що вода безпечна, в жодній пробі не знайдені коліфаги.

Тим часом в ЗМІ з’явилися повідомлення про спалах гепатиту А у п’яти областях України. Міністерство охорони здоров’я на це заявило, що інформація не відповідає дійсності.

«Спалах захворювання зафіксовано лише на Вінниччині. У решті областей фіксуються лише поодинокі випадки, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку. Гепатит А має сезонність та зазвичай проявляється у холодну пору року.

У період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А. Загалом до лікарень потрапили 182 пацієнти. Наразі 128 людей вже пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах.

Нині на Вінниччині триває вакцинація осіб, які контактували із хворими на гепатит А, а також медиків, працівників “екстренки” та інших фахівців, які залучені до ліквідації спалаху.

“Спалахом” інфекції вважається декілька захворювань, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції. Випадки ж гепатиту А фіксуються на території України щороку в різних областях. Наприклад, за 9 місяців 2023 року було зафіксовано 341 випадок.

Спостерігаємо лише невелике відхилення від сезонної захворюваності на гепатит А та шалене намагання деяких ЗМІ видати це за епідемію з карантином ледь не по всій країні, - прокоментували в Міністерстві охорони здоров’я.

Базові речі про гепатит А від МОЗ

Гепатит А – захворювання брудних рук.

Це вірусне захворювання, яке вражає печінку і може мати як легкий, так і важкий перебіг. Передається через брудні руки, а також вживання забруднених харчів або води.

Симптоми гепатиту А можуть включати жовтяницю, головний біль, слабкість, діарею та нудоту.

Як уберегтися від гепатиту А?

  • Мийте руки водою з милом щонайменше протягом 20 секунд.
  • Завжди мийте руки перед приготуванням/споживанням їжі та після вбиральні.
  • Мийте овочі та фрукти чистою водою перед тим, як їх споживати.
  • Якщо не впевнені, що вода з-під крана або з криниці безпечна, – використовуйте для пиття, приготування їжі та миття овочів і фруктів лише бутильовану або кип’ячену воду.
  • Дотримуйтесь рекомендацій з офіційних джерел щодо безпеки води у вашому регіоні.

Одним із важливих заходів профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація. Щеплення проти ВГА відповідно до національного календаря щеплень в Україні відносяться до рекомендованих та за епідпоказаннями. Бажаючі можуть за власний кошт зробити щеплення, яке діє 10 років.

Вакцинуватися можна з 12 місяців життя. Дітям та дорослим потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців.




Схожі новини: