США і Китай проведуть переговори щодо контролю над ядерним озброєнням – WSJ

Переглядів: 325

2 листопада 2023 12:25

США і Китай проведуть переговори щодо контролю над ядерним озброєнням – WSJ фото

Адміністрація Байдена готується провести переговори з Китаєм щодо контролю над ядерним озброєнням.

Таким чином США намагаються подолати дестабілізуючу тристоронню гонку озброєнь між Америкою, Пекіном і Москвою.

Зустріч, запланована на понеділок, є першою з часів адміністрації Обами. Про це повідомляє The Wall Street Journal. 

Дискусія не означає початок офіційних переговорів щодо встановлення обмежень на ядерні сили кожної зі сторін.

Натомість ця зустріч дасть американським офіційним особам можливість прощупати своїх китайських колег щодо ядерної доктрини Пекіна та амбітного нарощування його ядерного арсеналу, який протягом десятиліть був набагато меншим, ніж у США та Росії. 

Окрім цього, Вашингтон думає, як стримати подвійну ядерну загрозу з боку Китаю та Росії, включаючи питання, чи потрібно буде США розширювати свої ядерні сили в наступні роки. 

Паралельно адміністрація Байдена також намагається залучити Росію до окремих переговорів щодо контролю над озброєннями після того, як Москва вийшла з договору "Новий старт", що обмежує боєголовки. 

Адміністрація Байдена надіслала Москві конфіденційний документ із викладом ідей щодо управління ядерними ризиками зараз і після закінчення терміну дії цієї угоди, яка скорочує американську та російську ядерну зброю великої дальності, у лютому 2026 року.

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена сказав, що США сподіваються розпочати "розмову про те, як може виглядати структура після Нового старту", ​​а також зменшити ядерну загрозу під час високої  напруги через вторгнення Росії в Україну . 

Росія ще не відповіла на пропозицію адміністрації Байдена щодо нових переговорів, кажуть офіційні особи США та Росії.

Передісторія: 

1 листопада стало відомо, що рік тому Сполучені Штати разом з Великою Британією і Францією пригрозили Росії певними наслідками, якщо та застосує ядерну зброю. Це надовго усунуло з російської риторики ядерні погрози.

Раніше Путін розпорядився дислокувати ядерні заряди в сусідній Білорусі, а також ініціював скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, що може прокласти шлях до відновлення атомних випробувань вперше після розпаду СРСР.

Минулого тижня російська військова верхівка доповіла Владіміру Путіну про навчання Стратегічних ядерних сил РФ, під час яких ті відпрацювали "завдання масованого ядерного удару" у відповідь на удар противника.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: