Таксист відмовився говорити з клієнтами українською: чим закінчився мовний скандал у Києві

Переглядів: 425

27 жовтня 2023 21:45

Таксист відмовився говорити з клієнтами українською: чим закінчився мовний скандал у Києві фото

У Києві спалахнув мовний скандал через таксиста, який відмовився обслуговувати клієнтів українською мовою.

Як розпочалася сварка невідомо. На відео, яке зʼявилось у соцмережах, видно, як водій таксі вивантажує речі пасажирів і просить їх вийти з машини.

З коментарів пасажирок зрозуміло, що скандал виник на мовному ґрунті.

Жіночий голос за кадром каже українською: "Ви не можете обслуговувати мене у цій країні моєю мовою". Водій відповідає їй російською.

У поліції Києва розповіли, що інцидент стався 26 жовтня на вулиці Сагайдачного на Подолі.

Поліцейські відстежили відео зі сваркою у соцмережах і встановили особу водія. Ним виявився мешканець столиці 1984 року народження.

Чоловіка доставили до відділку поліції і склали на нього адміністративний протокол за статею 173 кодексу України про адмінправопорушення. Далі рішення розглядатиме суд.

Правоохоронці також передали справу на розгляд мовному омбудсмену, через порушення статті 30 закону України про державну мову, адже водій розмовляв російською під час надання послуг.

Чоловік визнав, що грубо спілкувався з пасажирками і що мав розмовляти з ними українською мовою, сказали BBC у поліції.

Реакція суспільства

Коли напередодні відео скандалу зʼявилось у соцмережах, користувачі обурилися цією історією і вимагали покарати порушника.

Інцидент прокоментував мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

На своїй сторінці у фейсбук 26 жовтня він написав, що водій таксі має понести покарання за відмову обслуговувати пасажирів українською мовою.

Уповноважений із захисту державної мови додав, що готує звернення до правоохоронців, зокрема "до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt", щоб встановити особу порушника та притягнути його до відповідальності".

Кремінь стверджує, що водій таксі порушив статтю закону України про захист української мови як державної, за якою українська є мовою обслуговування споживачів за замовчуванням.

Омбудсмен додав, що за це адміністративне порушення передбачено штраф від 3400 до 5100 гривень.

Під постом правозахисника Андрія Смолія, який прокоментував мовний скандал, відреагувала і сама компанія Bolt.

Компанія написала, що назавжди відсторонила акаунт водія від користування сервісом Bolt і додала, що готова співпрацювати з правоохоронними органами та надати всю інформацію за офіційним запитом.

Водночас дехто висловився і на захист водія. Депутат Артем Дмитрук припустив, що чоловік за кермом авто Bolt міг не володіти українською мовою.

Нардеп також додав, що "любов до Батьківщини та вірність своєму народу доводиться не знанням мови, а справами".

За українським законодавством, послуги у сфері транспорту в Україні мають надаватися державною мовою, також у всіх видах транспорту, вокзалах, аеропортах і портах інформація має бути державною мовою.

Мовою у сфері обслуговування пасажирів є державна мова.

27 жовтня відзначатимуть День української писемності та мови. Традиційно до цього дня в Україні та за її межами проводять багато заходів з популяризації української мови, серед яких і Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Утиски російськомовних?

Останніми роками чимало російськомовних українців почали свідомо переходити на державну мову не лише на роботі, але й у побуті. Тенденція посилилась ще більше після почату повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Багато людей говорили, що не хочуть розмовляти мовою агресора і закликали інших також переходити на українську.

Користуванню державною мовою сприяла низка законів, останній з них, ухвалений у січні 2021 року, переводив усе спілкування у сфері обслуговування на державну мову.

Хоча більшість українців вітали нововведення, час від часу спалахують сандали через те, якою мовою людям надають послуги.

Результати останнього опитування показали, що досить багато людей вважають, що в Україні є дискримінація за ознакою мовою.

У питанні про дискримінацію в Україні людей за різними ознаками мова опинилась на першому місці. 45% респондентів відповіли, що відчувають таку дискримінацію. Хоча опитування не вказує, про яку саме мову йдеться.

На другому місці (34%) респонденти назвали дискримінацію за сексуальною ознакою. Близько чверті учасників опитування згадали також дискримінацію за ознакою інвалідності, віку, етнічної належності, статі.

Утім, у дослідженні за червень цього року лише 12% російськомовних українців зазначили, що відчували дискримінацію.

Джерело: ВВС




Схожі новини: