«Дороги України»: текст радіодиктанту національної єдності читатиме зірка стрічки «Довбуш»

Переглядів: 718

26 жовтня 2023 22:12

«Дороги України»: текст радіодиктанту національної єдності читатиме зірка стрічки «Довбуш» фото

27 жовтня, у День української писемності та мови, відбудеться щорічний радіодиктант національної єдності.

Всеукраїнський радіодиктант був започаткований у 2000 році командою Українського Радіо і з того часу став найбільшим україномовним флешмобом. Головна мета події — не перевірити грамотність учасників, а об'єднати українців і знавців української мови по всьому світу.

Цьогорічний текст називатиметься «Дороги України», його авторкою стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читатиме його актор, театральний режисер та виконавець ролі у фільмі «Довбуш» — Олексій Гнатковський.

Початок радіодиктанту - 27 жовтня об 11:00 в ефірі «Українського радіо», Радіо Культура та телеканалу Суспільне Культура. Він триватиме до 12:00. Трансляції також будуть доступні на ютуб-каналі «Українського радіо» і на фейсбук-сторінках Суспільного.

Зірка фільму “Довбуш” Олексій Гнатковський повідомив, що вже отримав текст. При цьому розповів про свої емоції та дав поради майбутнім учасникам Всеукраїнського флешмобу.

Актор наголосив в інтерв’ю “Обозревателю”, що читати українцям Радіодиктант – це вираження його життєвих переконань.

«Прочитати всій Україні радіодиктант – це круто. Але величезна відповідальність. Те, що буду мати змогу звертатися до українців, це буде підтвердження моїх життєвих тез. Українська мова – визначальна. Українське – визначальне. Ми зараз єднаємося навколо свого», – акцентував зірка фільму “Довбуш”.

Олексій Гнатковський дав поради українцям

Гнатковський в ефірі національного телемарафону додав, що текст радіодиктанту – 2023 йому надіслали сьогодні вранці. Однак він встиг прочитати лише перше речення. Все ж актор звернувся до учасників цьогорічного радіодиктанту.

«Якщо ви написали його (текст. – Ред.) без помилок, це означає, що я дуже гарно його прочитав. Якщо ви неправильно його написали, щось не зрозуміло було, це означає, що ви просто неуважно слухали,– доброзичливо заявив актор.

При цьому додав, що важливо під час прочитання тексту донести до слухачів знаки пунктуації. Тож актор матиме відповідних консультантів.

«Я розумію відповідальність, але насправді важливіше те, що написання диктанту національної єдності – це те, що нас об’єднує», – вважає зірка “Довбуша”.

Він наголосив, що кожен українець в тилу щодня має робити щось для спільної Перемоги, як це роблять хлопці і дівчата на передовій. Зокрема, варто єднатися навколо важливих тем, шукати те, що нас, українців, об’єднує, а не навпаки.

Гнатковський також зізнався, що теж колись долучався до написання радіодиктанту. Результат був різний.

Текст радіодиктанту оприлюднять 30 жовтня об 11:00 на сайті Українського радіо та Суспільного Культура. Єднаймося навколо рідної мови разом!




Схожі новини: