Пошкоджено 1760 об'єктів: найбільш вірогідно, що мішенню для дронів була Хмельницька атомна станція

Переглядів: 419

25 жовтня 2023 23:40

Пошкоджено 1760 обєктів: найбільш вірогідно, що мішенню для дронів була Хмельницька атомна станція фото

У Хмельницькій області внаслідок нічної атаки дронів пошкоджено 1760 об'єктів.

Російські окупанти атакували іранськими дронами-камікадзе Хмельницьку область у ніч проти середи, 25 жовтня. Генштаб повідомив про знищення вночі всіх 11 шахедів, запущених росіянами. Тож руйнування під Хмельницьким унаслідок падіння уламків.

Перший заступник голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергію Тюрін оприлюднив попередні дані, щодо кількості пошкоджених будівель на Шепетівщині після атаки ворожих безпілотників вночі 25 жовтня. Серед пошкоджених об'єктів 282 – це багатоквартирні будинки, 1404 – приватні будинки, освітні заклади – 41, об'єкти галузі охорони здоров'я – 6, заклади культури – 14 та дві церкви.

Вночі  росія атакувала територію поблизу Хмельницької атомної електростанції. У двох корпусах АЕС пошкоджені вікна. Знеструмлені 1,86 тис. споживачів у Нетішині, де розташована станція, та в Славуті – за 20 км звідти. В обох містах живе більшість працівників станції.

У Славуті внаслідок падіння уламків збитих дронів, поранень зазнали 18 людей, двоє з них, за останніми даними, – у важкому стані в реанімації.

За словами мера міста Василя Сидора, різного рівня пошкоджень зазнали всі міські об'єкти освіти – 28 навчальних закладів. Також пошкоджень зазнали понад 200 багатоповерхових будинків.

Ворожу атаку  прокоментував у вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський:

"Хмельницька область, місто Славута. Там триває фіксація всієї шкоди від вибуху російських дронів минулої ночі. «Шахеди» були збиті, але багато пошкоджених будинків: вибите скло у вікнах, двері, дахи будівель.

Найбільш вірогідно, що мішенню для цих дронів була Хмельницька атомна станція: хвилею від вибуху вибило вікна, зокрема, й на території АЕС. Станом на зараз відомо, що два десятки місцевих мешканців травмовані. Усім надана необхідна допомога.

Цей удар у напрямку АЕС – чергове нагадування для всіх наших партнерів, наскільки важливо посилювати українську ППО та наскільки небезпечно, коли Росія може обходити світові санкції. Багато компонентів і в ударних дронах, які застосовують російські терористи, і в ракетах – походженням з інших країн, від різних компаній, в тому числі від західних компаній. Дієвість санкцій проти Росії – це буквально захист від тероризму.

Завтра в моєму графіку участь у засіданні Європейської ради на рівні лідерів держав ЄС. І серед іншого говоритиму саме про це: санкції проти Росії потребують розширення та посилення. І кожен російський удар, а особливо такі зухвалі, які спрямовані проти атомних станцій та інших критичних обʼєктів, – це аргументи, що тиску на державу-терориста недостатньо".

Заява МАГАТЕ

“Наступного разу нам може не так пощастити”

Надзвичайно нестабільною назвало Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ ситуацією з ядерною безпекою в Україні. МАГАТЕ оприлюднило заяву про російські атаки, що призвели до тимчасового припинення живлення 2 з 11 зовнішніх станцій радіаційного моніторингу на Хмельницькій АЕС.

“Цей інцидент ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме, поки триватиме ця трагічна війна”, – йдеться у заяві організації.

Внаслідок російської атаки у кількох будівлях Хмельницької АЕС ударною хвилею було вибито вікна.

“Наступного разу нам може не так пощастити”, – сказав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі.

Українське Міністерство енергетики повідомило, що внаслідок вибуху було пошкоджено вікна в адміністративно-побутовому та лабораторно-побутовому корпусах. Через пошкодження ліній електропередачі знеструмлено 1 860 споживачів у містах Славута та Нетішин Хмельницької області.

Експерти МАГАТЕ, присутні на АЕС, заявили, що сирени повітряної тривоги спрацювали о 1:26 за місцевим часом, а пізніше вранці пролунали два гучні вибухи. Згодом їм повідомили, що два безпілотники були збиті на відстані приблизно 5 та 20 кілометрів від АЕС. Станції сейсмічного моніторингу у регіоні також зафіксували сейсмічні наслідки вибухів.

“Потужні вибухи сколихнули територію поблизу Хмельницької атомної електростанції вночі, вибивши багато вікон та тимчасово вимкнувши подачу електроенергії на деякі зовнішні станції радіаційного моніторингу, ще раз підкресливши небезпеку для ядерної безпеки під час триваючого військового конфлікту”, – йдеться у коментарі Ґроссі.

“Удару по атомній електростанції слід уникати будь-якою ціною”, – вважає посадовець.

На Хмельницькій АЕС є два реактори, один з яких працює, а інший перебуває у плановому зупині з початку серпня.

 

 




Схожі новини: