У США прокуратура хоче конфіскувати яхту підсанкційного росолігарха Керімова

Переглядів: 322

24 жовтня 2023 10:30

У США прокуратура хоче конфіскувати яхту підсанкційного росолігарха Керімова фото

Прокуратура Нью-Йорка подала позов про цивільну конфіскацію 106-метрової супер’яхти Amadea вартістю понад 300 мільйонів доларів, пов’язану з російським олігархом Сулейманом Керімовим.

Згідно з матеріалами позову, Керімов, що перебуває під американськими санкціями з 2014 року через причетність до російської агресії проти України, у 2021-му домовився про купівлю супер’яхти Amadea через підставних осіб.

Серед іншого, у вересні 2021-го супер’яхта формально перейшла у власність новоствореної компанії Errigan Marine, власником якої номінально є Євгеній Кохман, голова підсанкційного яхтового брокера Imperial Yachts.

"З жовтня 2021 року до конфіскації яхти владою Фіджі у квітні 2022 року Керімов та / або члени його сім'ї неодноразово подорожували на борту Amadea, планували масштабний ремонт Amadea, складали довгострокові плани щодо розкладу рейсів Amadea, а також взяли на себе всі зобов'язання та відповідальність за утримання Amadea та поточні витрати", – пише американський Мін’юст.

Сулейман Керімов – один із найбагатших громадян Росії, статки якого, за оцінками Forbes, становлять 10,7 мільярда доларів. Більшість статків Керімова пов’язані з його часткою в російській золотодобувній компанії "Полюс".

Міністерство фінансів США запроваджувало санкції проти Керімова у 2014 й 2018 роках у відповідь на дії Росії в Сирії та Україні, а у травні 2023-го обмеження торкнулись і "Полюсу".

Нагадаємо, в лютому 2023 року генеральний прокурор США Меррік Гарленд санкціонував передання Україні 5,4 мільйона доларів, конфіскованих у російського олігарха Константіна Малофєєва.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: