Куди поділися смартфони BlackBerry. Що сталося з улюбленцем Обами та Мадонни

Переглядів: 499

23 жовтня 2023 16:40

Куди поділися смартфони BlackBerry. Що сталося з улюбленцем Обами та Мадонни фото

Як з'явився BlackBerry, що він дав людству та чому Стів Джобс прагнув його "вбити"

Ще 15 років тому не було очевиднішого символу приналежності до вищого суспільства, ніж смартфон BlackBerry, пригадує The Guardian. Леді Гага писала про нього у своєму Twitter (тепер Х), Мадонна спала з ним під подушкою, а у Кім Кардашьян їх було одразу три. Для експрезидента США Барака Обами створили спеціальну версію BlackBerry, яка відповідала всім вимогам безпеки, оскільки президент не хотів прощатися з улюбленим гаджетом. 

Але коли згадки про цей смартфон траплялися на шпальтах чи сайтах видань востаннє? Історію гаджета від початку до кінця показали в однойменній докудрамі канадського режисера Метта Джонсона, знятій за книгою "Втрата сигналу: невимовна історія екстраординарного зростання та вражаючого падіння BlackBerry" канадської бізнес-журналістки Джекі Макніш. 

Момент, коли весь Нью-Йорк мав BlackBerry 

Сьогодні історія BlackBerry виглядає, як щось із минулого, невдача, яка мала допомогти людству перечекати, поки зʼявиться iPhone. Але фільм яскраво демонструє, що деякий час BlackBerry задовольняв тодішні потреби користувачів. У стрічці візуалізовано момент, коли смартфон із клавіатурою змінив світ.

"Я був у Нью-Йорку, працював над книгою, і помітив, що всі мають такі пристрої під назвою BlackBerry", — каже про ті часи американський журналіст Джонатан Марголіс.

Письменик згадує, як люди розповідали йому про те, що тепер можуть надсилати електронні листи за допомогою цього гаджета, але він їм не повірив: "Ні, мабуть, ви помиляєтеся, ви надсилаєте SMS". Але друг відправив йому зі свого телефона електронного листа, і Марголісу довелося піти додому, щоб прочитати його на комп’ютері. Тоді це здавалося неймовірним. 

Телефон, який хотів знищити Джобс

Стрічка BlackBerry розповідає історію двох канадських інженерів, Майка Лазарідіса та Дугласа Фрегіна, які винаходять перший у світі смартфон. Сюжет переносить глядача з 1990-х, коли герої презентували бізнесмену Болсіллі новий мобільний телефон, до XXI століття та занепаду бренду. 

Зараз BlackBerry – це смішний гаджет із 2000-х. Але буде дивним заперечувати вплив, який він мав на світ. IPhone свого часу був розроблений спеціально для того, щоб посунути з ринку BlackBerry. Хоча наприкінці 2000-х спроба вбити BlackBerry здавалася технічним еквівалентом самогубства.  

Стів Джобс так міцно тримав BlackBerry на своєму прицілі, що під час запуску зневажливо продемонстрував його зображення на екрані, підкресливши, що саме він хотів знищити.

Якби ми досі жили у світі "розкладачок" і "есемесок", якби не Blackberry, Стів Джобс, може, й не змінив би світ смартфонів. 

Цілодобова робота та "хвороба пальця"

Величенький смартфон із клавіатурою був не просто аксесуаром, яким час від часу знаменитості били своїх працівників (автор натякає на випадок, коли Наомі Кемпбелл кинула ним у свою асистентку. – Ред.). BlackBerry зіграв важливу роль у тому, як змінилася робота людей. 

Володіння BlackBerry – і, насправді, володіння будь-яким смартфоном згодом – означало, що вам не потрібно було сидіти за столом у нудному офісі, щоб залишатися на зв’язку.

Смартфон став офісом, що завжди з вами. З ним стало можливим відповідати на електронні листи хоч із відпустки, хоч із вбиральні. Сьогодні це вже звичайне явище, але не у 2000-х. Якщо у вас був BlackBerry, ви показували світові свою належність до бізнесу. Люди намагалися зв’язатися з вами цілодобово, і завдяки вашому вибору – смартфону – ви нарешті могли вчасно відповісти.

Тоді й народилася залежність від смартфонів. BlackBerry не тільки було зручно тримати в руці, але й – завдяки постійному блиманню індикатора сповіщень – він постійно нагадував вам про цілий світ цифрового FOMO (синдром втрачених можливостей – fear of missing out), який ви втратили. З цієї причини слово "crackberry" (термін, яким називають здатність телефона викликати одержимість) стало словом року за версією Webster’s New World College Dictionary у 2006 році. "Великий палець BlackBerry" – ще один термін, що характеризував синдром власників смартфона у 2000-х. Це хворобливе розтирання м'язів та сухожиль в області великого пальця біля зап'ястя, повʼязане з набором тексту.

Перша повноцінна клавіатура

Всі ці "адові муки" були того варті. Взяти хоча б повноцінну Qwerty-клавіатуру BlackBerry, на яку можна натискати двома великими пальцями, що полегшувало введення тексту (так, ціною хворого пальця). 

До цього прориву письмове спілкування за допомогою мобільного телефона було справжнім кошмаром. Згадайте надсилання текстових повідомлень за допомогою цифрової клавіатури – вам потрібно було натискати кожну клавішу певну кількість разів, щоб перейти до потрібної літери.

Пам’ятаєте, як важко було набрати слово "привіт"? Кілька разів клацнути одну кнопку, іншу, і так для всіх шести літер. Це займало вічність. 

Якщо покоління BlackBerry взагалі можна визначити чимось, то це, мабуть, чисте полегшення від того, що для кожної літери одну кнопку потрібно натиснути лише один раз.

Але кайф був недовгим. Як тільки анонсували iPhone, рівень продажу BlackBerry стрімко впав і вже ніколи не відновився. Журналіст Марголіс припускає, що певна гординя з боку BlackBerry могла прискорити крах компанії. "BlackBerry стала досить самовдоволеною", — вважає він. Був час, коли в компанії думали, що друкувати на плоскому склі не вийде, але вже за рік кнопковий метод набору тексту на BlackBerry здавався абсолютно застарілим.

Як юридична особа BlackBerry зараз фактично мертва. Жоден новий телефон не вийшов із 2016 року. Тоді ж популярний фотоблог Celebrity BlackBerry sightings закрився, опублікувавши повідомлення: "На жаль, усі знаменитості тепер перейшли на iPhone, це дуже сумно". У січні 2022 року компанія припинила також надавати будь-які послуги з обслуговування своїх старих телефонів, які все ще використовуються давніми прихильниками гаджета.  

Проте випадок із Blackberry не є унікальним. Смаки людей мінливі, і потрібен лише один новий гравець із єдиним винаходом, який змінить правила гри та переверне цілу галузь. Зараз ми можемо дивитися на BlackBerry з деякою ностальгією, але одного разу неминуче з’явиться щось, що перевершить iPhone. 

Джерело: Ліга




Схожі новини: