Як упоратися з занепокоєнням та панікою під час війни: поради психіатра

Переглядів: 420

20 жовтня 2023 21:13

Як упоратися з занепокоєнням та панікою під час війни: поради психіатра фото

Практичні поради досвідченого лікаря, які допоможуть вам знизити тривогу у себе та близьких

У багатьох жителів Ізраїлю у зв'язку з війною виникає відчуття хаосу, що призводить до неспокійного стану. Загальні прояви занепокоєння включають: тиск у грудях, сильне серцебиття, прискорене дихання, запаморочення або особливе відчуття легкості (через підвищену оксигенацію м'язів), дискомфорт у животі, тремтіння, потовиділення, м'язову втому, передчуття неминучої біди. Все це способи організму підготуватись до очікуваної небезпеки.

Занепокоєння стає проблемою чи розладом, коли ці відчуття не зникають навіть після припинення реальної загрози, що може спричинити порушення функціонування чи відчуття значного дистресу. Пам'ятайте, що такі відчуття цілком природні для людини і багато хто відчуває те саме, хоча соромляться про це говорити через суспільні стереотипи.

►Що можна зробити

Переконайтеся, що ваш будинок та сім'я в порядку, та спробуйте домовитися про способи спілкування. Повідомляйте близьким про початок та закінчення проблеми, підтримуйте регулярний зв'язок у призначений час.

Слідкуйте за регулярним прийомом їжі, оскільки занепокоєння виснажує організм і пригнічує апетит, що шкодить функціонуванню.

Не втрачайте можливості відпочити. Нестача сну посилює занепокоєння, як і часте вживання кави в ті моменти, коли доводиться працювати без відпочинку.

Намагайтеся не перевантажувати себе повідомленнями новин та інформацією про речі, які ви не можете контролювати.

Якщо панічна атака починається під час виконання вами якихось справ, пам'ятайте, що такі атаки зазвичай відбуваються через 20-40 хвилин. Більшість панічних атак закінчуються, дозволяючи вам знову повернутись до своїх справ. Незважаючи на втому, ви більше не знаходитиметеся в інтенсивній фазі атаки.

Проводьте відволікаючі дії, наприклад, знайдіть п'ять зелених об'єктів, п'ять синіх тощо. Ви також можете рахувати у зворотному порядку від 1000 до 700, що може значно зменшити почуття тривоги. Можна покласти лід або холодний мокрий рушник на очі. Це заспокоїть симпатичну нервову систему та знизить занепокоєння.

Якщо хтось поряд з вами відчуває тривогу, запропонуйте йому міцні обійми або вкрийте його ковдрою. Спробуйте розмовляти на теми, не пов'язані з подією, що викликає занепокоєння, наприклад, про подорож за кордон, або спробуйте пожартувати. Спочатку це не спрацює, оскільки вдасться неприродним або вимушеним, але поступово занепокоєння буде зменшуватися.

Зверніться по допомогу до фахівців. У психологів та психіатрів є дуже ефективні методики, вони допоможуть вам впоратися з важливою роботою, яка на вас чекає. Ви можете отримати допомогу на робочому місці (на сьогоднішній день є такі можливості), а також у приватних клініках, де гарантується медична конфіденційність. Головне - не нести тягар самому.

Джерело: Вєсті  




Схожі новини: