Команда Умєрова. Хто керуватиме тилом війни з Росією

Переглядів: 416

6 жовтня 2023 12:40

Команда Умєрова. Хто керуватиме тилом війни з Росією фото

Команда нового міністра оборони Рустема Умєрова фактично сформована.

Станом на 5 жовтня, уряд призначив шістьох заступників та держсекретаря у головне оборонне відомство країни. Серед них є вихідці з попередньої команди Умєрова у Фонді держмайна, але є також військові, волонтери та керівники проєктів в "Дії".

У вересні міністром оборони став Рустем Умеров – кримський татарин, вправний перемовник та колишній керівник Фонду держмайна.

Він відразу ж ініціював звільнення майже всієї команди свого попередника на цій посаді – Олексія Резнікова.

Посаду зберіг лише перший заступник міністра, кадровий військовий Олександр Павлюк. Він командував Операцією Об'єднаних сил, у березні-травні 2022 року був головою Київської обласної військової адміністрації, а з лютого 2023 року обіймає посаду першого заступника міністра в міноборони.

Згодом у кілька етапів Умєров представив свою власну команду.

Перший "транш" заступників глави міноборони Кабмін призначив 27 вересня. Ними стали Юрій Джигир, Наталія Калмикова та Катерина Черногоренко.

Юрій Джигир — займатиметься фінансами. У 2018-2020 роках працював заступником міністра фінансів України. Останні три роки консультував Світовий банк з питань фінансової частини реформ, пов’язаних з охороною здоров’я.

"У Юрія понад 20 років економічного досвіду в підтримці реформ, соціальній політиці та фіскальній децентралізації в Україні, Східних Балканах, Центральній Азії", - пише про нового колегу Умєров.

Наталія Калмикова — стала заступницею з питань соціального розвитку.

Вона вийшла з великих волонтерських організацій, була заступницею директора у фонді "Повернись живим", виконавчою директоркою Українського ветеранського фонду. У 2021 році була радницею з гендерних питань командування сухопутних військ ЗСУ.

Катерина Черногоренко — очолила напрямок цифрового розвитку. До призначення в міністерство вона керувала проєктом "Армія дронів", а ще до того була координатором електронних послуг єМалятко, електронний лікарняний та COVID-сертифікатів в "Дії".

Другим заходом 5 жовтня уряд призначив ще трьох заступників міністра – Івана Гаврилюка, Дмитра Кліменкова та Станіслава Гайдера.

Іван Гаврилюк очолив напрямок військово-технічної політики. Він – кадровий військовий, керував напрямком логістики в генштабі збройних сил, був радником командувача сил логістики. У квітні-серпні 2022 року був головою робочої групи України в координаційному центрі з надання допомоги у Німеччині.

"Найважливіші завдання – розвиток оснащення сил оборони, перепрофілювання українського ОПК на номенклатуру НАТО та тісне співробітництво з країнами партнерами", - пояснив його завдання Умєров.

Дмитро Кліменков – обійняв посаду заступника з питань закупівель

Раніше працював комерційним директором АТ "Укртрансгаз", був в команді Умєрова ще в Фонді держмайна. До цього був директором з інфраструктури та логістики авіакомпанії МАУ та керівником проєктів в шведській компанії Еріксон.

"Ключові пріоритети на посаді – стандартизація, систематизація, дієвий контроль та цифровізація закупівель, створення поетапного алгоритму закупівель та контролю, повноцінний запуск Агенції нелетальних закупівель", - уточнив міністр.

Інституційним розвитком буде опікуватися Станіслав Гайдер. До цього – керівник цифрової трансформації Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Під його управлінням запускали Антикорупційний портал України, Реєстр корупціонерів, Єдиний портал повідомлень викривачів корупції тощо.

Крім того, 22 вересня уряд призначив державним секретарем міністерства оборони України Людмилу Дараган. Вона - юристка з багаторічним досвідом в різних держструктурах, в останній рік також працювала у Фонді держмайна в команді Умєрова. В тому числі на посаді заступниці голови фонду.

Сам Умєров стверджує, що його команда має стати стійкою та цілісною інституцією, прозорою та підзвітною.

"Головний пріоритет для нових членів команди — наші воїни, їхнє життя, здоров’я та гідність, - заявив він. - Українські воїни повинні бути забезпечені усім необхідним. Нульова толерантність до корупції та ефективність – найважливіші принципи роботи міністерства оборони. Впевнений, що нові члени команди реалізують поставлені цілі".

Цікаво, що наразі ніхто із заступників не має функцій Ганни Маляр – найбільш медійної заступниці міністра оборони в команді попереднього міністра Олексія Резнікова.

Як кажуть джерела ВВС Україна у владі, ймовірно, у новій команді кожен заступник буде сам коментувати свій напрямок. Тому потреби в спікері для всього міністерства поки що не бачать.

Джерело: ВВС




Схожі новини: