В Україні вперше викривачу корупції виплатили винагороду 13 млн гривень

Переглядів: 386

2 жовтня 2023 17:50

В Україні вперше викривачу корупції виплатили винагороду 13 млн гривень фото

Винагороду виплатили за викриття корупції у справі про дачу хабара керівництву САП та НАБУ за закриття справи проти екс-міністра Миколи Злочевського.

У понеділок, 2 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби Миколою Ілляшенком.

Це останній фігурант зі справи.

ВАКС визнав його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369, ч. 4 ст. 190 КК.

Йому призначено покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування покарання у виді 5 років позбавлення волі з випробуванням та визначено іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Згідно з угодою Ілляшенко взяв на себе обов’язки співпрацювати у іншому кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину, яке розслідується НАБУ, а також  перерахувати 50 млн грн на підтримку Збройних Сил України.

Крім того, суд застосував спеціальну конфіскацію на користь держави у розмірі 6 млн доларів, з яких 5 млн 950 тис доларів уже передано на підтримку ЗСУ та ще 50 тис доларів буде перераховано до бюджету згідно з цим вироком.

Також вперше судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу, яка становитиме 13 299 950 гривень.

Як повідомляли Українськi Новини, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало тестування Єдиного порталу повідомлень викривачів, розробленого за підтримки USAID "ВзаємоДія (SACCI)". В тестуванні вже задіяні 10 перших органів влади.

1 січня 2020 року набрав чинності закон про захист викривачів корупції. Викривач має право на 10% винагороду від предмета злочину або заподіяного державі збитків.

Джерело: Українські новини 




Схожі новини: