Що почитати у жовтні. Понад 60 книжкових новинок від українських видавництв

Переглядів: 442

1 жовтня 2023 23:15

Що почитати у жовтні. Понад 60 книжкових новинок від українських видавництв  фото

У жовтні на українських читачів чекає одразу декілька детективів від Агати Крісті, знайомство з життям іспанського архітектора Антоніо Ґауді, а також багато захопливих романів з заплутаними сюжетними лініями. 

КСД

Російсько-українська війна: повернення історії

Автор: Сергій Плохій.
Опис: Автор – один із провідних істориків України, вичерпно аналізує повномасштабне вторгнення Росії, його витоки, перебіг та можливі результати. Чому Путін наважився розпочати війну? Як українцям вдається чинити такий шалений опір "другій армії світу"? Як на тлі всіх цих подій відбувається об’єднання Заходу й повна ізоляція Росії? І якими будуть наслідки війни для України, Росії, Європи та світу в цілому?

Кобзар

Автор: Тарас Шевченко
Опис: Збірка вічних перлин української поезії зі спадщини Тараса Шевченка. У цих віршах — усе, що хотів сказати світові Кобзар, усе, чим він жив, що любив і до чого прагнув. 

Переслідуваний. Схудлий

Автор: Стівен Кінг.
Опис: Заради додаткового прибутку Бен Річардс погоджується взяти участь у реаліті-шоу. Правила прості: гравець повинен протриматися  живим 30 днів, маючи змогу переміщуватися в будь-яку точку США. Головний приз – $1 млрд. Але його переслідуватимуть Мисливці та правоохоронці, а кожен цивільний отримає від держави грошову винагороду, якщо повідомить місцеперебування гравця. Отож гра на життя і смерть починається.

А що коли ти успішний адвокат із безліччю зв’язків? То, навіть збивши насмерть людину, думаєш, що можеш уникнути покарання. Принаймні так деякий час вважав Біллі Геллек. Допоки не почав безконтрольно худнути. Чи існує взагалі протидія? 

Померти знову

Автор: Тесс Ґеррітсен.
Опис: Відомий мисливець знайдений убитим. Тіло настільки понівечене, що, схоже, його розірвав дикий звір. Але судмедекспертка Мора Айлз упевнена: це було полювання монстра в людській подобі – й далеко не перше. Шість років тому група туристів вирушила до Ботсвани на екстремальне сафарі, але так і не повернулася. І тепер Ріццолі пропонує єдиній вцілілій у тому жахливому сафарі стати приманкою. Адже хижак не зможе пройти повз жадану здобич.

Осина Фабрика

Автор: Ієн Бенкс.
Опис: Френку лише 16. Він живе з батьком на віддаленому острові й чекає на повернення брата, що втік із психіатричної лікарні. Та й самого Френка важко назвати звичайним підлітком. Єдина його розвага – вбивати. Його жертвами стають оси, миші, тварини. Про свої вбивства він розказує просто, щиро – так, що мимоволі стаєш на його бік.

Тринадцята казка

Автор: Діана Сеттерфілд.
Опис: Минуле Віди Вінтер, відомої письменниці, довгі роки залишалося загадкою для читачів і журналістів: численні версії своєї біографії вона легко і переконливо вигадує. Проте поважний вік і хвороба спонукають її розповісти правду. Записати свою історію Віда пропонує Маргарет Лі. Та приїздить у старовинний маєток Вінтер, де за кожними дверима прихована таємниця. Вона з головою поринає у чужі сімейні секрети. Але хто знає, чи не зустріне вона в коридорах старого будинку свого власного привида?

Куля, що не влучила

Автор: Річард Осман.
Опис: Маленьке, віддалене від гамірних мегаполісів містечко Куперс-Чейз – затишне поселення для шанованих пенсіонерів. Ані турбот, ані негод, суцільна ідилія. Щочетверга четверо стареньких збираються, щоб обговорити старі нерозкриті вбивства. Принаймні так було доти, доки одного з місцевих не знайшли мертвим – і тепер "Клуб убивств по четвергах" починає своє перше справжнє розслідування. 

Гарячі й безтурботні. Відчуйте бажання свого тіла

Автор: Яна Теллон-Гікс.
Опис: Авторка досліджує сексуальність у всіх її проявах та нормалізує будь-які відносини за взаємною згодою – від традиційних гетеросексуальних до поліаморних та ЛГБТіК+. До кожного з розділів авторка додала робочі аркуші, вправи і контрольні запитання, опрацювавши які, кожен зможе зробити своє сексуальне життя яскравим.

Крамниця на вулиці Роял

Автор: Карен Вайт.
Опис: Нола Тренхольм готується розпочати життя з чистого аркуша. Але придбаний нею креольський котедж приховує безліч сюрпризів. І найбільший – це примарні сусіди, які зовсім не збираються полишати будинок. Нола не може спілкуватися з привидами так, як це робила її мачуха, тож єдиний вихід – звернутися по допомогу до Раяна. Цей чоловік із темним минулим колись розбив їй серце, тож вона зовсім не готова до нової зустрічі з ним. Однак, щоб вигнати примар із дому, Нола і Раян мають спочатку розібратися з привидами власного минулого.

Убивство за етикетом

Автор: Джулія Сілз.
Опис: Беатріс, старша донька родини Стілів, найкраще вміє розплутувати злочини. Родина може втратити дах над головою. Мати в розпачі, а батько-жартівник вважає ситуацію кумедною. Тим паче що скоро на бал прибуде найбажаніший холостяк Свомпширу. І яке ж розчарування спіткало родину, коли в розпал танцю парубок упав замертво. Але для Беатріси це шанс застосувати свої навички на практиці та спіймати вбивцю. Тож вона на один вечір стає напарницею детектива, котрий несподівано з’являється на місці злочину.

Випробування невинуватістю

Автор: Агата Крісті.
Опис: У маєтку Сонячний Ріг знаходять мертвою місіс Рейчел Арґайл. У вбивстві звинувачують її прийомного сина Джека. Його ув’язнюють, адже в чоловіка немає алібі. Через певний час доктор Артур Калґарі заявляє, що може надати це алібі. Але в’язень помер до судового розслідування. Калґарі сповнений рішучості за всяку ціну виправдати Джека, однак родина Арґайлів не бажає допомагати йому в розслідуванні. Несподівано відбувається ще одне вбивство. Які таємниці приховує Сонячний Ріг?

Гра дзеркал

Автор: Агата Крісті.
Опис: Давня подруга просить міс Марпл про допомогу. Вона впевнена, що її сестрі, Керрі Луїзі, загрожує небезпека. Тож міс Марпл приїжджає в маєток Стоніґейтс, який чоловік Керрі Луїзи перетворив на притулок для малолітніх злочинців. Проте виявляється, що її клієнтці загрожують не вони. Після вечері серед гостей дому зчиняється сварка, лунають постріли. Але справжня біда трапляється вночі. 

Забуте вбивство

Автор: Агата Крісті.
Опис: Ґвенда була дуже щаслива, коли вони з чоловіком придбали будиночок у курортному містечку. Однак дивні спогади спливають у пам’яті, коли вона ходить своєю оселею. Її охоплює пекельний жах, бо на підлозі бачила тіло жінки і руки, що її душили! Невже Ґвенда божеволіє? Міс Марпл впевнена, що дівчина не безумна і колись у цьому будинку справді сталося вбивство. Вона радить молодятам не копирсатись у минулому й не накликати на себе небезпеку. Але ж хіба її послухали?

Також у продаж надійде книга "Німий свідок" Агати Крісті, про яку ми розповідали у вересневій добірці. Детальніше про це – читайте за посиланням.

                             2

                      #книголав

Камінь. Ножиці. Папір

Автор: Еліс Фіні.
Опис: В центрі сюжету історія подружньої пари, яка вирішила боротися за свій шлюб, що розпадається просто на очах, поїхавши до затишної місцини в Шотландії. Однак розв’язання конфліктів потребує цілковитої чесності, то чи подолають вони це випробування, якщо хтось один бреше? 

                            3

          Видавництво Анетти Антоненко

За київським часом

Автор: Костянтин Дорошенко.
Опис: Збірка есеїв мистецького критика, куратора та публіциста Костянтина Дорошенка є переосмисленням його доробку з 1995 року. В портретах знаних і маловідомих співвітчизників, рецензіях на культурні та суспільні події, полемічних висловлюваннях автор аналізує тенденції розвитку України як незалежної держави, її здобутки й помилки на цьому шляху. 

Леся Українка. Драма усвідомлення Тіні

Автор: Євгенія Кононенко.
Опис: Пошук "нової" етики та крах "старої" – наскрізна тема драматургії Лесі Українки. Євгенія Кононенко не лише досліджує її драматургію крізь призму юнгіанського психоаналізу, але допомагає розгледіти реальну жінку – Ларису Косач. 

Той Божевільний Рік

Автор: Євгенія Кононенко.
Опис: Протягом чи не всього 2022 року письменниця Євгенія Кононенко дуже коротко фіксувала події свого приватного життя й війни в Україні. Бо 24 лютого і місяць по тому лишалася в Києві, поки наприкінці березня не зважилася із невиліковно хворою донькою полишити дім. Страшно лишатися, страшно їхати, запрошення з Франції. Так авторка зупинилася у помешканні подруги-письменниці. І за кожної можливості писати професійний письменник мусить писати. Тоді якомога більше читачів мають змогу відчитати те, що іноді дуже важко ословити.

Петрикор – запах землі після дощу

Автор: Володимир Рафєєнко.
Опис: Роман проговорює й реалізує у слові травми, які залишає полум’я війни. Але варто перенести цей біль у простір міжлюдського існування – і відкривається можливість лікування душі, відновлення надії на майбутнє, віднаходження світла, яке здатний подарувати нам тільки Інший, своєю добротою, своїм баченням нашої долі, своєю любов’ю.

                                                4

                                 Yakaboo Publishing

Мрійники

Автор: Владислав Реймонт.
Опис: Головний герой твору – касир на маленькій залізничній станції, який втікає у Париж, мріючи про надзвичайне кохання і відчуваючи тугу за омріяним недосяжним життям.

Покійниця Брюгге. Карильйоніст

Автор: Жорж Роденбах.
Опис: Обидва твори – про одухотвореність міського простору, архітектуру міста, які автор подає через узагальнений прийом олюднення, використовуючи рідкісні порівняння і метафори. Таке бачення міста як персонажу наділяє простір душею, робить його активним учасником подій.

Попіл

Автор: Грація Деледда.
Опис: В основі сюжету – доля молодого чоловіка, який крізь призму образ і любові до матері, через переживання дитячих травм, намагається знайти себе, водночас шукаючи відповіді на вічні питання. 

Непроханий гість

Автор: Вісенте Бласко Ібаньєс.
Опис: Головні мотиви прози —усвідомлення героєм права на свободу і гідне життя, домінує соціально-економічна та політична проблематика. Автор колоритно, деталізовано і натуралістично описує побут і тяжке життя робітників. 

Окрім цього, у видавництва вийде книга "Чому мені про це ніхто не сказав? Як мамам захищати, лікувати та берегти своє тіло" Емми Броквел. Детальніше про неї – читайте у попередній добірці.

                                                           5

                                                          РМ

Поворот ключа

Автор: Рут Веа.
Опис: Ровен Кейн випадково натрапляє на вакансію – сім’ї із 4 дітьми потрібна нянька. Надсилає резюме. Отримавши роботу, жінка вражена розкішшю, в якій живе родина Елінкортів. Вже наступного дня Ровен потрапляє у справжній кошмар – жахіття, що не піддається логічним поясненням і закінчиться смертю дитини. Пишучи своєму адвокату з тюрми, Ровен розплутує химерні події, що привели її до в’язниці. Жінка визнає, що помилялася, зізнається в брехні й розкриває всі свої таємниці, але переконує – вона не вбивала. 

Сімейна гра

Автор: Кетрін Стедмен.
Опис: Життя письменниці Гаррієт Рід круто змінюється: зустрівши чоловіка своєї мрії, вона готується до весілля у Нью-Йорку. Його родина – одна з наймогутніших в Америці. Аж раптом рожева казка перетворюється на квест: майбутній свекор розповідає Гаррієт моторошну історію про вбивство. Що це? Химерна гра? Перевірка її відданості? Пошук прощення? Гаррієт мусить мерщій це з’ясувати, адже часу лишається дедалі менше.

Сватання для початківців

Автор: Медді Довсон.
Опис: Марні МакГров хотіла б звичайного життя: чоловіка, дітей і заміський будинок. Вона готується до весілля з красивим хлопцем і впевнена – нарешті всі її мрії здійсняться. Проте Блікс Голлідей, дивакувата двоюрідна бабця нареченого, природжена сваха, каже, що невдовзі все зміниться й на Марні чекає інше, яскраве й насичене, майбутнє. Зрештою, стається саме так, як пророкувала Блікс.

Коли шлюб розлітається на друзки після двох жалюгідних тижнів, Марні ошелешена. Та ще більше вона дивується, дізнавшись, що Блікс заповіла їй будинок у Брукліні разом зі своїми незавершеними "проєктами": розбитими серцями, дивакуватими друзями та сусідами, які тікають від власного щастя.

                                                          6

                                       Видавництво Старого Лева

69 спецій для Серця

Автор: Андрій Гудима.
Опис: У цій книзі — кулінарні секрети й таємниці досвіду Андрія Гудими – Майстра, Воїна Світла, який прагнув ділитися зі світом знаннями і любов’ю до всього. Автор не встиг побачити власну книгу, віддавши за свою країну життя. Життя, яке надзвичайно любив.

Люди на каві

Автор: Мар’яна Савка.
Опис: Люди на каві. Та про що вони лишень не говорять! Сміються, сваряться, зізнаються в коханні, розповідають про подорожі, будують плани. Встигай лише записувати. Ці історії – про звичайних людей, які живуть своє життя, з його драмами, болючими розривами і вічним прагненням щастя.

Зимар

Автор: Террі Пратчетт.
Опис: Як так сталося, що Тіфані Болячка помінялася місцями з самою Володаркою Літа? А все тому, що не слухала старших, точніше, свою наставницю пані Зрадоньку. Та що вона могла вдіяти, якщо ноги самі затягли її у темний морріс денс й витанцьовували так, що у неї закохався стихійник Зимар? Баланс Дискосвіту знову порушено, звичний порядок речей став дуже незвичним, а на додачу засніженим та холоднючим. Тіфані разом з малолюдцями – а куди ж без них? – доведеться врятувати світ від вічного холоду.

І наостанок

Автор: Генрі Марш.
Опис: Генрі Марш, нейрохірург із багаторічним стажем, уже на пенсії. Він боровся за людські життя, а тепер сам опинився в ситуації, що може стати його смертним вироком. Він пише про заплутаний шлях від лікаря до пацієнта, бо тепер він – уже не в лікарському халаті, а на картці хворого – його прізвище. Генрі Марш нотує спогади про минуле та розмірковує про справи, які треба завершити. І зараз він більше, ніж будь-коли, зачарований таємницями науки і мозку, красою світу природи та любов’ю до своєї родини.

Це Ґауді

Автор: Моллі Клейпул.
Опис: Архітектурні творіння Антоніо Ґауді визначають міський ландшафт Барселони, вони революційні за інженерією і дивовижні за простором. За життя Ґауді здобув репутацію божевільного святенника. Та насправді він був художником-майстром у вищому сенсі цього слова, генієм, якого надихала природа і божественне начало, а також каталонська культура, яку він відстоював протягом усього життя.

                                                     7

                                          Наш Формат

Кіт, що рятував книжки

Автор: Сосуке Нацукава.
Опис: Музика – щось більше, ніж ноти, а книжки – щось більше, ніж просто слова. Це усвідомлює старшокласник Рінтаро, коли вирушає в магічний лабіринт рятувати книжки. У нього є одна суперсила – щира любов до книжок та кіт Тигр, що варнякає й інколи цитує "Маленького принца". Рятувати книжки у ХХІ столітті? Від кого? Від людей, які женуться за кількістю, вбивають індивідуальність на догоду спрощенню й видають інформаційний мотлох, поки літературні діаманти припадають пилом.

Відвага кличе. Доля допомагає хоробрим

Автор: Раян Голідей.
Опис: Автор аналізує елементи страху, прояви боягузтва, елементи мужності, прояви хоробрості, і, нарешті, елементи героїзму, прояви доблесті. За допомогою захопливих історій про історичних і сучасних лідерів, у тому числі Шарля де Голля, Флоренс Найтінгейл і доктора Мартіна Лютера Кінга, Голідей показує вам, як перемогти страх і проявити мужність у повсякденному житті.

Квантовий маркетинг. Новий спосіб мислення

Автор: Раджа Раджаманнар.
Опис: Стрімкий сучасний світ кладе традиційний маркетинг на лопатки. Класичні теорії, стратегії і практики перестають працювати. Що робити маркетологам, керівникам, власникам компаній? Іти за змінами, на п’яту стадію маркетингу – квантову. У книжці ви дізнаєтесь: чому квантовий маркетинг – це не еволюція, а революція і як бути в її авангарді? Які маркетингові стратегії й тактики варто використовувати в мінливих умовах? Як подбати про лояльність клієнтів, спорідненість і "хімію бренду" тощо.

Перші 90 днів. Перевірені стратегії, як підкорити нову посаду

Автор: Майкл Воткінс.
Опис: Автор покроково описує процес переходу на нову посаду і дає базові принципи прискореної адаптації на новому місці. Вони допоможуть вибудувати план дій і навести лад у думках. А для кращого розуміння й закріплення ідей кожен розділ книжки містить практичні поради, чекліст і систему самооцінювання.

Ясність і зв'язок

Автор: Янґ Пуебло.
Опис: Деякі дослідники сучасної літератури називають подібні форми висловлювання Insta-поезією, що органічно пов’язана з міською культурою інстаграм-спілкування. Але передусім це самобутнє вираження досвіду самого Пуебло, який не терпить жодних проявів скутості й обумовленості та прагне максимальної прямоти і безпосередності.

Також у "Наш Формат" вийде книга Depeche Mode: Faith & Devotion Ієна Ґіттінса. Про неї LIGA.Life розповідала у добірці вересня.

                                                          8

                                                     Discursus

Пластилін імперії

Автор: Василь Тулай.
Опис: Росія нападає на Україну, під стінами монастиря формують загони "ополченців". Ті, що вчора мріяли про чернецтво, – зголошуються в найманці. Батюшка Лазар і собі мріє стати "героєм отєчєства", вербує колишніх зеків. Прохор Лєвадов добровільно вирішує податись на війну, хоча він чи не єдиний прекрасно розуміє її загарбницьку, колоніальну суть.

Якомога

Автор: Макс Лижов.
Опис: Це поетичний артбук, створений у співпраці з художницею Мариною Дяченко. Мистецький концепт, роман у хайку, де є канонічна природна лірика з її спогляданням, саторі, просвітленням, але більше експериментів, з ламанням канону і шаблонів, із панком і бунтом, Басьо і Лукашем.

Табори для інтернованих і військовополонених на території Західноукраїнської Народної Республіки – Західної області Української Народної Республіки (1918–1919)

Автори: Петро Гаврилишин, Роман Чорненький.
Опис: Мета дослідження полягає у комплексному аналізі процесу становлення та розвитку утримання українською владою конфінованих, інтернованих та полонених на своїй території у політичній, правовій, військовій, санітарній та соціально-побутовій площинах. У виданні текст монографії Петра Гаврилишина та Романа Чорненького подано польською та українською мовами.

                                                                         9

                                                                       Vivat

Московський фактор. Політика США щодо суверенної України та Кремля

Автор: ​​Юджин М. Фішел. 
Опис: 2014 року Росія незаконно анексувала Крим, створила сепаратистський рух на Донбасі, а потім напала на Україну своєю регулярною армією та спецназом. У кожному випадку російської агресії відповідь США критикували як неадекватну, недостатню або нерішучу. Ця книга – дослідження чотирьох ключових політичних рішень Вашингтону. Чи враховували дві республіканські та дві демократичні адміністрації США статус України як суверенної держави, вибудовуючи відносини з РФ, – Фішел має відповідь на болюче питання. 

Пасажир потяга о 6:20

Автор: Девід Балдаччі. 
Опис: Щоранку о 6:20 Тревіс Девін сідає на приміський потяг і їде на роботу. Девін – бойовий офіцер, який несподівано для багатьох кинув службу і скніє на ненависній офісній роботі. Та одного дня все змінюється. Його колишня подруга Сара, імовірно, наклала на себе руки. Утім Тревіс має сумнів, що йдеться про самогубство. Він має розібратися, що насправді сталося, адже загадкові вбивства тривають. 

Крізь дзеркала. Викрадені з Місяцесяйва. Книга 2

Автор: Крістелль Дабос. 
Опис: Офелію щойно призначили чтицею при дворі Фарука, і вона вважає, що нарешті в безпеці. Але невдовзі дівчина одержує анонімні листи з погрозами: якщо вона не скасує свого весілля з Торном, її спіткає лихо. І такі листи з погрозами одержує не тільки вонa. Фарук доручає Офелії розслідування. Їй доводиться діяти на межі своїх можливостей, щоб урятувати своє життя і життя близьких для неї людей.

27 днів до Різдва

Автор: Дзвінка Матіяш. 
Опис: Герої книжки створили власний адвент-календар. Щодня оповідачка, її чоловік Амвросій та приятелька Христина вигадують одне для одного завдання, які не тільки примножують радість, а й відкривають чимало нового зі світу культури. Цей затишний адвент-календар подарує віру в диво, яке неодмінно здійсниться, і стане для вас інтелектуальною грою-мандрівкою, у якій вільно й невимушено поєднуються особистості української та інших європейських культур. 

Бріджертони. Герцог і я

Автор: Джулія Куїнн. 
Опис: Дафна Бріджертон, четверта з вісьмох нащадків шляхетної родини, має привітний характер, на противагу більшості чванливих панянок свого віку, тож легко знаходить спільну мову чи не з усіма парубками лондонських верхів. А от цікавої шлюбної пропозиції для своєї старшої доньки віконтеса Бріджертон ніяк не дочекається.

Саймон Бассет, герцог Гастінґс, недавно повернувся з-за кордону й намагається уникати світського гамору. Навіть вирішив ніколи не одружуватися. Знайомство із сестрою найліпшого друга Ентоні Бріджертона відкриває для нього інший шлях. Якщо Дафна погодиться на їхнє вдаване залицяння, Саймон зможе відмовляти матерям юних панянок, котрі завзято прагнуть уваги нежонатого герцога. Натомість Дафна побачить нові перспективи, а її репутація злетить у небеса. Чи спрацює цей план?

                                                             10

                                                   Лабораторія

Історія емоцій. Походження людини (розумної) емоційної

Автор: Річард Ферт-Ґодбіхер.
Опис: Спираючись на психологію, нейронауку, філософію, мистецтво та історію релігії, автор яскраво ілюструє, як наше розуміння та емоційний досвід змінювалися з часом і як наші почуття формували нас і світ, у якому ми живемо. 

Відьма і вампірка

Автор: Франческа Флорес.
Опис: Ава і Кає були найкращими подругами. Доки однієї ночі 2 роки тому вампіри не пробили магічний бар’єр, що захищав їхнє місто, і під час наступної атаки мати Кає була вбита, а Ава перетворилася на вампіра. Маючи кожна свою мету, вони опиняються разом у проклятому лісі. Вони є найбільшою загрозою одна для одної, але також єдиною надією пройти через ліс неушкодженими. Чи вдасться їм попри різні погляди відновити стару дружбу?

Нацисти-мільярдери. Темна історія найбагатших династій Німеччини

Автор: Давид де Йонг.
Опис: У 1946 році Гюнтера Квандта — патріарха династії, яка сьогодні контролює BMW, — було заарештовано за підозрою у співпраці з нацистами. Квандт стверджував, що його змусив вступити в партію міністр пропаганди Йозеф Ґеббельс і суд виправдав його. Але Квандт збрехав. І його спадкоємці, а також спадкоємці інших нацистських мільярдерів з того часу стали лише багатшими, а про їхнє темне минуле заледве хто знає. У цьому журналістському розслідуванні автор показує, як найбагатші бізнес-династії Німеччини накопичили незліченні гроші та владу, підтримуючи звірства Третього Райху. 

Окрім цього, у жовтні у видавництві "Лабораторія" вийде книга "Нікого немає в лісі. Історії про людей, будівлі і психіатрію" Христини Шалак. Про неї LIGA.Life розповідала в попередній добірці. 

                                                                 11

                                                             Човен

Old Khata Book. Фотокнига про хати й людей

Автори: Анна Ільченко, Світлана Ославська.  
Опис: Фотографка Анна Ільченко та журналістка Світлана Ославська у 2020–2023 роках об’їздили майже 100 сіл України: від Закарпаття до Луганщини й від Чернігівщини до Херсонщини (деякі з них тепер окуповані). На світлинах і в записаних розмовах вони прагнули зафіксувати сільські хати в нинішню мить історії, адже цей пласт української культури змінює час і руйнує війна.

Це документальний нарис на перетині фотографії та літератури, репортажу та візуальної історії. Розмовляючи з господарями хат, авторки починали із запитань про житло, але часто все закінчувалося монологами людей про життя.

Болото солодше за мед. Голоси комуністичної Албанії

Автор: Малґожата Реймер. 
Опис: Це історія країни, ураженої терором Енвера Ходжі, диктатора-параноїка, для якого навіть сталінська Росія та маоїстський Китай були надто ліберальними. Це історії людей, яких за одну ніч засудили до заслання лише тому, що вони народилися не в тій сім’ї, чи шепотілися в чотирьох стінах, намагаючись думати своєю головою. Історії про криваві повстання у трудових таборах, трагічні втечі з країни, перетвореної на концтабір. Біографії людей, розчавлених диктатором, який хотів перетворити Албанію на справжній комуністичний рай. Але для цього йому потрібно було спочатку повністю знищити країну.

Сьогодні ми намалюємо смерть

Автор: Войцех Тохман.
Опис: Руанда, 6 квітня 1994 року. У країні, розділеній протягом десятиліть між двома ворожими народами, тутсі та хуту, глава держави гине в авіатрощі. Серед хуту є лише одне тлумачення: за цим стоять тутсі. Через кілька годин після смерті президента розпочалася одна з найкривавіших сторінок сучасної історії – геноцид, під час якого протягом ста днів було вбито мільйон людей.

Ані миротворча місія ООН, ані потужна присутність Католицької церкви не запобігли різанині. Світ не втручався. Ця книга - бентежне свідчення тих зустрічей, з якого неминуче виникає запитання "Чи всі ми забруднилися тією кров’ю?".

                                                               12

                                          Nebo Booklab Publishing

Дракула

Автор: Брем Стокер.
Опис: Молодий адвокат Джонатан Гаркер їде в справах на північ Румунії. Його замовник — граф Дракула, який мешкає високо в горах. Але всі, хто довідується, куди прямує Гаркер, жахаються та перестають дивитися йому в очі. Джонатан дістається маєтку й невдовзі розуміє, що всі місцеві жителі мали рацію. У маєтку коїться щось дуже жахливе. З гостя Джонатан перетворюється на полоненого. Чи зможе він дізнатися правду та врятувати себе?

Ворони 

Автор: Меггі Стівотер.
Опис: Щороку Блу Сарджент стоїть поруч зі своєю матір'ю-провидицею, поки повз неї проходять майбутні мерці. Сама Блу ніколи їх не бачить — аж до цього року, коли з темряви з'являється хлопчик і заговорює до неї. Його звуть Ґензі, і незабаром Блу дізнається, що він — багатий учень місцевої приватної академії Аґліонбі. Блу дотримується правила триматися якомога далі від хлопців з Аґліонбі. Відомі як "ворони", вони можуть принести лише неприємності. Але Блу тягне до Ґензі. 

Увесь час Блу попереджали, що вона стане причиною смерті її справжнього кохання. Вона ніколи не думала, що це стане реальною проблемою. Але тепер, коли її життя опинилося у дивному і зловісному світі Воронів, вона вже не так у цьому впевнена.

Джейн Ейр (ілюстроване та не ілюстроване видання)

Автор: Шарлотта Бронте.
Опис: Джейн Ейр — сирота, якої зреклася рідна тітка, віддавши на виховання в притулок. Едвард Рочестер — заможний англійський аристократ, що володіє двома великими, хоч і похмурими на вигляд маєтками — Торнфілд-холом та Ферндіном. І Джейн, і Едвард шукають свого щастя. Одного дня герої зустрічаються, а згодом між ними спалахує щире, пристрасне почуття. Але на шляху в закоханих стають минулі помилки й теперішні умовності. Чи здатна їхня незрадлива любов здолати ті всі перешкоди?

                                                           13

                                                         Віхола

Дні тривог. Поезії

Автор: Анатолій Дністровий.
Опис: Перші квіти холодної весни. Діти, які малюють чорні бомби й червоні валізи. Густий чорний дим. Вкрадене сонце моєї країни. Сирени, сірі від втоми обличчя, ворог. Чи є на тому світі артилерія? Чи присниться мені день без війни? Усе це наші дні війни й тривог.

Перехресні стежки

Автор: Іван Франко.
Опис: У центрі сюжету — молодий адвокат Євгеній Рафалович, який приїжджає в невеличке галицьке містечко і стає народним захисником. Там він зустрічає кохання своєї юності. Та колишня кохана перебуває у пастці нещасливого шлюбу із чоловіком-садистом: знущання і приниження тривають роками, і жінка, не маючи сил на втечу, у відчаї наважується на вбивство. І це стане лише початком подій, які сколихнуть сонне містечко.

Лебедина зграя. Зелені млини

Автор: Василь Земляк.
Опис: Старенький Вавилон на Побужжі, селяни, які викопують під грушею колекцію старовинної зброї, місцевий філософ, який читає Платона й розповідає про таврів і скіфів, гойдалка, побудована агентом з продажу швейних машинок "Зінґер", щоб видати доньок заміж, цап Фабіян, що стає задом до розстрільної бригади — все це сплітається у химерний роман на тлі чорторию великої історії.

                                                                   14

                                                            НК-Богдан

Водяник. Зелений роман

Автор: Мілош Урбан.
Опис: Водяник — не людина, хоч і вміло прикидається. У нього свої цінності й таємниці. Своє завдання. Але водяник не може без людей. Село XIX сторіччя, нове життя колишнього денді зробить на колесі водяного млина цілий оберт за річним циклом, у якому будуть свята, обряди, ритуали, жертвопринесення. І норовлива дівчина, якій, можливо, краще було би народитися кількома століттями пізніше. Але водяник не може й без своєї гори, її джерел, лісів, ставків. А люди... як їх не люби, з кожним століттям вони дістають все більше сили руйнувати це. Чи отямляться вони? 

Церква: трилогія "Колодязі". Книга 1

Автор: Август Демшар.
Опис: Убивство високого церковного сановника розпочинає низку злочинів, які відбуваються в автохтонному словенському середовищі, у вигаданому селі Колодязі, в якому, здається, панує особливий вид зла. Убивства один за одним нанизуються, кількість потерпілих, як і потенційних злочинців, із кожним днем росте, поліційне розслідування заходить у глухий кут. 

Збірки новел "Заправлена лампа" та "Чотири мільйони"

Автор: О.Генрі.
Опис: "Заправлена лампа" та "Чотири мільйони" — дві з 12 збірок новел О.Генрі. Саме завдяки своїм оповіданням, у яких іскрометний гумор тісно переплітається з маленькими трагедіями, а їхнє закінчення неможливо передбачити, письменник і зажив світової слави. 

Джерело: Ліга. Life

 




Схожі новини: