Моментальна реакція на подію: у запорізькій бібліотеці відкрилась виставка “Мистецький опір-2”

Переглядів: 502

1 жовтня 2023 14:13

Моментальна реакція на подію: у запорізькій бібліотеці відкрилась виставка “Мистецький опір-2” фото

Це вже друга пересувна виставка плакатів старшого викладача кафедри дизайну Хортицької національної академії Лариси Клімової у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

На виставці представлені і плакати учнів Лариси Миколаївни — як колишніх, які вже випустилися з академії, так і нинішніх. Викладачка назвала лише двох — Лію Кевхієву і Каріну Костанян. Прізвища ще двох студенток з міркувань безпеки згадувати не може — вони знаходяться на тимчасово окупованій території.

Плакати Лариса Клімова почала малювати у 2014 році, відгукувалася на створення квазі-республік в Донецьку, Луганську, спроби створити “народні республіки” у Харкові та Запоріжжі. Тоді ж і народилася серія “Це-Україна”, до якої увійшли чотири, як каже Лариса Миколаївна, постерики. Зараз таких невеличких плакатів, присвячених містам, які чинять опір окупантам чи яким дістається від ворога, 75.

“Вималювалась” навіть окрема серія “Крим — це Україна”, плакати підтверджують, що Ялта, Керч і інші міста — це Україна.

Нещодавно графічна дизайнерка додала в цю серію ще чотири роботи, присвячені містам Запорізької області — Токмаку, Пологам, Енергодару і Гуляйполю. А прохання надходять і з інших населених пунктів. Серія буде доповнюватися новими роботами - Лариса Миколаївна розповіла, що хоче не оминути жодного містечка, бо відчуває, що людям це потрібно.

Але більш активно над створенням плакатів Лариса Клімова почала працювати, звісно, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. З’явилася нова серія - “Болить”. Плакати відображають події, які сколихнули Україну — обстріл вокзалу у Краматорську, приліт ракет у багатоквартирні будинки у Запоріжжі і Дніпрі тощо.

Частину робіт можна було побачити  у липні минулого року на першій пересувній виставці “Мистецький опір”, де також демонструвалися роботи студентки Хортицької національної академії Ірини Нестеренко.

- Перша виставка була, я б сказала, досить тривожною, більш трагічною, суцільний шок, - згадує Лариса Миколаївна. - Тоді пообіцяла, що наступна буде більш оптимістичною. І обіцянку свою виконала. На цій виставці ми бачимо плакати, на яких з’явилося знущання над ворогом, оптимізм.

На виставці “Мистецький опір-2” представлено 30 нових плакатів, присвячених подіям, які відбулися за рік, що минув з попереднього вернісажу. У них — біль війни, любов до України і непохитна віра в перемогу!

Варто зазначити, що авторський задум представлених на виставці плакатів глядачам зрозумілий. Не впевнена, що закладений в плакаті зміст буде доступний іноземцю, але українцям і зокрема запоріжцям точно не треба пояснювати, на яку подію відреагувала авторка.

- Один приліт був біля телевежі, у п’ятиповерзовий будинок на вулиці Незалежної України, - згадує Лариса Миколаївна. - Він знаходиться через дорогу від мене. У мене в квартирі повилітали вікна, але ж це не порівняти з тим, що пережили мешканці зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку.

Як розповіла Лариса Клімова, плакати народжуються буквально за 10-15 хвилин. Згодом дивиться і бачить огріхи у композиції, пластиці.

- Але я свідомо не хочу виправляти. Бо там зберігається енергетика того стану, в якому ми були. Ті відчуття, що було все недобре. В наступних роботах, авжеж, враховую помилки, - поділилася авторка плакатів.

На виставці також можна побачити мистецьку реакцію Лариси Клімової на приліт в багатоповерхівки в Осіпенковському мікрорайоні Запоріжжя, на Набережній в Дніпрі, на 250000 “білих лад у чорних пакетах”, звільнення Херсону від окупантів (“обламали зуби об херсонські кавуни”).

Відкриваючи виставку, бібліотекарка Олена Савкіна нагадала, що попередня виставка, яку відкривали 21 липня 2022 року, була сповнена трагічних відчуттів. А ця — більш оптимістична, вона відображає наше сподівання на Перемогу.

Керівниця ЗОУНБ Ольша Волкова подякувала Ларисі Клімовій за виставку, яка вдруге проходить у бібліотеці, за мистецтво і за творчу реакцію на події, які відбуваються у нашій країні.

- Щось тільки відбулося, а наступного дня, дивлюся, на фейсбук-сторінці Лариси Миколаївни вже є реакція, - розповіла Ольга Волкова і додала: - Цю виставку вже побачило багато людей — ми її презентували в іншому закладі. Я спостерігала: люди не можуть пройти повз плакати. Вони зупиняються, роздивляються, обговорюють, що зображено на плакаті. І, як правило, впізнають подію, яку зображено.

Ольга Волкова побажала авторці плакатів натхнення на “Мистецький опір-3”. “Сподіваюсь, що виставка буде вже після перемоги. І буде переможною!”, - зазначила Ольга Волкова.

Привітати старшу викладачку кафедри дизайну прийшов декан факультету мистецтва та дизайну Хортицької національної академії Богдан Корнелюк.

- Я хочу розповісти про Ларису Миколаївну як про педагога. Це дуже важливо! Лариса Миколаївна — легендарна особистість на нашій найпотужнішій на факультеті кафедрі дизайну. Чому? Тому що студенти розуміють, з ким їм доводиться працювати. І реакції на заняттях у них різні. Ліниві студенти страждають, бо Лариса Миколаївна дуже вимоглива. Які хочуть працювати, хапають кожне її слово і Лариса Миколаївна для них справжній друг. Таких більше, і мене це радує.

А ще більше радує, що студенти, які на пеших курсах ліниві, до старших під керуванням Лариси Миколаївни стають більш вимогливими до себе. Тому я сподіваюсь, що на третій виставці буде більше студентських робіт. І вони будуть ще більш оптимістичними і вже про перемогу! - сказав Богдан Корнелюк.

Тепло вітав колегу також старший викладач кафедри дизайну Борис Козловський.

- Хочу акцентувати: плакат — це моментальна реакція автора на ту чи іншу подію. З одного боку, це історична фіксація, майже документальна. З іншого — є гротеск і метафори в плакаті, які не кожен може зрозуміти.  Якщо глядач закордонний, то, може, не відразу зрозуміє.

Монументальні твори з’являться значно пізніше. А плакати — то швидка реакція на події, - зазначив Борис Козловський і додав: - Ми тут бачимо дуже маленьку долю того, що створила Лариса Миколаївна.

Виставка плакатів у Запорізькій обласній універсальній бібліотеці працюватиме місяць.

 

 

 




Схожі новини: