Залишаться без пенсії: частині українців не зможуть призначати виплату

Переглядів: 421

27 вересня 2023 16:07

Залишаться без пенсії: частині українців не зможуть призначати виплату фото

 

Українцям, які тривалий час працювали на території росії чи перебували на тимчасово окупованих територіях, органи ПФУ не зможуть призначити пенсію. Про це в ефірі телемарафону заявила перша заступниця міністерки соцполітики Дарія Марчак.

За її словами, це зокрема пов’язано з неможливістю підтвердити стаж через неможливість отримання пенсійної справи. Оскільки з 1 сіяня 2023 року Україна денонсувала угоду з рф щодо пенсійного забезпечення.

«Фактично у громадян, які переїхали з Криму на підконтрольну Україні територію, немає можливості оформити пенсію. Оскільки за чинним законодавством, щоб призначити їм пенсії, потрібно отримати підтвердження від пенсійного фонду росії про те, що росія не виплачує такому громадянину пенсію», — розповіла Марчак.

Окрім цього, у зв’язку з денонсацією угоди про пенсійне забезпечення між росією і Україною, немає врегулювання питання призначення пенсії для громадян України, які частину життя працювали в росії.

Оксана Марчак нічого не сказала про призначення пенсій українцям, які працювали в республіці білорусь і які переїхали в Україну. Але тут ситуація аналогічна. Очевидно, що у громадян, які досягли пенсійного віку і мають необхідний страховий стаж, виникатимуть такі ж проблеми, адже Україна з 1 липня 2023 денонсувала угоду про пенсійне забезпечення мід Україною і рб. Через що немаю обміну документами, необхідними для призначення пенсій.




Схожі новини: