Внесок у Перемогу: гуляйпільський письменник презентував книгу про людей під час війни

Переглядів: 443

27 вересня 2023 16:35

Внесок у Перемогу: гуляйпільський письменник презентував книгу про людей під час війни фото

Чергове засідання літературного клубу "Книжковий світ", який 10 років діє в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці, розпочалося з хвилини мовчання в пам’ять усіх, хто віддав своє життя за незалежність України. А ще — гімном клубу у виконанні Володимира Козеровського, це вже традиція.

На засіданні відбулася презентація двох нових книг журналіста, письменника і краєзнавця Івана Кушніренка з Гуляйполя - "Гніздо сивого птаха" і "Запорізька міська друкарня "Дніпровський металург". Ці книги стали 92-ю і 93-ю в доробку Івана Кириловича. Більшу частину своїх книг — близько 70 - Іван Кушніренко видав у Запорізькій міській друкарні “Дніпровський металург”, з якою дружить вже 20 років.

На презентації вперше було багато гостей — про нові книги гуляйпільця прийшли послухати 12 членів ветеранської організації Шевченківського району на чолі з головою Віктором Дзюбою, який багато років пропрацював заступником голови Шевченківської районної адміністрації, а також депутатка Запорізької обласної ради, перший заступник голови Бердянської РДА Ірина Півень.

- Читаючи ваші книги, віримо: ми переможемо! Як би важко не було, як би не складалися обставини!- звернулася до автора книг, відкриваючи презентацію, голова літературного клубу “Книжковий світ” Тетяна Мартиненко. - Війна — це страшно, але ми вистоїмо. Коли я читаю ваші книги, я знаю: “Переможемо! Переможемо! І ще раз переможемо!”.

І ще, Іване Кириловичу, дякую за Гуляйполе. Ми чули про це місто, читали. Але зовсім інша справа бачити людину, яка каже: “Моє Гуляйполе, наше Гуляйполе”. За це вам наш уклін і подяка.

Презентацію вела активна учасниця клубу, натхненниця кожного засідання впродовж десяти років Галина Власюк. Галина Кирилівна представила книги Івана Кушніренка і його самого як автора.

Своєю чергою Іван Кирилович розповів, як створювалась книга “Гніздо сивого птаха”. До речі, книга "Гніздо сивого птаха" відзначена дипломом Загальнонаціонального конкурсу "Українська мова - мова єднання", який в нинішньому році вже в 24 раз провела Одеська обласна організація НСЖУ.

- Зараз війна, розруха, важкі часи, але разом з тим нам з вами потрібне живе художнє слово, яке б зміцнювало віру, що ми незламні, і що ми переможемо, - підкреслив журналіст і письменник.

За його словами, книга створювалася в Запоріжжі, куди вони з дружиною переїхали на початку квітня 2022 року після того як місяць просиділи у підвалі будинку, де мешкає донька, ховаючись від обстрілів.

Цей страшний період їх життя у Гуляйполі Іван Кирилович описав у книзі у розділі “Бувальщини”.

- Хоча був вже березень, але у підвалі було холодно, сиро, - згадує письменник. - На вулиці майже нікого не залишилося. Коли почало літати - “перельоти-недольоти”, ми сиділи і думали — пронесе чи ні. Коли впало за 70 метрів від підвалу, де ховалися, у нас нерви не витримали і ми поїхали у Запоріжжя.

Від пережитого шоку я два місяці ручку не міг тримати — був у якомусь ступорі. А потім ми з дружиною почали приходити у Центр журналістської солідарності, створений на базі Запорізької обласної організації НСЖУ. Співкоординаторки Наталія Ігорівна Кузьменко і Валентина Миколаївна Манжура організовували для нас, переселенців, різноманітні заходи - тренінги, зустрічі, сеанси арттерапії. Ми почали спілкуватися з колегами, які приїхали у Запоріжжя з окупованих територій чи які знаходяться під масованими обстрілами — Якимівки, Бердянська, Дніпрорудного, Оріхова, Енергодара.

Коли трохи заспокоївся, полегшало на душі, почав писати цю книгу. Вважаю, що кожен повинен внести свій внесок в загальну перемогу. Ця книга нехай буде моїм невеличким внеском в нашу перемогу! Вона про російсько-українську війну, про моїх земляків, які продовжують залишатися в Гуляйполі, їх близько 1800, і які не хочуть виїжджати.

Можливо, хтось з них пізнає себе в героях книги. Хоча, звичайно, це художній твір, тому прізвища головних героїв змінені.

За вихід книги Іван Кушніренко подякував колективу друкарні “Дніпровський металург” і зокрема, начальниці виробничого відділу Валентині Лягіній, яка була присутня на презентації.

Представляючи книгу "Гніздо сивого птаха" ведуча засідання Галина Власюк розповіла, що члени клубу утворили чергу, щоб прочитати книжку,збірку. «Це свідчить про інтерес до творчості письменника», - підкреслила Галина Кирилівна.

Серед тих, хто встиг прочитати - Ганна Ткаченко.

- Книжка цікава не тільки за змістом. Приваблює вона і яскравим художнім оформленням. Мені дуже сподобалася повість "Лелече". Долею її героїв я просто вражена, - поділилася учасниця клубу..

Зоя Грамм - землячка Івана Кушніренка - активний член клубу, пише вірші. Один з них вона продекламувала. А ще прочитала вірш Івана Кириловича, адже, крім прозових творів, є у нього і збірка поезій "Відгоріла зоря". Зоя Дмитрівна дуже влучно відмітила лейтмотив нової книги Івана Кириловича: «Куди б не полетів птах, він завжди повертається на батьківщину. Так і люди повернуться до рідних домівок після того, як закінчиться війна”.

Слова попросила також журналістка Антоніна Букреєва, яка до приїзду в Запоріжжя півроку пробула в окупованій Якимівці.

- Книга Івана Кириловича - це дзеркало нашого сьогоднішнього життя, яке складається з дрібниць, - говорить Антоніна. - Я б хотіла привернути увагу до розділу "Бувальщини". Там йдеться про реальний випадок з чоловіком, який в окупованому селі змушений був сісти за стіл поряд з російськими військовими. В разі відмови ті погрожували розстріляти його і дружину. "Колаборант мимоволі" - так назвав автор цю бувальщину, герой якої не вчинив ніякої підлості, але засуджує себе. В цьому такий глибокий зміст...

За словами Антоніни Букреєвої, Іван Кушніренко - літописець рідного краю. Він несе своє слово людям з гідністю, воно доходить до їхніх сердець і знаходить відгук в них.

Добре слово про Івана Кушніренка сказала і депутатка Запорізької обласної ради Ірина Півень, яка привітала його з новими книгами і пообіцяла підтримку пропозицій стосовно цікавих творчих проектів. Ірина Григорівна повідомила, що з Іваном Кириловичем знайома багато років.

І коли вона ще працювала в Пологах (заступником голови Пологівської РДА), то вони проводили заходи, присвячені Нестору Махну, і на них запрошували Івана Кушніренка, який написав багато книжок про свого видатного земляка.

- На зустрічі з Іваном Кириловичем приходили школярі, учасники АТО, вчителі. Нестор Махно — це людина, про яку кожний мешканець Запорізької області повинен знати. Ми можемо по-різному відноситися до нього, але знати і поважати повинні.

Завідувачка відділу краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки Тетяна Палівода підготувала виставку "Літописець Гуляйпілля Кушніренко Іван Кирилович" і зробила розширений огляд творчого доробку письменника,  назвавши його "неймовірним за своїм значенням і обсягом".

- Жителям нашої області, - сказала вона, - потрібно знати своє коріння, тоді ми не будемо вірити в фейкові історії і російську пропаганду.

Тетяна Палівода високо оцінила не тільки "Гніздо сивого птаха", а й ще одну нову книгу письменника — "Запорізька міська друкарня "Дніпровський металург", яку він написав у співавторстві з директором друкарні В'ячеславом Білогубом. У книжці розповідається про створення друкарні, її історичний розвиток, співпрацю з відомими запорізькими письменниками.

Колишній диктор Запорізького обласного радіо,  "Золотий голос Запоріжжя" Василь Федина, який долучився до роботи над книгою "Запорізька друкарня "Дніпровський металург", побажав колективу видавництва плідного співробітництва з письменниками і збільшення тиражів.

Своєю чергою начальниця виробничого відділу "Дніпровського металурга" Валентина Лягіна, котра два десятиліття працює в друкарні і яку називають “професором поліграфії”, зазначила, що видавати книги зараз дуже складно. І все ж автори стараються знайти кошти.

Під час засідання літературнго клубу відбулася також презентація пісні Володимира Козеровського на слова Анатолія Шимшита “Молоді матвіївські дівчатка” - про Світлану Сімейкіну та Крістіну Спіцину, дует "Similar girls", які загинули внаслідок ракетного удару по Шевченківському району Запоріжжя 9 серпня 2023 року.

 




Схожі новини: