Зеленський, Трюдо і ветеран СС "Галичина". Як українець спричинив скандал у парламенті Канади

Переглядів: 479

25 вересня 2023 20:15

Зеленський, Трюдо і ветеран СС Галичина. Як українець спричинив скандал у парламенті Канади фото

Спікер палати громад Канади Ентоні Рота вибачився за вшанування українця, який колись служив у німецькому підрозділі під час Другої світової війни.

22 вересня під час засідання парламенту з нагоди візиту президента України Володимира Зеленського Рота окремо привітав 98-річного Ярослава Хунку і назвав його героєм. Після цього парламент вітав чоловіка оплесками.

Канадський прем'єр-міністр Джастін Трюдо перебував у цей час разом із президентом Зеленським у парламенті.

Ця ситуація призвела до політичного скандалу в Канаді.

Скандал і СС "Галичина"

Канадська єврейська організація CIJA заявила про "глибоке занепокоєння" щодо вітання ветерана нацистської дивізії. Організація вважає, що підрозділ, в якому служив Хунка, брав участь у геноциді євреїв.

Це ніколи не повинно повторитись, наполягають в організації.

Під час Другої світової війни Хунка служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС, також відомій як дивізія "Галичина" — добровольчому підрозділі, що складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів.

Членів дивізії звинувачують у вбивстві польських та єврейських цивільних, хоча Нюрнберзький трибунал не визнав підрозділ винним у жодних воєнних злочинах. Тому офіційно доказів того, у чому організація CIJA звинуватила Хунку, не існує.

Перед здачею західним союзникам у 1945 році переукомплектований підрозділ отримав новий статус і нову назву — Перша Українська дивізія Української національної армії.

Домінік Арель, завідувач кафедри українських студій Оттавського університету, розповів CBC News, що підрозділ, до складу якого входив Хунка, залучив тисячі українських добровольців, багато з яких приєдналися з надією, що зможуть вибороти незалежність України.

Тисячі українців воювали на боці Німеччини під час Другої світової війни, разом з тим мільйони служили у радянській армії. Так само на боці Німеччини воювали й представники інших народів Східної Європи.

Вибачення

У своїй заяві Рота повідомив, що 22 вересня "під час свого виступу після звернення президента України впізнав людину на гальорці".

Він вказав, що цей чоловік - "український герой, канадський герой, і ми дякуємо йому за всю його службу". Присутні відповіли оплесками.

"Згодом я отримав додаткову інформацію, через що тепер жалкую про своє рішення".

Рота заявив, що "ніхто, включно з колегами-парламентарями та делегацією України, не знав про мій намір чи про мої слова до того, як я їх вимовив. Ця ініціатива була повністю моєю", - підкреслив спікер канадського парламенту.

"Особливо я хочу вибачитись перед єврейськими громадами Канади і всього світу", - додав він.

У відповідь CIJA заявило: "Ми цінуємо вибачення... Належна перевірка необхідна, щоб гарантувати, що такий неприйнятний інцидент не повториться знову".

Тим часом лідер канадської опозиційної консервативної партії П'єр Пуальєвр заявив, що прем'єр-міністр Трюдо також несе відповідальність за інцидент, і закликав його вибачитися.

Але в офісі Трюдо, який очолює Ліберальну партію, заявили, що рішення запросити Хунку ухвалене одноосібно офісом спікера, і вибачення "було правильним вчинком".

Що відомо про дивізію і яке до неї ставлення: аналіз кореспондента ВВС Україна Віталія Червоненка

Дивізія СС "Галичина" - одна зі сторінок української історії, про яку тривають суперечки і в самій Україні. Та й офіс Зеленського не так давно брав участь у такій дискусії, різко засуджуючи глорифікацію учасників дивізії.

Її створили у 1943 році з тисяч юних добровольців, які вважали, що будуть воювати за волю України. Підрозділ брав участь у низці боїв на Галичині, був розбитий і реформований.

Проте не варто плутати його з Українською повстанською армією, яка воювала спочатку проти нацистських військ, а потім проти радянських підрозділів аж до кінця 50-х років. Навіть Степан Бандера не підтримував створення СС "Галичини".

Після завершення війни підрозділ опинився в англійській зоні окупації, його учасники провели певний час в таборах для полонених. Захід не видав їх СРСР, молодих вояків відпустили й вони роз'їхались по всьому світу і стали активними учасниками української діаспори.

Трибунал у Нюрнберзі не довів причетність СС "Галичини" до воєнних злочинів, тож юридичних претензій до них у нових країнах не було.

Проте приставка СС наклала на них тавро, яке в Україні навіть в 2021 році викликало різке несприйняття.

Тоді у Києві кілька сотень людей провели марш на честь СС "Галичина", який зрештою засудило керівництво держави та столиці. А офіс президента Зеленського опублікував гнівну реакцію на марш і назвав його пропагандою нацистського режиму. "Нацисти намагалися використовувати людей на захоплених територіях заради своїх цілей», - оцінив Офіс президента саме створення СС "Галичини".

Понад те, відомий дослідник українських націоналістичних рухів Володимир В'ятрович хоч і назвав учасників СС "Галичина" "жертвами" Другої світової війни, але марш на їхню честь також не підтримав.

Що якнайкраще змальовувало ставлення до дивізії не тільки більшості населення України, а й навіть яскравих дослідників та прихильників націоналістичних рухів XX століття.

Джерело: ВВС




Схожі новини: