Не побоялися приїхати в Україну: паломники покидають Умань

Переглядів: 470

19 вересня 2023 09:25

Не побоялися приїхати в Україну: паломники покидають  Умань фото

Рош га-Шана в Умані: із 8-ї години понеділка паломники-хасиди почали виїжджати з міста. Заходи минули без суттєвих порушень.

Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ, протягом дев'яти днів до поліції на території паломництва та міста Умані надійшло близько 80 звернень.

Повідомляли про порушення правил дорожнього руху, втрату документів та особистих речей. Працівники міграційної поліції та Державної міграційної служби задокументували одне порушення правил перетину кордону.

"Поліція та рятувальники проводили роз'яснювальну роботу, у посиленому режимі працювали усі служби, було створено ситуаційний центр. Наразі безпекова ситуація залишається контрольованою", - говориться у повідомленні.

Очікувалося, що на свято Рош ха-Шана в Умань, де знаходиться могила раббі Нахмана, одного з найшанованіших діячів хасидського напряму юдаїзму, прибудуть 30.000 осіб - незважаючи на війну і небезпеку ракетних обстрілів, що триває. Реальна кількість паломників, очевидно, вища. Українські ЗМІ повідомляють, що в Умані зібралося близько 50.000 євреїв, влада говорить про 32.000 іноземців, які в'їхали в Україну в останні дні, - не уточнюючи, куди саме йшли туристи.

ЗМІ традиційно писали про гори сміття, яке залишали у місті після себе паломники. Відео, на яких зображені перетворені на смітники вулиці Умані, викликали значний резонанс як і Україні, так і в Ізраїлі.

Але заслуговує на увагу і цікавв точка зору українського тележурналіста   Сергія Костежа, яку він виклав на власній фейсбук-сторінці.

"По соцмережах традиційно на єврейський новий рік Рош-ха-Шана несеться хвиля антисемітизму, яку розганяє російське ІПСО та деякі наші недалекі блогери, які хочуть зібрати побільше лайків на емоціях. Деякі українці ведуться.

Основні меседжі:

- вони святкують, а у нас тут війна

- вони засрали мені мою тарантайку/автобус/квартиру

- давайте віддамо їм мощі ребе Нахмана в Ізраїль і хай там святкують, нам нашої історичної і культурної спадщини не шкода, нафіг треба, а Умань хай взагалі сосе лапу.

Ну почнемо з третього. По-перше, цадік Нахман бажав бути похованим саме в Умані, лежати тут - його воля. Це зробило місто одним зі світових центрів хасидизму, причому найбільшим. Закликати країну добровільно позбавитися видатної культурної спадщини, яку поважають в усьому світі, може тільки повний ідіот. Або шкідник-диверсант. Особливо, якщо вона приносить хороші дивіденти на місцевому рівні.

І тут найважливіше. Зараз багато буде постів і відео про «подивіться, вони лишили пачку з-під чіпсів в моєму таксі», але жоден з авторів цих відео не скаже, що він здер з них по 300 гривень за пів-кілометра (це реальний тариф в Умані зараз), а їхати на мийку після такого тарифу йому в лом, бо він кончєний жлоб, та й взагалі він не таксист, а підтаксовує, а так він охоронець в магазині за 12000 гривень, і за два дні він на хасидах заробляє дві місячні зарплати, і після написання праведного антисемітського поста він поїде за Айфоном… І що цікаво, це чмо ніколи не скаже «так, я їх не розумію за їх неакуратність, але я їм вдячний, що вони не побоялися війни, приїхали і не торгуючись завалюють мене баблом», нє. Воно і далі буде смердіти своєю печерністю в коментарях.

Важливо, що любителі стерильної чистоти при цьому можуть десятиліттями жити в зачуханому місті, в запущеному і загидженому дворі, який по фото не відрізнити від аналогічного в Росії, на природі вони як правило самі ходять в туалет де попало, розкидуючи після себе пластикове сміття. І звісно, вони будуть по 20 років не помічати страшнючих сміттєзвалищ поряд з кожним містом, кожне з яких - екологічне лихо, по масштабах порівнюване з аварією на ЧАЕС, але нічого. В усьому винні будуть хасиди.

І звісно ж, всі ці чистюлі-антисеміти будуть вимагати «рішучих і безкомпромісних кроків» від держави, при цьому зі своїх космічних заробітків на хасидах, що квартирами, що на таксі, вони заплатили цій же державі 0 (НУЛЬ) податків. Патріоти.

Ну а про святкування під час війни годі і казати, бо українці щовечора заповнюють заклади в центрі будь-якого українського міста і без участі хасидів.

Висновок. Не слухайте антисемітів, хапуг і дурачків. Приїзд паломників - це щастя і радість, бо це знак того, що в Україну та її армію вірять, її цінують, в ній впевнені. А ще це дуже хороший грошовий бонус для Умані під час війни. Більшість опитаних мною хасидів рішуче підтримують Україну, і не тільки морально, вважають, що Ізраїль має робити більше і впевнені в нашій перемозі. І це чудово. Люди люблять Україну, люди позитивні, щасливі і радісні тут, на цій землі. Це треба цінувати, а не переповнюватись через це тупою злобою на радість ворожій пропаганді", - написав Сергій.




Схожі новини: