Традиції святкування єврейського Нового року

Переглядів: 454

17 вересня 2023 14:48

Традиції святкування єврейського Нового року фото

15 вересня розпочалося святкування Рош ха-Шана – одного з найважливіших єврейських свят. Воно триватиме до 17 вересня. Іудеї відзначать початок 5784 року від Створення світу. Від Рош га-Шана ведуть відлік ювілейних та суботніх років.

Це свято має мало спільного зі звичним для нас розумінням Нового року. Жодного шампанського і мандаринів, ніяких феєрверків і взагалі ні найменшого натяку на нестримні веселощі. Рош ха-Шана – це час переосмислення прожитого, покаяння та надії на майбутнє.

Чому єврейський Новий рік відзначається восени

Рош ха-Шана посідає початок місяця тишрів – сьомого місяця єврейського календаря. Календар цей місячно-сонячний, отже, і єврейські свята рухливі щодо звичайного календаря.

Першим місяцем вважається весняний місяць авів, званий також нісан. Він посідає березень-квітень григоріанського календаря.

Відповідно, сьомий місяць порятунку припадає на вересень-жовтень. Євреї вважають, що Бог створив світ саме сьомого місяця. Тому з нього і ведеться літочислення.

З цим святом пов'язано створення перших людей, куштування забороненого плоду, закінчення Всесвітнього потопу, чудовий порятунок Ісаака під час жертвопринесення та інші важливі події біблійної історії.

Значення єврейського Нового року

Рош ха-Шана, або єврейський Новий рік – це день створення світу, а й день суду. Тобто у день народження світу Бог судить цей світ. Головне завдання людини у ці святкові дні – згадати все, що трапилося за рік, прислухатися до голосу совісті, зізнатися собі у всіх своїх недобрих вчинках та щиро покаятися.

Святом Рош ха-Шана розпочинаються 10 днів молитов та каяття, «Дні трепету». Їх кульмінацією стає наступне свято – Йом-Кіппур – день примирення. Вважається, що на початку цього періоду Бог сидить на престолі справедливого судді та уважно оцінює вчинки всіх людей. Але потім Бог «пересідає» на престол милосердя і дає людям ще один шанс виправитися.

Перед Богом у цей час відкрито три книги. У першій записані імена праведників, добрі справи яких переважають злі. Друга книга містить імена грішників, тих, хто частіше робив недобрі вчинки. І, нарешті, у третій книзі, що лежить посередині, записано імена більшості людей. Вони не праведники, але не грішники. Чаші їхньої ваги з добрими та злими вчинками перебувають, так би мовити, у рівновазі. Саме ці люди мають шанс виправити свою долю щирим покаянням.

Таким чином, єврейський Новий рік – це і початок людської історії, і Божий суд, і можливість відновити стосунки з Богом, зробити «перезавантаження».

Традиції святкування єврейського Нового року

Якщо говорити про традиції свята, то відомо таке. Протягом двох святкових діб євреї ходять до синагоги, де моляться і слухають священні звуки шофана, бичачого рогу, що кричить до совісті людини. Вважається, що в ці дні на Небесах вирішуються долі всіх людей: вони описуються в Книгах Життя і скріплюються особливою печаткою, яка вирішує наступний рік.

Також у свято відбувається мерзлих: юдеї збираються на березі водоймища і під читання молитов витрушують з кишень у воду крихти, немов згодовуючи рибам свої гріхи.

Які частування подають на єврейський Новий рік

  • яблука з медом - ними починають трапезу відразу після хали, вірячи, що такий почин зробить рік солодким та щасливим;
  • голову (рибну або баранячу) – щоб весь рік бути «на чолі»;
  • рибу як символ родючості;
  • моркву, нарізану кружками як символ багатства, оскільки вона нагадує монети;
  • круглу солодку халу з родзинками – щоб рік видався здоровим та повним достатку;
  • овочі та фрукти, закликаючи гарний урожай.

Що говорять на Рош ха-Шана

Євреї вітають одне одного словами «Шановна уметука!», що означає: «Доброго та солодкого вам року».

Паломництво хасидів в Умані

Хасиди в Умані щорічно збираються, щоб відзначити головне для їхнього перебігу іудаїзму свято - Рош га-Шана або єврейський Новий рік. Зазвичай воно посідає вересень-початок жовтня.

Хасиди приїжджають до України з Ізраїлю, США, Канади, країн Західної Європи та інших.




Схожі новини: