Поновити громадянство України: жителям деокупованих територій Запорізької області треба буде заповнити спеціальний бланк

Переглядів: 421

16 вересня 2023 10:00

Поновити громадянство України: жителям деокупованих територій Запорізької області треба буде заповнити спеціальний бланк фото

У Запорізькій області влада та правоохоронці співпрацюють з Державною міграційною службою щодо поновлення громадянства України людям, які знаходились у тимчасовій окупації та потрапили під примусову паспортизацію рф. 

Про це йшла мова на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке пройшло в Запоріжжі 13 вересня.

Як зазначив очільник ЗОВА Юрій Малашко, регіональна влада спільно з правоохоронцями та ДМС вже розробляє механізм вирішення проблемних питань з відновленням українських документів на деокупованих територіях. 

Зокрема,  як повідомляє департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності ЗОВА,  будуть створені мобільні групи зі співробітниками міграційної служби, які оперативно допоможуть людям знов отримати українські паспорти. Також розроблено спеціальні бланки, які їм необхідно буде для цього заповнити.

Але для українців, які провели довгий час в окупації, проблемою є необхідність сплачувати встановлену законом вартість послуги з відновлення документу.  Тому очільник ЗОВА звернувся до Кабінету Міністрів України щодо допомоги з вирішенням цього питання. 

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зазначила, що схожі проблеми були й після звільнення населених пунктів на Харківщині та Херсонщині. Кабмін намагався їх вирішити, але урядову пропозицію щодо змін до законодавства не було підтримано. 

Втім після відповідного звернення уряду профінансувати ці витрати погодилося Управління верховного комісару ООН у справах біженців. За словами Ірини Верещук, до цієї програми треба долучити й Запорізьку область. 

 




Схожі новини: