Обрізка малини восени: як це робити правильно

Переглядів: 605

15 вересня 2023 13:25

Обрізка малини восени: як це робити правильно фото

Малиновий сезон добігає свого завершення. А тому варто подбати про правильну осінню обрізку малини: як її зробити, щоб збільшити її врожайність наступного року. 

Найперше, перед початком роботи варто підготувати інструмент: обрізають ремонтантну і звичайну малину тільки добре заточеним секатором. Його краще віддати на заточку перед активною роботою, оскільки зріз, який він залишить, повинен бути рівним. Інакше може знизитися стійкість до впливу холоду. 

Експерти рекомендують починати з дворічних пагонів, які завершили плодоношення і поступово засихають, оскільки навесні вони стануть домівкою для шкідників.

Обрізати засохлі пагони потрібно біля поверхні ґрунту, не залишаючи пеньків, тому що вони можуть стати епіцентром поширення хвороб або шкідників. Після цього прибирають дворічні пагони та слабкі, шанси яких на успішну зимівлю дуже малі.

Далі переходять до однорічних пагонів. Найкращий урожай дають пагони, які мають товстий стовбур і висоту близько 150 см.

Невеликі пагони під кущами теж необхідно видаляти восени.

Останній етап — обрізка здорових однорічних пагонів. Їх потрібно укоротити приблизно на 20-30 см. Весною ці пагони ростимуть не лише у висоту, а й ушир, завдяки чому дадуть у 2-3 рази більше плодів.

Весь процес проводиться в кінці вересня — початку жовтня.

Джерело: Growhow




Схожі новини: