Зруйновані ракетами: у чотирьох запорізьких багатоповерхівках продовжуються відновлювальні роботи

Переглядів: 549

14 вересня 2023 22:57

Зруйновані ракетами: у чотирьох запорізьких багатоповерхівках продовжуються відновлювальні роботи фото

У Запоріжжі продовжуються роботи з відбудови чотирьох багатоповерхівок, понівечених російськими ракетами.

Про перебіг відновлювальних робіт у житлових будинках, що зруйновані внаслідок ворожих обстрілів, під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА розповів очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко.

За його словами, у червні будівельні роботи почалися у багатоповерхівках за такими адресами: просп. Соборний 151, вул. Сталеварів 16, вул. Кияшко 22 та вул. Зестафонська 10.

Кошторис за проєктною документацію складає близько 548 млн грн. Відбудова здійснюється коштом місцевого бюджету (вже профінансовано 114 млн грн), приватних інвесторів та державної субвенції. Зокрема, з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф на відновлення зазначених житлових будинків перераховано 387 млн грн.

- Продовжуємо виконувати доручення Президента України щодо оперативної реконструкції багатоповерхівок. До початку опалювального сезону плануємо відновити перекриття та встановити радіатори, аби розпочати оздоблювальні роботи всередині. Усі зусилля спрямовуємо на те, щоб наші мешканці змогли повернутись до своїх домівок якомога скоріше, - зазначив Юрій Малашко. І додав: - Маємо надію, що в цьому році мешканці заселяться до своїх квартир.

За словами Юрія Анатолійовича, є багато труднощів, які впливають на проведення робіт. Зокрема, процес сповільнює безпекова ситуація, адже під час повітряних тривог будівельні роботи призупиняються. А останнім часом у Запоріжжі повітряні тривоги почастішали: у середньому за добу тривоги тривають 12-14 годин.

- Але будівельники обіцяють все зробити якнакомога скоріше, - розповів очільник ОВА.

Серйозна ситуація з відбудовою складається в п“яти запорізьких багатоповерхівках, які зазнали руйнувань внаслідок ракетних ударів - скасовано закупівлі на капітальні ремонти. Тендер оголошувало Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури в Запорізькій області.

Мова про багатоповерхівки за адресами: вул. Зестафонська, 8; вул. Незалежної України, 80/вул. Якова Новицького, 3; вул. Незалежної України, 67; вул. Кам’яногірська, 6; вул. Миру, 14.

Юрій Малашко розповів, що тендер, за його інформацією, відмінили через завищені ціни проєктно-кошторисної документації. До 19 вересня їх повинні привести у відповідність і будуть оголошені нові торги.

- Роботи там триватимуть не до один рік, - підкреслив очільник ОВА. - Головне зараз - розібрати завали.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив проведення відновлювальних робіт на території області, яка підконтрольна Україні, керівник ЗОВА зазначив, що обласна влада вже подала проєкти на отримання субвенції з державного бюджету. І це не один десяток проєктів! Але через безпосередню близькість до лінії фронту, ми знаходимося в 30-кілометровій зоні, ремонтно-будівельні роботи розпочнуться тоді, коли це дозволить безпекова ситуація.

Фото з сайтів Запорізької ОВА і Запорізької міської ради




Схожі новини: