У Запоріжжі стягують заборгованість по платі за оренду земельних ділянок

Переглядів: 448

13 вересня 2023 15:15

У Запоріжжі стягують заборгованість по платі за оренду земельних ділянок фото

Департаментом правового забезпечення Запорізької міськради направлено 540 орендарям претензії, щодо погашення заборгованості з орендної плати за землю на загальну суму понад 530 млн. грн.

Недобросовісні орендарі завинили міському бюджету чималу суму коштів. Таким чином, міський бюджет втрачає мільйони гривень.

В умовах війни наповнення бюджету має важливе значення. Першочергово кошти мають бути спрямовані на пріоритетні напрямки: допомогу армії, відновлення пошкодженого, або ж зруйнованого житла внаслідок атаки рф, допомогу родинам постраждалих. Саме з цією метою, зараз у місті триває активна претензійно-позовна робота, щодо стягнення заборгованості по орендній платі за користування земельними ділянками. Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради. 

Чинним законодавством України визначено, що користування землею комунальної власності є платним. Втім, велика кількість недобросовісних користувачів та орендарів земельних ділянок комунальної власності ухиляються від сплати орендної плати за землю.

Найбільш розповсюдженими випадками є:

- несвоєчасне внесення орендарями змін до договорів оренди землі в частині збільшення орендної плати;

- використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів;

- несплата орендарями плати за діючи договорами оренди землі.

Департаментом правового забезпечення Запорізької міськради направлено 540 орендарям претензії, щодо погашення заборгованості з орендної плати за землю на загальну суму понад 530 млн. грн. Непоодинокими є випадки добровільного погашення боргів - досудового врегулювання спорів після отримання орендарями претензій. Так, протягом поточного року орендарями добровільно погашено заборгованість з орендної плати за землю в розмірі 11,3 млн грн.

В іншому ж випадку, якщо врегулювати спір добровільно не вдається, департамент готує позовні заяви та направляє їх до суду. Від початку поточного року департаментом підготовлено понад 30 позовних заяв за цим напрямком на загальну суму 18,2 млн грн.

Крім того, досить результативною є претензійно-позовна робота департаменту спільно з органами прокуратури за напрямком стягнення безпідставно збереженої орендної плати, тобто за використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів. Протягом року господарським судом Запорізької області розглянуто 12 судових справ та стягнуто на користь Запорізької міськради 31,3 млн грн.

 




Схожі новини: