«Просто фантастика»: директор міжнародної організації високо оцінив роботи запорізьких студентів

Переглядів: 573

12 вересня 2023 23:00

«Просто  фантастика»: директор міжнародної організації  високо оцінив роботи запорізьких студентів фото

Щоб залучити студентів 21 століття до вивчення єврейської історії 20-го був утворений Інститут Centropa – неприбутковий історичний інститут, який використовує новітні технології та цифрові розповіді. До проєктів активно долучились запорізькі студенти.

Директор міжнародної організації Centropa Едвард Серотта приїхав із Австрії познайомитися зі студентами-дослідниками з краєзнавчого гуртка "Долоні" Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва .

Як розповіла керівниця гуртка - провідна бібліотекарка Лариса Головко, відомому журналісту, фотографу та режисеру, американцю за походженням, який багато років живе у Відні, було цікаво дізнатися про мотивацію роботи молодих запорізьких краєзнавців, які протягом останніх років долучались до участі у багатьох проєктах Centropa.

Нещодавно Едвард Серотта висвітлював роботу запорізьких гуртківців під час своєї презентації на Міжнародній заключній конференції з гранту ЄС «Збереження єврейських цвинтарів», що фінансується спільно з ЄС.

Щотижня студенти-дослідники, за словами Лариси Головко, збираються в обласній бібліотеці для юнацтва на засідання гуртка, займаються краєзнавством, отримують нові компетенції і навички під час участі у навчальних проєктах та особисто створюють медіапродукти, які корисні навіть для тих, хто цікавиться єврейською історією не тільки в Україні, але і за кордоном.

Зокрема гуртківці створили короткометражні стрічки «Закинуте Єврейське кладовище у Запоріжжі» (https://www.youtube.com/watch?v=EqyBS4uuUxs) та «Життя, яке дарує сенс та красу/ A life that gives meaning and beauty:За мотивами життєвої історії поета Саула Черниховського» (https://youtu.be/ePaQG8Yzej0).

Під час теплої тригодинної зустрічі директор Міжнародної організації Centropa запитав у гуртківців, що їх мотивує під час війни, в умовах небезпечного прифронтового міста, витрачати вільний від навчання час на вивчення архівів, першоджерел, на мандрування містом у складі краєзнавчих експедицій, на фото/відео зйомку, на створення фільмів, написання сценаріїв, статей, тощо?

“Відповіді молоді булі різні. У кожного гурківця свої обов'язки під час виконання проєктів, особиста мотивація приходити на засідання, відстоювати свою точку зору під час дискусій, займатися краєзнавством. Але всі дослідники сказали про те, що міцно об'єднані роботою в дружній творчій команді, любов'ю до своєї Батьківщини, до її джерел, бажанням самим дізнаватись справжню інформацію та таємниці з історії Запоріжжя. Спільна мета всієї дружньої команди однодумців: з допомогою створенних власноруч медіапродуктів залучати якомога більше людей до краєзнавства”, - розповіла керівниця гуртка.

Едвард Серотта зацікавився новими ідеями та проєктами краєзнавців з обласної бібліотеки для юнацтва і пообіцяв незабаром знову приїхати до гуртківців Запоріжжя. Він високо оцінив роботу дослідників, сказавши про це дуже просто: «Це фантастично»!

Довідково

  • Centropa була заснована у Відні в 2000 році з метою збереження єврейської пам'яті в Центральній та Східній Європі, на Балканах, країнах Балтії та колишньому Радянському Союзі, а потім поширення висновків серед максимально широкої аудиторії.
  • Спочатку метою Centropa було знайти понад тисячу літніх євреїв, які ще живуть між Балтикою та Егейським морем, щоб попросити їх розповісти історії про все 20 століття, як вони в ньому жили.
  • З 2005 року Centropa почала створювати на основі власних архівних матеріалів https://www.centropa.org/en тематичні сайти, мультимедійні фільми, пересувні виставки, освітні програми та ілюстровані книги.
  • В останні роки Centropa займається виробництвом документальних фільмів, додатків для пішохідних екскурсій та подкастів тощо. Головний офіс та творчий центр знаходиться у Відні.



Схожі новини: