Свідки замість довідки: як підтвердити роботу на підприємстві, яке залишилося на ТОТ Запорізької області

Переглядів: 402

12 вересня 2023 12:00

Свідки замість довідки: як підтвердити роботу на підприємстві, яке залишилося на ТОТ Запорізької області фото

У зв’язку з тим, що значна територія України опинилася в окупації, Кабмін вніс зміни в пенсійне законодавство, які будуть діяти протягом воєнного стану. Зокрема вони стосуються підтвердження роботи на підприємствах, які знаходяться на захопленій ворогом території, що необхідно для призначення пенсійної виплати.

Про нововведення на брифінгу у Центрі журналістської солідарності Запоріжжя розповіла заступниця начальника ГУ ПФУ в Запорізькій області Вікторія Терещенко.

- Змінився порядок підтвердження стажу на тих підприємствах, що залишилися на тимчасово окупованій території. Люди, які переїхали на підконтрольну Україні територію, звертаються за призначенням пенсії. У їхніх трудових книжках є виправлення або неточності, але ми не можемо уточнити той період, оскільки підприємство знаходиться на ТОТ.

Були внесені зміни у Постанову №637 Кабміну, згідно яких стаж можна підтверджувати показами свідків. При Головному управлінні Пенсійного фонду України діє комісія, яка займається питаннями підтверждення стажу.

Ще одне питання — підтвердження періоду роботи на пільгових умовах на підприємствах, які залишилися в окупації. Зрозуміло, що уточнюючу довідку працівник, який евакуювався, взяти не зможе. Ми рахуємо пільговий стаж за даними персоніфікованого обліку.

Тобто, є суттєве полегшення для людей, які виїхали з тимчасово окупованих територій, - зазначає Вікторія Терещенко.

Заступниця начальника ГУ ПФУ в Запорізькій області   розповіла присутнім і про інші зміни у пенсійному законодавстві, висвітлила найбільш актуальні питання пенсійного забезпечення. Запорізькі медійники цікавилися, як в період війни відбуваються призначення, перерахунки та виплата пенсій, в тому числі внутрішньо переміщеним особам.




Схожі новини: