ЗСУ втратили перший танк Challenger 2. Що сталось і як вижив екіпаж

Переглядів: 432

6 вересня 2023 13:35

ЗСУ втратили перший танк Challenger 2. Що сталось і як вижив екіпаж фото

Танки Challenger 2 є на озброєнні у 82-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ, яка з кінця серпня бере участь у наступі в Запорізькій області.

В інтернеті з'явився відеозапис, на якому видно британський основний бойовий танк Challenger 2, що горить. Ці танки є на озброєнні у 82-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ, яка з кінця серпня бере участь у наступі в Запорізькій області.

Сумнівів у тому, що це танк Challenger, практично немає. На відеозаписі помітні характерні запасні баки для пального, один із яких відвалився, ймовірно, у момент ураження танка.

Крім того, на кадрах видно броньовану коробку тепловізора зверху гармати, яку встановлюють на цих танках. Джерело в одному із західних оборонних відомств підтвердило ВВС, що на кадрах відеозапису - танк Challenger 2.

Також це джерело повідомило BBC, що танк Challenger 2 спочатку знерухомила міна.

Вибух міни спричинив пожежу в задньому паливному баку, після чого український екіпаж із чотирьох осіб евакуювався з танку у безпечне місце.

Джерело кореспондента ВВС з питань оборони Джонатана Біла в одному із західних оборонних відомств також повідомило, що екіпаж із чотирьох людей вижив.

Також співрозмовник в західному оборонному відомстві уточнив, що поки порожній танк був знерухомлений, його вразив російський безпілотник Lancet, який фактично знищив бойову машину.

Згодом керівник міноборони Британії Грант Шаппс підтвердив втрату танка і те, що екіпаж врятувався. "Те, що екіпаж вижив, це дуже гарно свідчить про якість британської техніки... А втрати техніки на війні бувають, так і сталось", - додав міністр.

Він вказав, що наразі Британія не буде надсилати новий танк на заміну.

Раніше український експерт у галузі бронетехніки Андрій Тарасенко в інтерв'ю ВВС припускав, що, судячи з того, що ділянка дороги, якою рухається машина з оператором на момент зйомки перебуває під обстрілом, і вона проїжджає повз інший нерухомий танк Т-64БВ (танк радянського виробництва, який використовують і російська, й українська армії), то ця група могла потрапити під прицільний російський вогонь - ймовірно, артилерійський.

"Туди могли прилетіти, наприклад, снаряди із суббоєприпасами з інфрачервоним наведенням, які вражають машини зверху", - припустив він.

Суббоєприпаси - складова частина касетних боєприпасів, під час підриву яких вони розлітаються, збільшуючи площу ураження. Один з типів касетних бомб оснащений протитанковими суббоєприпасами, що самонаводяться, які вражають бронетехніку.

Експерт також сказав, що після такої пожежі, яка помітна на відео, танк відновленню, скоріш за все, вже не підлягає - від високої температури метал змінює властивості.

Ці машини відрізняє дуже гарний захист. Крім того, хоча на відео помітно, що танк горить, але він не зруйнований і ознак внутрішнього вибуху немає.

Джерело: BBC




Схожі новини: