Донати на дрони: працівники Запорізького обласного центру зайнятості зібрали кошти на допомогу ЗСУ

Переглядів: 758

30 серпня 2023 19:02

Донати на дрони: працівники Запорізького обласного центру зайнятості зібрали кошти на допомогу ЗСУ фото

Працівники Запорізького обласного центру зайнятості передали Благодійному фонду “Паляниця” 66 550 гривень

Почесними гостями урочистої церемонії проводів першокласників до школи, яку обласний центр зайнятості провів у День пам”яті загиблих захисників України, стали заступниця голови Благодійної організації БФ “Волонтерський центр “Паляниця” Олена Бережна та співзасновник Школи операторів БПЛА “Паляниця” Ігор Самойленко.

Директорка обласного центру зайнятості Ірина Дуднік зазначила, що зібрана сума в 66550 грн, може й не дуже велика, але працівники центру робили це від душі.

- З надією, що наші кошти допоможуть скорійшому визволенню Запорізької області. Бо тут дуже багато людей, які покинули домівки, приїхали з окупованих територій і дуже чекають на деокупацію, - розповіла Ірина Олександрівна. - Сподіваюся, ми і далі будемо так робити. Щоб Україна розвивалася, була сильна. І щоб ми нікого більше не боялися і ніхто в нашу сторону зі злими намірами навіть подивитися не міг, не те, що там щось задумувати лихе.

У відповідь заступниця голови Благодійної організації БФ “Волонтерський центр “Паляниця” Олена Бережна подякувала колективу за зібрані гроші.

- Не буває маленьких донатів, усі важливі, - підкреслила Олена. - А ваш подарунок — дуже великий! Частина коштів піде на придбання “Мавіка”, частина — на облаштування простору для FPV-дронів. Українці — це така наднація! Впевнена, ми вистоїмо і пипереможемо!

І співзасновник Школи операторів БПЛА “Паляниця” Ігор Самойленко подякував працівникам Запорізького ОЦЗ за допомогу. Він розповів, що спочатку у “Паляниці” збирали кошти, купували і передавали бійцям дрони. Але коли військові почали часто звертатися до волонтерів з різними питаннями щодо роботи безпілотників, то в “Паляниці” вирішили відкрити Школу операторів БПЛА “Паляниця”.

- Ми зрозуміли, що потрібен комплексний підхід — щоб хлопці більш фахово робили аеророзвідку, вміли коригувати роботу дрону, самі були більш у безпеці і могли виконати більше завдань, - поділився Ігор Самойленко. - Завдяки підтримці небайдужих громадян ми зуміли облаштувати школу операторів і зараз вона одна з провідних у країні. Хлопці їдуть з усіх ділянок фронту. Ми їх навчаємо. А влітку почали навчати операторів на FPV-дронах. Будемо робити це до нашої перемоги!

FPV-дрони – новий, але вже дуже масовий вид безпілотників. Головна відмінність цих БПЛА від решти масових цивільних «пташок» – керування через спеціальні окуляри, тобто із виглядом від першої особи, що і означає англійською абревіатура FPV – First Person View. Це дуже швидкі дрони, вони летять зі швидкістю 160-200 км/год, можуть нести на собі потужну вибухівку, яка знищує ворожу техніку. Керувати такими потужними «пташками» пілотів-FPV вчать у Запоріжжі.

Унікальну школу операторів БПЛА волонтери об’єднання «Паляниця» створили у квітні минулого року. Запорізька школа операторів БПЛА доєдналася до проєкту «Армія дронів» — спільної ініціативи Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та Міністерства цифрової трансформації.

У межах проєкту проводиться закупівля обладнання для навчання студентів, а також курс навчання пілотів. Наразі випускників школи операторів БПЛА "Паляниця" вже понад 1000. Військовослужбовці отримали базові теоретичні знання та практичні навички з керування на найзатребуваніших моделях БПЛА за програмою "Від 0 до Героя".

Навчання для захисників безоплатне. Воно триває 5 днів. По завершенню курсу випускники здають екзамени та отримують верифікований сертифікат. До речі, в липні дипломи отримали випускники другого потоку Курсу FPV і “Паляниця” оголошувала реєстрацію студентів на наступний потік.

Факт

З нагоди Дня Конституції наказом Міністра оборони України інструкторів Школи операторів БПЛА "Паляниця" нагороджено відзнакою МО України медаллю "За сприяння Збройним Силам України".

 




Схожі новини: