Тільки дистанційно: Запорізька ОВА озвучила рішення про формат навчання на початок учбового року

Переглядів: 527

28 серпня 2023 23:13

Тільки дистанційно: Запорізька ОВА озвучила рішення про формат навчання на початок учбового року фото

Безпекова ситуація не дозволяє запроваджувати  у навчальних закладах Запорізької області змішану форму навчання

61% закладів освіти в Запорізькій області мають найпростіші укриття, але на сьогодні безпекова ситуація не дозволяє розпочати змішану форму навчання. Саме тому, як підкреслив журналістам начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко, з 1 вересня освітній процес буде здійснюватись лише в дистанційному форматі.

- У разі якщо безпекова ситуація буде змінюватись, буде розглядатися зміна форми навчання, - зазначив Юрій Малашко.

Він підкреслив, що є такі види озброєння, з яких ракета до Запоріжжя долітає за 40-42 секунди. За цей час навіть у школах, де є найпростіші укриття, діти не встигнуть до них добігти. Саме тому, перший семестр в Запоріжжі та області розпочнеться в онлайн-форматі.

Директорка департаменту освіти і науки ОДА Людмила Бухаріна розповіла, що серед батьків та керівників учбових закладів проводилося опитування щодо форми навчання в школах. Думки розділилися. Але про очний формат не може й бути мови.

- І далі триває робота щодо створення безпечного освітнього середовища. Зокрема, в Запорізькій області реалізується проєкт “Моя фортеця” для шкіл та найближчим часом розпочнеться проєкт “Моя маленька фортеця” для дитсадків. Це облаштування укриттів.

Продовжуються роботи з оснащення укриттів в 29 закладах загальної середньої освіти. З них 20 – фінансуються державною субвенцією на умовах співфінансування з місцевих бюджетів, а 9 – за кошти виключно місцевого бюджету, - проінформувала керівниця профільного департаменту.

Як зазначила Людмила Бухаріна, сьогодні найважливішим залишається питання доступу здобувачів до дистанційної освіти, забезпечення якісного дистанційного навчання.

- Над цим активно працюватимемо. В першу чергу, мова йде про забезпечення гаджетами. Констатуємо, що протягом 2022/2023 область отримала 10,5 тис. технічних пристроїв. Зокрема ноутбуки та планшети вже отримали понад 2 тисячі учнів та 8,5 тисячі вчителів.

Днями очікуються нові поставки від Міністерства освіти і міжнародних організацій, зокрема ЮНІСЕФ. Гаджети отримають ще 4 громади області, які знаходяться в зоні ведення активних бойових дій. У першу чергу забезпечуємо такі громади і вразливі категорії здобувачів освіти. Робота триває, - повідомила директорка департаменту.

Що стосується вищих учбових закладів, у яких також 1 вересня розпочинається новий навчальний рік, то, як зазначив Юрій Малашко, перший семестр проходитиме на дистанційній формі навчання.

А Людмила Бухаріна, відповідаючи на запитання журналістів, повідомила, що у Запоріжжі продовжують функціонувати заклади вищої освіти державної форми власності, які було релоковано з тимчасово окупованих територій ще у 2022 році. Так, на базі Запорізького національного університету працюють Бердянський педагогічний та Таврійський агротехнологічний університети, а на базі Хортицької національної академії – Мелітопольський педагогічний університет.

- Працювати їм складно, з набором студентів складно, працюють дистанційно, - зазначила Людмила Бухаріна. - Але позиція держави — не закривати ці учбові заклади, не реорганізовувати їх. Ми їх рахуємо як майбутній кадровий резерв і потенціал після деокупації територій.

Приватний виш з Бердянська — Бердянський університет менеджменту і бізнесу релокований після окупації міста до Києва.

 

 




Схожі новини: