Тарифи на комуналку можуть потужно вдарити по гаманцю – до чого готуватися українцям

Переглядів: 511

28 серпня 2023 07:48

Тарифи на комуналку можуть потужно вдарити по гаманцю – до чого готуватися українцям фото

Експерт спрогнозував, яких сум у платіжках за споживання комунальних послуг чекати у майбутньому

Українцям потрібно готуватися, що тарифи на комунальні послуги можуть суттєво зрости. Може дійти навіть до того, що сума, яку потрібно буде витратити на оплату комуналки дорівнюватиме розміру зарплати.

Такий прогноз зробив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у своєму Telegram-каналі.

Експерт розібрав сценарій USAID щодо виведення енергетики з глибокої боргової ями. За цим сценарієм, в Україні повинні відмовитися від механізму ручного обмеження ціни на комунальні послуги для населення. При цьому тарифи на газ зростуть більш ніж втричі. А на електропостачання – втричі.

"І все це збираються покрити субсидіями з бюджету. Ви розумієте, що жодних реформ не буде. Нас чекають повні злидні при таких реформах", – вважає Попенко.

За його прогнозом, у майбутньому сукупна вартість комунальних послуг для домогосподарства збільшиться у 2,5 рази. А це означає, що більшості громадян доведеться віддавати всю свою зарплату лише на те, щоб заплатити за комуналку.

Експерт уточнив, що сукупна платіжка за комуналку буде становити близько 300-350 доларів. При цьому середня зарплата українців зараз приблизно така ж сама.

За словами Попенка, якщо тарифи на електроенергію піднімуть утричі, то платити доведеться як у Чехії, де зарплати у 5 разів вищі, ніж в Україні.

Якими будуть тарифи після війни

Директор Асоціації міст України Ярослав Рабошук також раніше спрогнозував, що тарифи на комунальні послуги зростуть втричі.

Він розкритикував рішення уряду не підвищувати тарифи на водопостачання. Експерт вважає, що вартість водопостачання в Україні повинна зростати поетапно. В іншому випадку людям буде значно важче адаптуватися до змін.

"Що буде, коли закінчиться війна й доведеться все одно ухвалювати це рішення? Доведеться підвищувати тарифи вдвічі чи втричі. Це вже не так буде сприйматися населенням", – пояснив Рабошук.

Експерт також вважає, якщо не підвищити тарифи на воду, то в результаті водоканали можуть навіть скоротити подачу води.




Схожі новини: