Безпечні та зареєстровані: на Запоріжжі триває сatch-up кампанія з імунізації

Переглядів: 619

26 серпня 2023 12:38

Безпечні та зареєстровані: на Запоріжжі триває  сatch-up кампанія з імунізації  фото

До кінця серпня 2023 року в Україні триває наздоганяюча сatch-up кампанія з імунізації проти кору, епідемічного паротиту, краснухи для дітей віком від 2 до 17 років, які не були своєчасно щеплені згідно з офіційним календарем щеплень

Cтаном на 19 серпня 2023 року проведено 899 щеплень від 3326 запланованих (виконання плану щеплень становить 27,0%), область займає 9 місце в загальному рейтингу (Україна – 20,6%). Про перебіг catch up кампанії журналістам розповів генеральний директор ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тарас Тищенко.

За його словами, першу дозу отримали 437 не щеплених дітей віком від 2 до 17 років, що склало 37% від запланованої кількості дітей (Україна -26%), другу дозу - 462 дитини від 7 до 17 років, що становить 21,9% (Україна- 16,7%).

Найбільш активно проводяться щеплення серед дітей від 2 до 6 років, відсоток охоплення КПК 1 у даній віковій групі склав 46,7%.

І відмовляються, і не з'являються

За статистикою останнього тижня встановлено, що майже половина дітей (43%) після їх запрошення медичними працівниками з різних причин не з’явились на щеплення.

Серед визначених причин превалює знаходження дітей за межами держави та перебування в іншому регіоні - 38,4% та «інші» причини (не з'явилися на щеплення без причини, форс-мажорні обставини) – 31,4%. Відмови від щеплень (недовіра до вакцинації, релігійні переконання) становлять 12,4%, через активні бойові дії не щеплено 7% дітей; абсолютні медичні протипоказання встановлено у 12,4% дітей.

«Ситуація в розрізі громад, за даними НСЗУ, за цей період теж невтішна. Громади з найнижчими показниками - Комишуваська, Таврійська, Кушугумська і Степненська. План щеплень існує, але належним чином не виконується з об"єктивних причин. Хоча вакцина є.

У Запорізькій міській громаді, згідно даних центрів первинної медико-санітарної допомоги (КНП разом), щепленню підлягало 2347 дітей, отримали - 590 (25%). По ФОП м.Запоріжжя 285 і 102 відповідно (35,8%)», - проінформував Тарас Тищенко.

Проблемними питаннями, які зараз вирішують працівники ДУ « Запорізький ОЦКПХ МОЗ» разом з медичними працівниками закладів охорони здоров'я, залишається щеплення дітей і дорослих, які знаходяться в «сірій» зоні та потребують проведення імунізації; в також проведення щеплень особам в зв"язку з відмовами.

Тарас Тищенко нагадав, що в Україні діє відповідне законодавство щодо необхідності отримання профілактичних щеплень, допуску дітей до навчання, які їх не отримали. Це Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Згідно зі ст. 15 забороняється відвідування дитячих закладів дітям, які не отримали профілактичні щеплення згідно Календаря профілактичних щеплень, у тому числі щеплення проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

«Серпень – важливий місяць для проведення профілактичних медичних оглядів дітей, проведення діагностичних проб, які були запропоновані в довоєнний час. Незважаючи на зміну ситуації, невизначеність очного навчання в 2023/2024 навчальний рік пропонуємо батькам дітей звернутися до закладів охорони здоров'я за місцем проживання та перевірити стан здоров'я дитини, при необхідності отримати профілактичні щеплення», - підкреслив Тарас Тищенко.

За його словами, батькам та дітям, особливо тим, що мають статус ВПО, інші категорії (роми, етнічні групи) не потрібно хвилюватися, де отримати необхідні профілактичні щеплення.

«Для цього необхідно звернутися в будь-який заклад охорони здоров'я або до пунктів Дитяча точка «СПІЛЬНО З ЮНІСЕФ» (у Запоріжжі це 3 точки), та заявити про бажання отримати будь-яке щеплення, у тому числі від COVID-19.

На всіх локаціях працюють професійні медичні працівники, які мають всі навички проведення вакцинацій та можуть надати необхідну допомогу, в разі виникнення надзвичайних подій.

Вакцини, якими здійснюються щеплення, безпечні та зареєстровані в Україні; наявні на всіх пунктах щеплення; зберігаються з дотримання умов «холодового ланцюга». Щеплення безкоштовні. Вакцинуйтеся!», - закликав очільник установи.

Які є протипоказання до вакцинації КПК?

За світовими стандартами, легкі застуди з температурою до 38°С не є такими протипоказаннями.

Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).
  • Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
  • Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

У разі виникнення тимчасових протипоказань до вакцинації пацієнт отримує так зване медвідведення від щеплень. Протипоказання на більший термін, ніж два тижні, може визначити тільки імунологічна комісія, що зазвичай збирається в районній лікарні або міській /обласній поліклініці. Потім пропущені за календарем щеплення потрібно надолужити, інформує Міністерство охорони здоров'я України.




Схожі новини: