Українцям перерахують мінімалку та пенсії: скільки тепер отримуватимемо і до чого готуватися

Переглядів: 536

24 серпня 2023 07:25

Українцям перерахують мінімалку та пенсії: скільки тепер отримуватимемо і до чого готуватися фото

В Україні підвищення мінімальних зарплат та пенсій у наступні роки не компенсує навіть кумулятивний рівень інфляції. Відносно відчутне підвищення мінімалки, до 8 тис. грн, очікується лише у липні 2024-го. До цього і мінімальну зарплату утримуватимуть на чинному рівні з невеликим коригуванням на зростання цін.

Про те, як і коли перерахують соцстандарти в Україні, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як зміниться ситуація у 2024-му

Міністерство фінансів активно розробляє бюджет країни на 2024 рік. Паралельно цим мають займатися фінансові департаменти органів місцевої влади по всій країні. Але щоб бюджет можна було порахувати, слід розуміти важливі макроекономічні показники (такі як інфляція, темпи зростання ВВП тощо). Цю інформацію Мінфін уже розіслав країною і тут є кілька важливих для всіх українців моментів.

Соціальні стандарти 2024-го: причин для радості немає

Мінімальну зарплату та мінімальну пенсію затверджують у проєкті бюджету, ці показники розраховує Міністерство фінансів, а потім мають узгодити з усім Кабміном, затвердити у парламенті. Традиційно між Мінсоцом та Мінфіном відбувалася затяжна конкурентна боротьба. Мінсоц намагався підняти пенсії та зарплати якомога вище, а Мінфін, побоюючись роздмухування бюджету та посилаючись на позицію "міжнародних партнерів", намагався обмежити підвищення.

Як кажуть співрозмовники OBOZREVATEL, останнім часом позиції Мінсоцу значно послабшали. Із самого початку очікувати на різке підвищення соцстандартів не варто. У проєкті, який планує затвердити Кабмін та передати до Ради, буде закладено такі показники:

  • мінімальна пенсія 2024-го становитиме 2361 грн (збільшиться на 268 грн або на 12,8%)
  • мінімальна зарплата становитиме 8000 грн (збільшиться на 1300 грн або на 19,4%, при цьому з січня вона становитиме 7100 грн, а з липня – вже 8000 грн).

І це погана новина. За 2022-й, 2023-й та 2024-й ціни, з урахуванням закладених прогнозів, зростуть на 52,2%. Тобто лише для того, щоб наступного року підвищення пенсій компенсувало зростання цін, мінімальна виплата мала становити 2944 грн. А натомість пенсіонери отримуватимуть лише 2361 грн. І тут слід зазначити, що пенсіонери практично всю свою виплату витрачають на продукти. А темпи подорожчання продуктів випереджають середню інфляцію за всіма товарами та послугами. Тобто насправді щоб пенсіонер міг купити таку ж кількість продуктів у супермаркеті, його пенсія мала вирости навіть більше, ніж на загальний рівень інфляції за три роки.

Мінімальна зарплата для того, щоб компенсувати інфляцію, наступного року має становити не 8000 грн, як передбачають у розрахунках, а 9893 грн. У такому разі підвищення мінімалки компенсувало б зростання цін.

Зарплати та пенсії наступні три роки зростатимуть, але різкого стрибка в Кабміні не очікують

Погана новина: рівень пенсій та мінімальних зарплат не повернеться на показник до повномасштабної війни (з урахуванням інфляції) навіть 2026-го. Підвищення пенсій буде, проте уряд не розраховує на значні надбавки.

  • 2025-го мінімальну пенсію підвищать до 2573 грн;
  • 2026-го мінімальну пенсію підвищать до 2774 грн.

Мінімальну зарплату 2025-го підвищать до 8370 грн, а 2026-го – до 8956 грн. Людмила Черенько, економіст, експерт з питань соціальної економіки та старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень при НАН України розповідає OBOZREVATEL: судячи з документа, на перше півріччя 2024-го уряд фактично планує "заморозити" ту ситуацію, яка є зараз.

"Це ретрансляція тієї ситуації, яка є зараз із коригуванням на рівень інфляції. Зараз уже добігає кінця процес розробки державного бюджету і, очевидно, що на перше півріччя 2024-го планують ретранслювати ту ситуацію, яка є зараз. Але вже з липня 2024- го припускають значно підвищення мінімальної зарплати – приблизно на 13%. І тут уже є про що говорити", – зазначає Черенько.

Значне підвищення мінімалки необхідне. Після закінчення військового стану низькі зарплати можуть змусити українців виїжджати на роботу за кордон. При цьому вже зараз на ринку праці спостерігається дефіцит робочих рук.

Україні потрібно наблизитися до зарплат в Угорщині та Польщі

Мінімальна зарплата у Польщі становить 25,3 тис. грн "чистими", в Угорщині – 23,2 тис. грн. Україні потрібно прагнути наблизитися до рівня зарплат східного флангу ЄС. Це дозволить повернути біженців до країни, утримати працездатних українців удома.

"Якщо абстрагуватися від ситуації і помріяти, що ми можемо швидко закінчити війну і захиститися від погроз, то потрібно намагатися в дуже стислі терміни досягти рівня показників хоча б Угорщини, Польщі. На хвилі патріотизму, співчуття до України, бажання допомогти ми можемо отримати шанс революційно підняти вартість робочої сили", – каже Черенько.

Україні без різкого підвищення мінімалки складно конкуруватиме з європейськими роботодавцями. Крім того, такий крок дозволить вивести частину зарплат із тіні. При цьому процес підвищення мінімалки має відбуватися паралельно із відновленням економіки, інвестиціями.




Схожі новини: