Портрети на дверях та ящиках від снарядів: у запорізькій бібліотеці відкрилась унікальна виставка

Переглядів: 638

23 серпня 2023 12:21

Портрети на дверях та ящиках від снарядів: у запорізькій бібліотеці відкрилась унікальна виставка фото

У Запорізькій обласній науковій універсальній бібліотеці відкрилась виставка «Мистецтво на уламках війни»

Військовий художник  Володимир Безрукий на псевдо “Пікассо” з міста Калуш на передовій ще з початку бойових дій на сході України — він є учасником АТО/ООС. Перед тим був учасником Революції Гідності, дн й народжувалися перші малюнки з портретами учасників історичних подій.

Далі його життєвий шляг проліг на Донбас, де малював портрети військових, поранених бійців і просто цивільних людей.

У перші дні повномасштабного вторгнення боронив підступи до столиці. Там народилися перші роботи на де й почав творити надзвичайні роботи на незвичайних «холстах». Перші картини на збитих дошках ящиків від боєприпасів — зображення новобудов, які Володимир бачив з балкону будинку в Броварах, де розміщувався їхній підрозділ, і портрети побратимів.

Зараз боронить країну від ворожої орди на Запорізькому напрямку.

«Володимир малює на тому, що у нього є під рукою, адже паперу у художника точно немає. Наприклад, у Авдіївці, у приміщенні адміністрації знайшов генеральний план і на ньому намалював портрет.

Малював на дверях погребів та сараїв, на плащ-палатках у віконних рамах, на іноді на позиціях прямо в окопах чи бліндажах.

Зокрема, портрет побратима намалював на дверях, які зняв з розбитої ворогом хати у Гуляйполі, недалеко від його окопу.

Серед робіт митця можна побачити Запорізький край, місто Запоріжжя та Гуляйпільський район у воєнні часи: степові ландшафти, промислові пейзажі, Дніпрові кручі та портрети побратимів.

Це нове мистецтво, народжене війною, - розповів директор департаменту культури і інформаційної політики Запорізької ОДА Владислав Мороко.

Надзвичайні роботи на незвичайних «холстах»: застиглі миттєвості, проникливі кольори, емоції і враження. Обличчя, які заставляють зупинитись і придивитись уважніше, погляди, які проникають у саме серце. Пейзажі, які здаються знайомими і незнайомими водночас. Яскравість та емоційність, що торкаються самої душі. Так описують  унікальну виставку організатори  - працівники Запорізької обласної наукової універсальної бібліотеки.
 
"Запорізький край, місто Запоріжжя та Гуляйпільський район у воєнні часи. Степові ландшафти, промислові пейзажі, дніпрові кручі, портрети справжніх воїнів, що стоять пліч-о-пліч, як стояли тут їхня побратими-українці впродовж сотень років, боронячи свободу України… Усе це талановитий боєць бачить особливо палко та виразно.
 
Війна диктує свої правила і накладає обмеження. У бліндажі чи на позиції неможливо знайти не те що полотно для малювання, а й навіть звичайний папір, придатний для малювання. Але натхнення не чекає ідеальних умов, воно приходить несподівано і спонукає художника шукати нестандартні, іноді дивні рішення. Володимир Безрукий малював свої картини на дверях погребів та сараїв, на плащ-палатках у віконних рамах, на збитих дошках ящиків від боєприпасів.
 
Насичені, соковиті кольори полотен – це відображення того виру емоцій, які переживає художник. Вони розставляють акценти, виносять на перший план деталі, на які зазвичай не звертаєш уваги, спонукають придивитись уважніше до звичних речей і побачити те, що ховається від стомленого, виснаженого війною погляду. Вони заставляють заглибитись у себе, відчути щемливу красу, від якої болить душа, але яка змушує відчувати себе живим.
 
Краса нашого рідного краю очима військового – прості побутові речі,звичні пейзажі, усміхнені чи стомлені обличчя – пропущені художником через власну душу і втілені на умовному «полотні», на тому, що було під рукою в момент натхнення.  
 
Важкі часи народжують справжніх героїв і справжні витвори мистецтва. Працюємо і творимо разом заради Перемоги! Слава Україні!", - говориться у аноиації  виставки військовогохудожника Володимира Безрукого.

Серед почесних гостей на відкритті унікальної виставки "Мистецтво на уламках війни" були присутні заступник голови ОДА Євген Мироненко, депутатка Запорізької обласної ради, перша заступниця голови Бердянської РДА Ірина Півень.




Схожі новини: