Промінь світла розчиняє темряву: у Запоріжжі відкрили "Вихід"

Переглядів: 639

22 серпня 2023 13:21

Промінь світла розчиняє темряву: у Запоріжжі відкрили Вихід фото

У Запоріжжі на території Правобережного пляжу відбулося відкриття арт-обʼєкта «ВИХІД»

Його автор — скульптор з Києва Віталій Протосеня спеціально приїхав у Запоріжжя на відкриття. Свою роботу митець описує так: «Промінь світла розчиняє темряву. Стіни намагаються структурувати та схопити рух променів сонця. Людина будує форму, щоб підкорити та знищити людину. Інша форма покликана оберігати та не дає можливості пройти за її межі, перетворюючись з притулку у пастку. Форма не може пройти крізь іншу форму, проте людина не лише матерія, вона світло, енергія, яка завжди знайде вихід крізь стіни страждань».

Робота, як повідомляє Туристичний інформаційний центр, створена у 2022 році під час міжнародного проєкту «Митець і місто: Резиденція» - практичної дослідної резиденції, що була реалізована ГО «Культпрожектор» та Запорізьким обласним центром молоді за фінансової підтримки House of Europe та завдяки партнеру в Німеччині - Dekabristen e. V.

«З травня по червень 2022 року українські та німецькі митці, які працюють у сфері тривимірного мистецтва, створювали концептуальні артобʼєкти. Початковою темою мало стати переосмислення постіндустріальних міст — німецького Галле та українського Запоріжжя — крізь оптику нових медіа в публічному просторі. Але повномасштабне вторгнення змінило вектор у бік пошуку візії «безпечного міста» в часи катастроф.

В межах резиденції Віталій Протосеня створив мистецький обʼєкт «ВИХІД», який 21 серпня було встановлено в зеленій зоні Правобережного пляжу за підтримки Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради», - інформує ТІЦ.

Подію на своїй сторінці у соцмережі прокоментував директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

«4 роки тому Геннадій Козуб  (співзасновник та організатор провідної резиденції сучасного мистецтва в Україні — міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва «Бірючий». - МВ) запропонував круту ідею — створити в Запоріжжі парк сучасної скульптури. Ми об'їздили все місто в пошуках найкращої локації, і обрали зелену зону Правобережного пляжу.

Плани були намічені, проте спочатку пандемія, а згодом повномасштабне вторгнення поставили їх на стоп. Попри важкі реалії життя, Запоріжжя продовжує жити, створювати нове та взаємодіяти з організаціями та авторами.

В липні цього року Вікторія Верес і Костянтин Чернишов запропонували новий проєкт — встановлення у місті скульптури "ВИХІД" від київського артиста Віталія Протосені за грантовою програмою. Департамент культури і туризму підтримав ідею та долучився до реалізації. Над локацією довго не думали, повернувшись до оригінального задуму з пляжем.

Віталій створив скульптуру "ВИХІД" у рамках міжнародного проєкту «Митець і місто: Резиденція». У творчому задумі автора — осмислення нової реальності, де показник безпеки змінює сталі значення, наголошує на крихкості людини та нашому вмінні знаходити вихід з найскладніших ситуацій.

Рівно через рік «Культпрожектор проведе опитування серед містян — залишити скульптуру в парку чи перенести до іншої локації.

Сподіваюсь, що цей кейс стане початком великого проєкту зі створення парка сучасної скульптури в Запоріжжі. Дякую всім партнерам за ідеї, проєкти та співпрацю. Не зупиняємося!», - написав Сергій Білов.

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Білова




Схожі новини: