Впроваджували наративи агресорів: ректор "федерального" вишу в Мелітополі та двоє його поплічників отримали підозри

Переглядів: 546

21 серпня 2023 15:00

Впроваджували наративи агресорів: ректор федерального вишу в Мелітополі та двоє його поплічників отримали підозри фото

Слідчі УСБУ в Запорізькій області повідомили про підозру ректору так званого «федерального государственного бюджетного образовательного учреждения высшего образования «Мелитопольский государственный университет» та двом його поплічникам

Як інформує пресцентр Управління СБУ в Запорізькій області, зрадниками виявились колишній викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ та двоє діючих працівників Таврійського державного агротехнологічного університету.

Прихильники «руського миру», з початком широкомасштабного вторгнення, одразу добровільно пішли на співпрацю з окупантами та погодились на пропозицію працювати у новоствореному виші.

Ректор відразу затвердив структуру окупаційного учбового закладу, до складу якого «ввів» своїх однодумців. Вони мали виконувати всі незаконні рішення загарбників, спущені з кремля.

«У ході досудового розслідування встановлено, що колаборанти активно впроваджували інформаційні наративи агресорів серед молоді, які навчались у новоствореному учбовому закладі.

Вони організовували і проводили численні заходи політичного характеру. За задумом кураторів це мало збільшити підтримку діяльності незаконно утворених окупаційних органів влади, зокрема через широке висвітлення у проросійських ЗМІ. На пропагандистських заходах зловмисники схиляли студентів до безпосередньої співпраці з окупантами», - говоритться у повідомленні.

Для підвищення «іміджу» держави-агресора колаборанти, за інформацією СБУ, провели низку пропагандистських заходів.

«Серед них - проведення підготовленого представниками російської федерації за сприяння ПП «ЕДИНАЯ РОССИЯ» написання диктанту проросійського спрямування під назвою «Диктант Победы» – Международный исторический диктант на тему событий Великой отечественной войны», загальний зміст якого був спрямований на виховання молоді на тимчасово окупованих територіях України у руслі російської патріотичної ідентичності.

Вони також брали участь у проведенні політичних заходів, пов’язаних з публічним вітанням місцевого населення у зв’язку із початком проведення референдуму щодо приєднання тимчасово окупованих міст України до складу держави-агресора рф з подальшим їх висвітленням на каналах проросійського спрямування у соціальному месенджері «Telegram» та у всесвітній мережі Інтернет», - інформує пресцентр.

СБУ повідомила про підозру «ректору», «начальнику відділу молодіжних ініциатив» та «проректору з міжнародних зв’язків».

Слідчі кваліфікували дії колаборантів за ч. 3 ст. 28 ч. 6 ст. 111-1 (організація та проведення заходів політичного характеру у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації, вчинені організованою групою) Кримінального кодексу України.

Наразі зловмисники переховуються на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, але їх місцеперебування відомо. Співробітники спецслужби проводять комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Заходи із документування злочинної діяльності здійснювало Управління СБУ в Запорізькій області спільно з Управлінняv стратегічних розслідувань Департаменту стратегічних розслідувань НПУ за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

 

 




Схожі новини: